Інтернет vs. ТБ-пропаганда

Інтернет vs. ТБ-пропаганда

20 Травня 2013
26320
20 Травня 2013
12:23

Інтернет vs. ТБ-пропаганда

26320
На провладні акції протесту вийшло 50 тис. мітингувальників, а на опозиційний мітинг – всього 4 тис.: «Лидеры оппозиции сетуют...». Так телеканал «Інтер» розповів про вчорашній мітинг
Інтернет vs. ТБ-пропаганда
Інтернет vs. ТБ-пропаганда

Ми досить швидко повертаємось в 2004 рік. Правда, люди, які відповідають за таку пропаганду, певно, не до кінця розуміють, що за 8 років система споживання інформації українцями кардинально змінилась.

 

Це в 2004 році інтернетом користувалось кілька сотень тисяч українців. Серіал «операция проффесор» люди переносили з комп'ютера на комп'ютер на дискетках, хоча кожна серія займала близько 1 Мб - це менше, ніж фотографія зроблена на сучасному телефоні.

 

Тоді люди на акції протесту не носили з собою цифрові фотоапарати, бо не мали їх. А камери в мобільних телефонах лише починали з'являтись.

 

«Українська правда» і «Корреспондент.нет» мали денну аудиторію в 10 тисяч відвідувачів.

 

Але найголовніше - тоді не було блогів і соціальних мереж. І єдиним альтернативним джерелом інформації було дуже вузьке коло друзів/родичів.

 

Зараз все, що відбувається на вулиці, потрапляє в об'єктиви фотоапаратів та телефонів. І вже за кілька хвилин опиняється на сторінках соціальних мереж.

 

Звісно, можна безперервно крутити на загальнонаціональних каналах сюжети про «фашистов, мєшающіх нам жить». Але це лише грає в мінус замовникам.

 

 

Ви бачили в інтернеті фотографії чи статуси від учасників т.зв. «антифашистського мітингу»? Думаєте, вони не користуються інтернетом? Звісно, що користується - в Україні більше половини населення є користувачами інтернету.

 

Протиставлення однієї частини населення існує виключно в телевізорі.

 

 

Вчорашній мітинг опозиції активно висвітлювався в соціальних мережах. Зранку до пізньої ночі стрічки статусів у Facebook, ВКонтакте та Twitter були переповнені новинами, фотографіями, відео, думками, суперечками про мітинг опозиції. Ближче до вечора навіть в зазвичай аполітичних «Одноклассниках» це стало гарячою темою для обговорень.

 

Більшість людей, на яких зорієнтована телепропаганда, матимуть можливість порівняти те, що їм скаже «говорящая голова» в екрані ТБ, з тим, що відбувалось насправді - а це вже вони прочитають в соцмережах в повідомленнях своїх друзів. Кому повірять?

 

Те, з якою швидкістю поширювалась фотографія «антифашиста», який побив журналістку 5-го каналу, і що його ідентифікували всього за 2 години, свідчить про те, що люди досить швидко вміють самоорганізовуватись. Це дзвіночок, як організаторам сутичок, так і міліції, бездіяльність якої тепер значно легше ідентифікувати і згодом притягнути до відповідальності.

 

Чим більше брехні на ТБ - тим більше впевненості, що влада боїться. А люди розуміють, що «їх страх - це наша сила». Тим паче, відрізнити брехню від реальності зараз значно легше, ніж в 2004 році.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Саваневський, засновник Watcher.com.ua, керуючий партнер PlusOne DA, для «Українська правда. Блоги»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду