ТВі: боротьба за «золотий відсоток»

28 Квітня 2013
14715
28 Квітня 2013
12:08

ТВі: боротьба за «золотий відсоток»

14715
Якщо ТВі може з такою легкістю переходити з рук у руки, він стає бомбою, підкладеною під умовну опозиційно-ліберальну спільноту
ТВі: боротьба за «золотий відсоток»
Я не є безстороннім – у конфлікті на ТВі мої симпатії на боці тієї частини колективу, яка страйкує. Не без серйозних застережень, які я висловлював не раз протягом останніх років, закликаючи співробітників каналу бути розважливішими, а глядачів – не творити собі кумирів. Багато що на цьому каналі було негаразд, і люди, які йшли туди працювали, могли передбачити наслідки.

Однак мені хотілося б бачити український медіаринок цивілізованим. Натомість, захоплення офісу бритоголовими, заміна гендиректора без попередження, маніпуляції з офшорками та довіреностями, а також інші сумнівні дії нових-старих власників-загарбників ТВі – це те, що віддаляє нас від цивілізації.

У публічній полеміці – маленькій інформаційній війні, що розгорталась у фейсбуку, на «Українській правді», «Детектор медіа» та ще кількох сайтах, – аргументи панів Княжицького, Шевченка і компанії відзначились дивовижним цинізмом. Від «неукраїнськості» ведучого Павла Шеремета до звинувачень на адресу Кагаловського, якого ще кілька місяців тому так вихваляли. Особливо показовим прикладом хуцпи є використання прізвищ людей, яких про це навіть не попередили, – Марії Бурмаки, Вахтанга Кіпіані, Анни Безулик, – як заспокійливої «заманухи», що має виправдати зміну менеджменту і власника (даруйте, «інвестора») в очах спільноти.

Продукт, поверненням якого намагались задобрити розбурханих і спантеличених глядачів ТВі – абсолютно не комерційний. Власне, єдиним умовно комерційним продуктом в ефірі цього каналу була еротика та телемагазини, що їх люди Княжицького обізвали «брудними» й пообіцяли прибрати (хоча раніше полум'яно обстоювали їхню необхідність як джерела доходів). А в першому повідомленні про зміну менеджменту йшлося про перетворення на «справжній прообраз суспільного мовлення» – отже, канал мав стати зовсім неприбутковим, позаяк громадське мовлення не передбачає отримання прибутку.

Суспільно-політичне телебачення в Україні, за рідкісними винятками, бізнесом не є. Так само ТВі – канал, якому навіть за умови збереження «віджатих» Хорошковським ефірних частот не світила частка аудиторії, більша за статистичну похибку, – не створювався як бізнес. Тобто, звісно, його створення було бізнесом для Миколи Княжицького, як і його попередні проекти (наприклад, «Медіадім», звідки Микола Леонідович вдало катапультувався під приводом конфлікту з власником, залишивши співробітників медіагрупи без зарплатні). Але це не був медіабізнес у прямому сенсі слова.

Можливо, в формальному бізнес-плані і йшлося про якісь майбутні прибутки, однак реальною метою існування цієї оази дисидентської журналістики в Україні часів Януковича був вплив.

І ця мета була досягнута. Не даремно конфлікт на ТВі став топ-темою, що протягом тижня заважала працювати українським користувачам фейсбука, і зовсім мало зачепив безінтернетні маси. Й не дарма головні учасники конфлікту, попри свою заклопотаність, не забували практично в режимі реального часу писати й постити лінки на свої заяви в фейсбук.

Реальною цільовою аудиторією ТВі є журналісти (люди, що мають власну аудиторію та ретранслюють їй отримані з каналу меседжі та факти), громадянські діячі, політики та лідери громадської думки опозиційного спрямування, активні й політично стурбовані громадяни. Це відносно невелика (зникома, як на масштаби комерційного телебачення), але дуже цінна купка людей. ТВі став їхнім громадським телебаченням, залишаючись приватною власністю невідомих офшорів.

Довіру аудиторії, – а це головний капітал для медіа, – засвідчила чимала сума, зібрана каналом для того, щоб відкупитись від податкової. Ступінь цієї довіри стає очевидним із численних дописів на фейсбуку, в яких люди наголошують: їм однаково, хто володіє каналом і чи чесним шляхом була здобута ця власність, головне, щоб в ефірі були Бурмака, Кіпіані, Усов, Княжицький, Седлецька та інші журналісти й ведучі, яким вони звикли вірити.

Я дуже сумніваюсь у тому, що за захопленням ТВі стоїть Банкова («Сім'я»), але впевнений, що вплив на цей «золотий відсоток» є величезною цінністю для будь-яких політичних сил і груп. Адже це можливість реально впливати на ситуацію у разі масових антиурядових виступів. У критичний момент ТВі може виявитись важливішим і дієвішим за будь-який «Інтер».

Тож, якщо ТВі може з такою легкістю – внаслідок непрозорих маніпуляцій в офшорах, підкріплених убивчим аргументом «яка різниця, якому олігарху належати», – переходити з рук у руки, він стає бомбою, підкладеною під умовну опозиційно-ліберальну спільноту.

Тому, хоч як прикро бачити кризу та передчувати занепад феномену ТВі, який приносив багато користі, можливо, буде краще, якщо ця бомба буде деактивована раніше, ніж пізніше.

І маленький прогноз. Останнім часом на ринку точаться розмови про запуск декількох проектів інтернет-телебачення, яке мало б бути – як і «реформований» новими-старими власниками ТВі – «майже громадським». Один із цих проектів належав Миколі Княжицькому (про це також пише Сергій Лещенко), інший мав намір фінансувати Валерій Хорошковський. Один збирались робити на західні ґранти, ініціаторами ще двох є відомі тележурналісти, а хто стоїть за ними – загадка. Коли довіра добірного товариства до ТВі буде втрачена остаточно, – а до цього йде, – думаю, ми станемо свідками запеклої боротьби (квазі) опозиційних інтернет-телеканалів за «золотий відсоток».
 
Отар Довженко для блога «Української правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Отар Довженко для блога «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду