НСЖУ підтримує інформаційну кампанію ЄС в Україні

15 Квітня 2013
16684
15 Квітня 2013
12:07

НСЖУ підтримує інформаційну кампанію ЄС в Україні

16684
Круглий стіл на тему: «Угода про Асоціацію. Terra incognita?», присвячений розвитку подій навколо підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, відбувся 11 квітня за ініціативи громадської організації «Єврорада». Модератором на заході був голова Національної спілки журналістів України, яка виступила партнером у проведенні заходу
НСЖУ підтримує інформаційну кампанію ЄС в Україні

Про те, що заважає рухові України до Європи, як самі українці сприймають євроінтеграцію, і чому потрібно якомога швидше рухатися в цьому напрямку, дискутували українські політики, громадські діячі та представники Європи. Зокрема, в заході взяли участь посол ЄС в Україні пан Ян Томбінські, посол Франції в Україні Ален Ремі, посол Словаччини в Україні Павол Гамжік.

 

За словами голови наглядової ради Фонду «Єврорада» Віктора Капустіна, головне завдання роботи цієї громадської організації - створення незаангажованого інформаційного каналу, який би підтримував комунікаційні процеси між Києвом і Брюсселем, без спотворень та викривлень подавав інформацію щодо євроінтеграції.

 

«Треба говорити з багатьма людьми, аргументовано переконувати їх у правильності напрямку євроінтеграції», - зауважив пан Капустін.

 

Ян Томбінські поділився своїми міркуваннями щодо вигод України в рамках співпраці з ЄС. Зокрема, він наголосив, що «Угода про асоціацію не є негативним інструментом, який спрямований проти співпраці з Росією або будь-якою іншою країною...» Посол зауважує: часто Угоду сприймають лише з економічного боку, але це «цілий набір інструментарію і можливостей для перетворення і розвитку України».

 

«Ця угода забезпечить верховенство права, судової гілки влади, прав людини, прав і свобод, розвиток демократії», - зазначив він.

 

Натомість, основною проблемою України на цьому шляху залишається корупція. «Я не так давно в Україні, з минулої осені... Але можу сказати, що жоден політичний діалог не обходиться без того, щоб не піднімали питання про корупцію. Це роблять самі українські партнери. Тому потрібно перейти від слів до справи», - сказав посол.

 

На необхідності рухатися в європейському напрямку наголосили й посол Франції Ален Ремі та посол Словаччини Павол Гамжік. «Досвід Словаччини показує, що прийняти рішення такого роду нелегко, але ми можемо підтвердити, що сьогодні наша країна стрімко розвивається в Євросоюзі», - зазначив пан Гамжік.

 

Водночас учасники заходу визнали: українці не можуть виважено приймати рішення на підтримку євроінтеграції, бо мало поінформовані. Так, дослідження соціологічної групи «Рейтинг», яке представили під час круглого столу, свідчить, що 50% підтримують приєднання України до ЄС, 37% - не підтримують, а 13% - не визначилися. При цьому лише 12% опитаних протягом останніх 5 років відвідували країни Євросоюзу, 7% з них були там лише один раз.

 

Експерти наголошують і на тому, що питання євроінтеграції в Україні - політичне. «Ми є прихильниками євроінтеграції, бо вважаємо, що це дім України. Це не забаганка опозиції, це глибока необхідність, аби повернути Україну до європейських цінностей - демократії і відповідальності політиків, - зазначила народний депутат Ксенія Ляпіна. - Розуміємо, що ключ до євроінтеграції - в гострих політичних питаннях і, зокрема, свобода Юлії Тимошенко зараз важить більше, ніж весь пакет євроінтеграційних законів».

 

Голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко розповідає: коли Фонд «Єврорада» запропонував провести спільно круглий стіл, НСЖУ підтримала, адже розуміє необхідність пропагування європейських цінностей. «Під час останньої поїздки в Страсбурзі ми переконували наших колег у тому, що потрібно вести інформаційну кампанію, але позиція ЄС була такою, що це справа самих громадян. Втім, коли відбувається шалена контрпропагандистська кампанія з іншого боку, то інформування необхідне», - каже Олег Наливайко.

 

Журналістська спілка вітає початок публічної інформаційної кампанії ЄС в Україні. Після проведення круглого столу було обговорено наступні заходи, які проводитимуться на постійній основі.

 

«Ми розуміємо, що такий дискусійний майданчик необхідний, тож Національна спілка журналістів охоче проводитиме подібні круглі столи у своєму приміщенні. Більше того, вважаємо, що має бути створена громадська організація, котра б проводила моніторинг шляху України від Брюссельського саміту до Вільнюського. Також ми прийшли до висновку, що необхідно об'єднати зусилля в самому Брюсселі. І найближчим часом плануємо вирішити питання про створення там медіа-центру спільно з організацією «Єврорада», до якої ввійдемо як співзасновники», - каже голова НСЖУ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Національна спілка журналістів України (НСЖУ)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду