ТБ-агент

6 Лютого 2007
3603
6 Лютого 2007
13:16

ТБ-агент

3603
В інтерв’ю директор з маркетингу «Інтер-реклами» Дмитро Дутчин розповів, за рахунок чого сейлз-хаус планує забезпечити взяті на себе фінансові зобов’язання, як «Інтер-реклама» працює з рекламодавцями і скільки брендів телебачення може обслужити за рік.
ТБ-агент

В’ячеслав Булавін, генеральний директор сейлз-хаусу «Пріоритет», в одному з традиційних щорічних підсумкових опитувань назвав Дмитра Дутчина персоною року українського медіа-ринку. Визнання конкурента – це, напевно, найвища похвала для будь-якого менеджера. В тому числі для Дмитра Дутчина. Тим більше в такій сфері, як медіа. В інтерв’ю «МедіаБізнесу» директор з маркетингу «Інтер-реклами» Дмитро Дутчин розповів, за рахунок чого сейлз-хаус планує забезпечити взяті на себе фінансові зобов’язання, як «Інтер-реклама» працює з рекламодавцями і скільки брендів телебачення може обслужити за рік.


Про співробітництво «Пріоритету» і «Нового каналу»

- «Пріоритет» почав продавати регіональні рекламні блоки «Нового каналу». Як ви на це реагуєте?

- На скільки я чув, в контракті, підписаному «Стиль С+» і «Новим каналом» регіональною не може вважатися реклама, що розповсюджується чи коли-небудь розповсюджувалася на території, покритій трьома і більше регіональними мовниками. Тобто, якщо реклама, виходить на будь-якому каналі більше, ніж в трьох ретрансляційних точках, вона не є регіональною. Оскільки, як повідомляється багатьма ЗМІ, продавцем регіональних рекламних блоків «Нового каналу» є Angel Media, це дає останнім право розміщувати рекламу будь-яких регіональних рекламодавців, в тому числі клієнтів «Пріоритету», якщо такий тип рекламодавців у «Пріоритету» взагалі наявний.

- Ви припускаєте, що реклама може виходити більш ніж в трьох ретрансляційних точках?

- Наскільки я розумію, це буде прямим порушення контрактів. А пряме порушення контрактів може бути підставою для накладання серйозних штрафних санкцій. Що стосується наших телеканалів, то ми відслідковуємо ці процеси. Зокрема, співпрацюємо з моніторинговою компанією, котра на наше замовлення аналізує, яка саме реклама виходить в обласних центрах. Тому не варто сподіватись, що в регіональних рекламних блоках може розміщуватися реклама бодай мультирегіонального рекламодавця.

- «Інтер-реклама» не була зацікавлена в співпраці з Angel Media? Чому ви допустили появу свого конкурента - «Пріоритету» - в цьому сегменті?

- Наша позиція полягає в тому, що національний продавець повинен працювати з національними рекламодавцями, а регіональний – з регіональними. Сильних локальних брендів в Україні немає, ринок регіональної реклами нерозвинений. Тому нас, як продавців, цей напрям поки що не цікавить. Крім того, робота з регіональною рекламою тягне за собою велику кількість додаткових витрат – моніторинги, представництва, додатковий штат.

- Тоді навіщо це «Пріоритету»?

- Думаю, «Пріоритету» це теж не потрібно. Хоча якщо в регіональних рекламних блоках з’явиться національна реклама, для сейлз-хауса це стане одним із елементів звичайного продажу ефіру телеканалів. Але повторюю, якщо там з’явиться національна реклама, це буде порушенням домовленостей.


Про конфлікт на «Інтері»

- Останнім часом медіа дуже багато пишуть про конфлікт на «Інтері» між трудовим колективом та менеджментом. Як цей конфлікт може вплинути на продаж рекламного часу?

- Конфлікт, який вже повністю вичерпано, ніяким чином не вплинув на продажі. Ми продаємо не конкретні програми, а контакти з аудиторією. Відповідно рекламні надходження можуть знизитись тільки у випадку зниження частки аудиторії «Інтера», а не тому, що колектив каналу почав обговорювати зі своїм керівництвом питання оплати праці.

- «Інтер-реклама» буде продавати рекламу на К1 і К2 після того, як «Інтер» взяв в управління К1 і К2 і «Мегаспорт»,?

- В мене є інформація зі ЗМІ, що на К1 і К2 плануються якісь зміни, але роботу в цьому напрямку ми не починали. Наскільки я розумію, це навіть не питання найближчих місяців.

- І починати переговори ви не плануєте?

- На даний момент ні. Телебачення має свій фінансовий рік. Він уже розпочався, реклама продається, і якщо з’явиться новий ресурс - наприклад К1 і К2, ми будемо змушені у когось цю рекламу забирати і віддавати новим каналам. Це неправильно. Тому, якщо посеред року якісь зміни і відбудуться, то тільки після врахування всіх факторів, в тому числі інтересів каналів, рекламу яких ми продаємо сьогодні.

- Ваш колега, директор з маркетингу сейлз-хауса «Пріоритет» Олексій Казанцев, в інтерв’ю «МБ» висловив припущення, що «Інтер-реклама» в 2007 р. взяла на себе великі фінансові зобов’язання, виконати які навряд чи зможе. Це так?

- Я переконаний, що всі зобов’язання, які на себе бере «Інтер-реклама», адекватні, відповідають ситуації, а тому їх виконання не підлягає сумніву. Всіх нас розсудить час. В кінці року ми побачимо, хто правий. Станом на сьогодні наші очікування підтверджуються.


Про «кухню» «Інтер-реклами»

- 2006 рік для «Інтер-реклами» був успішним?

- Так. Хоча в минулому році наші колеги, про яких ви згадували в попередньому питанні, заявляли про те, що «Інтер-реклама» продає занадто багато реклами, прогнозували на наших каналах перенаповнення ефіру. Цього не сталося. Можете запитати будь-кого з рекламодавців. Знаю, вони підтвердять - в 2006 році цінова політика «Інтер-реклами» була збалансованою. В 2007 році цінова політика є ще більш досконалою, а це означає, що ситуація на ринку буде ще кращою і стабільнішою. Справа в тому, що ми користуємось своїм власним програмним забезпеченням, яке розроблялося і підтримується безпосередньо для українського ринку. Воно дозволяє якнайліпше виступати регулятором відповідності попиту і пропозиції.

- Що саме ви маєте на увазі?

- При продажу реклами ми пропонуємо різні типи продажу або доступу до ефіру. Наприклад, своїм клієнтам-рекламодавцям ми пропонуємо низькопріоритетне розміщення. Реклама, розміщена в такий спосіб, може бути автоматично знята з ефіру і винесена в чергу рекламного блоку. Така реклама виходить тоді, коли з’являється вільний час в блоці. На поточний рік «Інтер-реклама» запропонувала новий тип розміщення, так званий «другий клас». Це мікс таких типів розміщення як фіксованого (або 1-го класу) та низькопріоритетного.

- Розкажіть детальніше про програмне забезпечення.

- Програмне забезпечення дозволяє реалізовувати змодельовану нами картину продажу телереклами на телебаченні в цілому з такими параметрами, як зміна активності клієнтів, зміна інвентарю телеканалів і багато інших. По суті ця модель дозволяє вчитися та приймати правильні рішення. Скажімо, ми вирішили завдання – продали всю рекламу на всіх каналах до кінця року. Ніби можна було вже відпочивати. Але рекламодавці змінюють погоджену з нами активність. І це необхідно передбачати і планувати, оскільки більшості рекламодавців потрібна гнучкість. Затримали товар на кордоні, пізно почалася зима, люди не хворіють, фармацевти не рекламуються. Чи навпаки. Зима затягнулася, пиво, соки не споживається, реклами немає. Є велика кількість факторів, які потрібно враховувати в роботі з рекламодавцями. Телебачення тим і привабливе, що воно дозволяє миттєво донести до споживачів ту чи іншу інформацію. Відповідно, щоб не втратити цю перевагу над іншими рекламоносіями, ми йдемо на зустріч рекламодавцям при необхідності змінювати свою активність. В цьому допомагає наявне у нас програмне забезпечення, яке можна порівняти з системою контролю руху транспорту в місті: світлофори, знаки, правила і контроль за їх виконанням. Не було б їх, були б постійні затори в русі.

- Олексій Казанцев говорив про те, що «Інтер-реклама» має виручити $160-170 млн. за продаж рекламного часу на «Інтері». Ця цифра є правдивою?

- Я не хотів би це коментувати.


Про телеканал «Інтер» та його аудиторію

- Чи охоче рекламодавці ідуть на «Інтер», аудиторія якого, як відомо, є досить немолодою?

- «Інтер» унікальний тим, що в нього нерівномірна аудиторія. На телеканалі різноманітні передачі і рекламні блоки в них, а це означає що реалізувати свої потреби можуть будь-які різнопланові рекламодавці. З 2004 року, і ви можете знайти цьому підтвердження, «Інтер» продає одну і ту ж саму кількість рейтингів. Взагалі, на ринку існує обмежена кількість рейтингів і телебачення може обслужити лише певну кількість кампаній брендів.

- Яку саме?

- Давайте порахуємо таким примітивним чином. Для того щоб рекламна кампанія працювала необхідно хоча б тричі впродовж циклу споживання продукції та чи послуги проконтактувати з потенційним споживачем. Відповідно для охоплення 70% вимірюваного населення в середньому по три рази знадобиться 210 рейтингів. Максимально на ринку реалізовувалося до 1,5 млн 30” рейтингів. Простим діленням можна вирахувати кількість трохи більше 7 тис. кампаній. Якщо з’являються нові бренди, то вони можуть витіснити лише тих, що не проходять цінову конкуренцію.

- Ви не змушуєте рекламодавців, котрі хочуть потрапити, наприклад, на ICTV, рекламуватися і на «Інтері»?

- Ні, не змушуємо, проте регулюємо попит і пропозицію ціною. Логіка проста. Є певний об’єм ринку. Ми очікуємо, що в 2007 році він складе біля $600 млн з податками. І є певний об’єм інвентарю. Це 1,4-1,5 млн рейтингів. Розділивши одне на інше, ви отримуєте середню ринкову ціну продажу. На «Інтері» реалізується більше 400 тис. рейтингів. Якщо рекламу на «Інтері» не продавати і весь попит направиться на решту телеканалів, ціна на телевізійну рекламу підвищиться на 40%.

- А чому «Інтер» в минулому році розпочав кампанію «На 10 років молодше»? Виходить проблема з аудиторією все одно існує?

- Бо, думаю, як будь-який телеканал, «Інтер» хоче оптимізувати свою ринкову вартість.


Про медіа-інфляцію

- Чи є ціна на телевізійну рекламу в 2007 році адекватною? Рекламодавці скаржаться на високу медіа-інфляцію.

- Вважаю ціну більш ніж адекватною. Судячи з наповненості ефіру, вона навіть менша, ніж могла би бути. Сьогодні в нас є бажаючі, яких ми не можемо розмістити в пікові місяці. Крім того треба мати на увазі, що українська телереклама має найменшу ціну, як у порівнянні з іншими медіа носіями в країні, так і з сусідніми країнами з урахуванням стану економіки. Коротко кажучи у нас ще є потенціал.

- Розстановка сил між сейлз-хаусами буде змінюватись?

- Це постійний процес. Ринок розвивається, а це означає, що є різні оцінки, сподівання, ризики. І до тих пір, доки ситуація на ринку не стабілізується, канали будуть шукати сейлз-хауси з найоптимальнішими рішеннями.
Валентин Войтков, «МедиаБизнес»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«МедиаБизнес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду