«Свято мєсто» заповнили «Кадети»

18 Січня 2007
12909
18 Січня 2007
09:23

«Свято мєсто» заповнили «Кадети»

12909
Поки українські сценаристи з режисерами продукують «мильні опери» для пострадянських домогосподарок, телероби сусідньої держави впарюють нам романтику захисників «отєчєства» тверського розливу.
«Свято мєсто» заповнили «Кадети»

У той час коли студенти військового ліцею імені Івана Богуна супроводжують бали та мистецькі презентації, а пам'ятник Суворову й досі про всяк випадок стоїть на подвір'ї навчального закладу в центрі столиці незалежної держави, сусіди упевнено, майстерно і без зайвого пафосу з'являються у найкращий для підліткової аудиторії час (18.30) на каналі «1+1» із сорокасерійним серіалом «Кадети», розповідаючи захопливу історію про майбутніх «шляхетних офіцерів, цвіт нації, захисників Вітчизни, опору й гордість нашого суспільства», як читаємо у численних прес-релізах. У Росії серіал вже розпочав свій другий сезон на каналі «СТС» під назвою «Кадетство», адже для них — це не перша ластівка на аналогічну тематику. Росіяни пильніше дбають про патріотичне виховання молоді, тому вже мають двосерійну художню стрічку інших авторів із назвою «Кадети». Популярність у серіалу просто шалена. Охочих вступити до численних суворовських училищ у Росії неймовірно побільшало. Навіть у Чечні цього року з'явився кадетський корпус у Центорої, родовому поселенні чеченського прем'єр-міністра Рамзана Кадирова...

 

Серіал «Кадети» — новий проект продюсерів Олександра Роднянського, В'ячеслава Муругова та Костянтина Кікічева. Акторський склад — зірковий і харизматичний: Олександр Пороховщиков, Володимир Стєклов, Валерій Барінов, Вадим Андрєєв, Ольга Лук'яненко. Ролі кадетів виконують талановиті хлопці. А що серіал фільмувався на території Тверського суворовського училища (одного з найавторитетніших і найсерйозніших військових закладів Росії), то молоді актори виконали свої ролі справді неперевершено. У Російській Федерації серіал щодалі стає популярнішим, справляючи все більший вплив на суспільство. Реакцію сучасних росіян на серіал можна описати хіба що словами класика: «Кричали женщины «ура!», и в воздух чепчики бросали». Автори запевняють, що жодного «спеціального» державного замовлення на проект не було. Але навіть суворі й помiркованi мужі з Міністерства оборони РФ, хоч поки що стримано, але схвально поставилися до серіалу. Головним натхненником проекту став співпродюсер В'ячеслав Муругов, який свого часу закінчив суворовське училище. А, як відомо, ностальгія — страшна сила.

 

Реакцію українських глядачів поки що спрогнозувати складно. Хоча на прес-конференцію з нагоди запуску «Кадетів», яка відбулась позавчора у прес-центрі п'ятизіркового столичного готелю «Прем'єр-палац», журналістів завітало стільки, що дай, Боже, будь-якому поп-співаку. Крім генерального директора «Студії «1+1» Юрія Морозова, з представниками мас-медіа спілкувалися актори Вадим Андрєєв, Володимир Стєклов, Валерій Барінов та Ольга Лук'яненко. Вадим Андрєєв, який у «Кадетах» зіграв роль майора Василюка, на запитання журналістки про те, чи було (з огляду на прізвище) в характері його героя щось українське, відповів, що сценарій не передбачав передачі через прізвища певного менталітету: «В лєнтє всє герої однаково служат своєму отєчєству». Ну просто-таки братство часів Великої Вітчизняної: «Их четверка боевая всюду мчалась напролом: Иваненко, Иванбаев, Иванидзе, Иванов».

 

У захоплених розповідях акторів про працю над серіалом панували слова «Чечня», «Афган», «Отчизна», «российские офицеры», «защитники родины» й таке інше. Їхні очі палали, слова були щирі й захоплені. Тож сумнівів у тому, що на українських телеглядачів чекають некислі сльозогінні емоції, мурашки по шкірі та гордість за «вєлікій руській народ» разом із його непереможною армією, не виникало.

 

Коментарі зайві. Як, схоже, і волання до керманичів України, а точніше, до їхнього почуття патріотизму і відповідальності за інтереси нашої держави.

 

Р.S. Саундтрек до серіалу написав і виконав гурт «Корни».

 

КОМЕНТАРІ «УМ»

Валерій Барінов:

— Запорука успіху серіалу в тому, що він покликаний заповнити певну нішу не лише в Росії, а й в Україні. Це розмова з підлітками і про підлітків: про дружбу, любов, життя, підлість і честь, про Батьківщину.

 

Вадим Андрєєв:

            — Під час зйомок дівчиська з різних міст Росії висіли на парканах тверського суворовського училища і верещали. Всі вони мріють тепер вийти заміж за справжнього офіцера.

 

Володимир Стєклов:

            — Крім Москви, я міг би мешкати лише в Києві. Всі ми безтямно любимо це місто.

 

Юрій Морозов, генеральний директор «Студії «1+1»:

            — Цей проект продовжить низку успішних спільних із СТС проектів. Це вдалі проекти, бо вони йдуть проти течії, не схожі на те, що показують інші телеканали. Серіал «Кадети» відкриває не надто відомий життєвий матеріал. Але головне — він дуже якісний у художньому сенсі.

 

Україна Молода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Україна Молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12909
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду