ТБ і аудиторія: спілкування поза ефіром

ТБ і аудиторія: спілкування поза ефіром

19 Серпня 2013
13041
19 Серпня 2013
13:00

ТБ і аудиторія: спілкування поза ефіром

13041
Українські телеканали розповіли «Дню» про особливості зворотного зв’язку зі своїми глядачами
ТБ і аудиторія: спілкування поза ефіром
ТБ і аудиторія: спілкування поза ефіром
Минулої п'ятниці в матеріалі «У чому різниця між рейтингом і довірою?» (№ 140-141, від 9-10 серпня ц.р.) «День» долучився до дискусії, розпочатої статтею звичайного телеглядача Олега Киселевського «Про підзвітність журналістів своїй аудиторії» на mediasapiens.ua. Нагадаємо, що у своєму матеріалі чоловік описав спробу дізнатися у провідних українських каналів, чи спонукають вони своїх працівників бути підзвітними глядачам. Жодної відповіді він так і не дочекався.

 

«День» також звернувся до прес-служб трьох центральних каналів і відомого тележурналіста Романа Чайки з проханням відповісти на два запитання: як у них відбувається зворотній зв'язок з глядачами і чи розглядають вони таку комунікацію як своєрідну форму підзвітності аудиторії?

 

Якщо на перше запитання колеги відповіли охоче, то говорити про «підзвітність глядачам» готові були не всі. Зворотній зв'язок телеканали здебільшого використовують як один зі способів пошуку цікавих тем. А для декого спілкування з аудиторією поза ефіром - це ще й додатковий засіб збільшити інтерес до свого телепродукту.

 

«Інтеграція в соціальні мережі та активна взаємодія з аудиторією - перевага «Нового каналу»


Оксана Касаткіна, керівник інтернет-проектів «Нового каналу», Ольга Балабан, директор промо і PR:

 

- «Новий» - канал, який знає свого глядача в обличчя! Можна виокремити декілька форм зворотного зв'язку з аудиторією, які ми використовуємо: соціальні мережі, форум, інтерактив на сайті, екскурсії на канал, онлайн-конференції, живі зустрічі з ведучими.

 

Успішна інтеграція в соціальні мережі та активна взаємодія з глядачем - одна з переваг «Нового каналу». Зокрема, сторінка програми «Ревізор» стала найпопулярнішою серед сторінок українських розважальних шоу у «Фейсбуці». Через соціальні мережі та форум глядачі мають можливість запрошувати Олю Фреймут на ревізію в заклади, які їм хотілося б перевірити. Маємо успішний досвід зворотного зв'язку, коли на прохання підписників «Нового» у соціальних мережах ми змінили час виходу програми в ефір. Під час зйомок проекту «Кабріоліто» глядачі пропонували місця в Україні, де варто було б побувати ведучим проекту. В результаті, значна частина маршруту була сформована завдяки пропозиціям аудиторії. У «вКонтакте» створено спеціальну гілку для обговорення, де глядачі можуть поставити питання і отримати на нього відповідь. Переважно вони цікавляться, як потрапити на зйомки, просять поставити в ефір той чи інший серіал або мультфільм, питають про результати конкурсів, особисте життя ведучих тощо. Найактивніші стають адміністраторами груп. Ми знаємо таких людей в обличчя, вони особисто знайомі з ведучими «Нового каналу».

 

Активна комунікація з глядачем відбувається також через сайт. Кожен, хто авторизувався, має можливість коментувати усі відео, фото, новини й отримувати відповіді від редакторів. Запуск проектів нового сезону в ефірі обов'язково супроводжується стартом інтерактивної сторінки програми на сайті. Це дозволяє нашій аудиторії відчувати себе причетним до шоу. Ми постійно проводимо опитування, конкурси, голосування.

 

Крім того, наші глядачі мають можливість потрапити в ефір. Наприклад, минулого Нового року вони разом із ведучими вітали країну зі святом. За останні дев'ять місяців майже 1000 шанувальників побували на каналі з екскурсіями. Саме на прохання глядачів ми створили сайт «15 років яскравого життя», на якому, зокрема, можна подивитися старі-добрі програми, які були в ефірі у перші роки існування каналу. Ще одна форма зворотного зв'язку - це онлайн-конференції та зустрічі з ведучими у реальному житті.

 

«Глядачі висловлюють думку про все, що бачать у випусках ТСН»

 

Тетяна Пушнова, шеф-редактор ТСН:

 

- Найбільша кількість запитів, які приходять на канал, - це звернення громадян до ТСН, інформаційної програми, яка є найбільш соціально орієнтованою. У ТСН головний потік повідомлень іде через електронну пошту та звичайні листи. Глядачі висловлюють думку про все, що бачать у наших випусках: коментують одяг ведучих та їхні зачіски, діляться враженнями про сюжети випуску, розповідають свої історії, подібні до тих, що побачили в ефірі. Часто звертаються до нас як до останньої інстанції з надією, що журналісти знімуть сюжет про їхній конфлікт, і це допоможе, наприклад, у боротьбі із чиновниками. Або пишуть про кричущі випадки корупції чи недбальства держслужбовців - такі історії дуже часто стають сюжетами в наших ефірах.

 

Найбільше електронних листів надходить саме під час ефіру основного випуску ТСН - о 19.30. Звичайних листів останнім часом ми отримуємо по 20 - 30 щотижня. Електронну пошту від глядачів читають інформаційні продюсери та редактори. Продюсери вивчають звернення      - чи можливо з них зробити інформаційні сюжети, редактори ознайомлюються з коментарями. Всі цікавляться відгуками на сайті tsn.ua та у соціальних мережах. Тож наша команда досить детально ознайомлена із смаками та зацікавленнями свого глядача.

 

«Ми прислуховуємося до побажань аудиторії, якщо вони ґрунтовні і стосуються теми»

 

Альберт Потапов, начальник управління зв'язків із громадськістю та ЗМІ Першого Національного:

 

- Для роботи з глядачами в телекомпанії існує два підрозділи - загальний відділ та управління зв'язків із громадськістю та ЗМІ. Загальний відділ отримує листи та передає на розгляд підрозділу, до компетенції якого належить питання. Управляння зв'язків із громадськістю готує офіційні відповіді глядачам.

 

Листи надходять постійно. Питання глядачів бувають різними: щодо теми нашої організації, тобто пов'язані з телебаченням, виходом наших програм та пропозицій. Але, на жаль, більша частина листів надходить не за призначенням, тому ми ґрунтовно розповідаємо, куди необхідно звернутися для вирішення того чи іншого питання. Телекомпанія реагує на всі звернення глядачів.

 

Також у нас існує така форма зворотного зв'язку, як сайт, де можна залишити коментар. Звісно, якщо він містить нецензурні висловлювання чи образи, такий коментар ми видаляємо. Але дякуємо глядачам за їхню увагу і за побажання, залишені на сторінках сайта. Ми прислухаємося до них, якщо вони ґрунтовні й стосуються теми. Для нас важливий такий зв'язок.

 

«Поради глядачів пілоту літака будуть небезпечними для всього екіпажу»

 

Роман Чайка, ведучий програми «Час. Підсумки дня» на «5-му каналі»:

 

- У нас, наприклад, для цього є аналітична група: вона займається зв'язками з громадськістю. Тобто не тільки PR, а саме аналітична група: вона відсіює реальні звернення - коли в людей є якісь проблеми, від листів психічно неврівноважених. Телебачення і радіо завжди притягує до себе фріків, «міських божевільних». Вони часто пишуть, дзвонять для того, щоб розказати, як правильно робити телепрограми, побудувати демократію, вилікувати рак, СНІД, або про якісь космічні ідеї - як побороти ядерну війну і насадити всюди християнство. Таких фріків дуже багато. Вони пишуть листи, висилають якісь самопальні збірники своїх поезій. З цими людьми ми поводимося дуже обережно: дякуємо їм і прощаємося.

 

Але дуже часто до нас звертаються люди, які мають проблеми на рівні місцевого самоврядування, місцевої прокуратури, проблеми, пов'язані з несправедливими рішеннями судів, неналежною поведінкою державних структур - на такі звернення ми обов'язково реагуємо. Якщо в нашій компетенції передати ці матеріали в інші органи або прореагувати програмою, ми це робимо. Ми перемикаємо їх на ті на редакції, які займаються цими проблемами. У принципі, у нас ця річ налагоджена вже роками.

 

Думаю, що зворотний зв'язок - це не підзвітність, а частина роботи. А в чому взагалі має бути підзвітність? У тому, прореагував канал чи ні? Це неправильно. Якщо журналіст  - покидьок, то від такої реакції він не стане кращим. А якщо він нормальна людина, то завжди готовий допомогти чим може в межах своїх обов'язків... Тобто, я не вважаю, що тут треба використовувати саме форму підзвітності. Йдеться просто про те, чи це засіб масової інформації - він реагує, допомагає людям, або це - засіб масової агітації в руках олігарха, і він просто відпрацьовує гроші. Ми вже багато років намагаємося допомагати людям...

 

Слушні зауваження виникають у великої кількості телеглядачів. Якщо реагувати на кожне слушне зауваження, то телепрограма змінюватиметься тричі на день. Бо зауваження від містера «ікс» може не сподобатися містерові «ігреку», в нього може бути ще якась своя ідея. Коли хірург робить операцію, 15 людей не дають йому поради з усіх боків. У кожного можуть бути слушні варіанти, як зробити надріз, як накласти шов і що вирізати. Я вважаю, що кожен має займатися своєю справою, і думаю, що поради простих телеглядачів пілоту літака будуть небезпечними для всього екіпажу. На кожному місці має бути професіонал. Якщо ідея від глядача є слушною і цікавою, ми самі її одразу можемо обговорити. Телебачення - це все-таки виробничий процес, він має цикли - так звані телесезони. Відповідно, міняти форму програми за бажанням телеглядача - це все-таки дещо інше, ніж реагувати в Інтернеті.

 

Роман Гривінський, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Гривінський, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13041
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор 29
3910 дн. тому
Писав нещодавно "першому національному" навіть бот не відповів стандартного листа, брехуни.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду