Стандарти...

Стандарти...

7 Вересня 2013
17884
7 Вересня 2013
16:06

Стандарти...

17884
Чому потерпілому у «справі Гонгадзе» Подольському не відкривають блог на «Українській правді», засновником якої є Георгій Гонгадзе?
Стандарти...
Стандарти...
29 серпня в ЖЖ відомого громадського діяча та журналіста Олексія Подольського з'явився запис, де він повідомляє, що звернувся до головного редактора «Української правди» Олени Притули з проханням відкрити блог у інтернет-виданні.
 

«...Процесуально як потерпілий я продовжую бути безпосереднім учасником всіх процесів, пов'язаних з розслідуванням насильницьких злочинів (зокрема щодо вбивства Георгія Гонгадзе, пише вище Подольський. - Авт.), що коїлися на замовлення президента Кучми. Тому вважаю своїм обов'язком зробити все можливе, аби донести на суд українського суспільства правду щодо фальшування розслідування цих справ як правоохоронними, так і судовими органами України. ...Саме тому прошу вас дозволити мені відкрити власний блог у вашому поважному виданні», - пише громадський діяч (opodolski.livejournal.com).

 

Далі він наводить коротку відповідь, яку отримав від імені редакції (не головного редактора): «Пане Подольський, будемо вдячні, якщо ви напишете про це статтю».

 

Із записів Подольського бачимо, що він звертається вдруге, де перепитує у головного редактора: «Ваша відповідь - це відмова у відкритті блогу?» За словами потерпілого у «справі Гонгадзе» (йдеться в дописі), 2007 і 2010 рр. йому вже двічі відмовляли у публікації важливих статей у зв'язку з тим, що ці матеріали «не є форматом «Української правди».

 

«Повірте, я добре розумію, що лише невихована людина стукає у двічі зачинені двері. Водночас сподіваюся, що задля користі нашої спільної справи ви надасте мені можливість відкрити блог як оперативний інструмент інформування українського суспільства. Це вкрай важливо саме зараз - коли ця справа стала предметом пильної уваги Гельсінської комісії Конгресу США, яка вийшла зі мною на регулярний контакт», - пише насамкінець Подольський.

 

Звичайно, це право «Української правди» - відкривати блог чи ні. Але... Як відомо, проти Олексія Подольського (червень 2000 року), як і проти засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе (вересень 2000 року), було скоєно злочини за аналогічними сценаріями. Єдина відмінність - першому пощастило залишитися живим. Крім того, на сьогоднішній день Подольський є потерпілим у «справі Гонгадзе».

 

Ми звернулися до «Української правди» з проханням прокоментувати ситуацію. Проте відповідей на наші запитання так і не вдалося отримати. На письмовий лист, головний редактор Олена Притула (лист відправили в середу) так і не відповіла, як і не відповідала на телефонні дзвінки.

 

Можливо, на своє друге уточнююче запитання до УП має реакцію сам Подольський? «Я у ввічливій формі звернувся до головного редактора «Української правди», але відповіді на своє прохання й досі не отримав, - коментує «Дню» громадський діяч. - На мою думку, блоги на «Українській правді» формуються досить демократично. Там мають змогу висловлюватися представники різних політичних сил, зокрема і така одіозна особистість, як Вадим Колесніченко. Тому я не розумію, чому мені ніхто не відповідає, а якщо вважати мовчання відмовою - не пояснює, чому?»

 

Нижче Подольський пояснює, чому він звернувся не до «Дня», а до «Української правди». «Для мене принципово мати блог на УП, тому що засновником цього інтернет-ресурсу є Георгій Гонгадзе. Це по-перше, - говорить він. - По-друге, я потерпілий у «справі Гонгадзе». По-третє, Живий Журнал є більше «побутовим» ресурсом, а на УП заходять люди, яких має зацікавити «справа Гонгадзе».  Я думаю, що Олена Притула, яка, зважаючи на її біографію, була однодумцем і соратницею Гонгадзе, так само, як і я, зацікавлена, щоб усі винні у справі Гонгадзе були покарані - як виконавці вбивства, так і його безпосередні замовники».

 

Громадський діяч ще раз наголошує, що головна мета - інформування українського суспільства про невідомі факти у резонансних справах: «Звичайно, мені дуже неприємна історія з моїм блогом, але я переконаний: для українського суспільства було б корисно на платформі «Української правди» повідомляти суспільству про інформацію, яка стає відомою мені. В умовах, коли багато фактів і події, пов'язані зі «справою Гонгадзе», свідомо замовчують, це дуже важливо».

 

«Наприклад, до широкого загалу так і не донесли інформації про те, що відбулося в США на засіданні Гельсінської комісії при Конгресі США в травні цього року, - продовжує Подольський, - коли, зокрема, ставили запитання міністру закордонних справ України Леоніду Кожарі про злочини проти народного депутата двох скликань Олександра Єльяшкевича, мене, журналіста Георгія Гонгадзе. До речі, міністр і досі не надав інформації, яку він публічно обіцяв на Гельсінських слуханнях. Звісно, ця інформація є незручною для тих осіб, які причетні до цих злочинів, та прихильників колишнього президента Леоніда Кучми».

 

Подольський переконує, що і далі з'являтиметься інформація, яку обов'язково треба буде доносити до суспільства: «Найближчим часом я збираюся поїхати до США. Як відомо, Сполучені Штати стурбовані відсутністю прогресу в розслідуванні резонансних справ в Україні. Результати того, що буде відбуватися в США, обов'язково мають бути відомими в Україні. Навіть зараз я володію серйозною інформацією щодо зусиль американської сторони, які докладають у розкритті злочинів щодо Єльяшкевича, мене та Гонгадзе, але оприлюднити її поки не можу».

 

Насамкінець Подольський підсумовує: «Я не знаю про політику «Української правди», але вважаю це видання досить поважним. Утім, щодо мене керівництво інтернет-ресурсу поводиться досить дивно. Я не хочу вірити в те, що це пов'язано зі спонсорською допомогою зятя Кучми Віктора Пінчука. Сподіваюся, у блозі мені відмовляють через технічні непорозуміння. Власне, тому я й вирішив оприлюднити ці листи-звернення на своєму ЖЖ. Маю надію, що ситуація все-таки вирішиться позитивно».

 

Висновки щодо цієї ситуації ми залишаємо на розсуд читачів.

 

Іван Капсамун, «День»
Фото Олексія Подольського - tvi.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Капсамун, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17884
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду