Віталій Розвадовський, людина-серце

3 Березня 2013
16405
3 Березня 2013
12:25

Віталій Розвадовський, людина-серце

16405
Якби не жорстоке вбивство, що забрало його життя в ніч із 28 на 29 листопада 2011 р., 23 лютого 2013 р. фотографу виповнилося б 32
Віталій Розвадовський, людина-серце
Людина-усмішка, людина-доброта, людина-серце. Ці слова читаються між рядками у спогадах про київського фотографа Віталія Розвадовського. Якби не жорстоке вбивство, що забрало його життя в ніч із 28 на 29 листопада 2011 р., 23 лютого 2013 р. Віталику виповнилося б 32 роки. За рік і три місяці, які минули відтоді, всі його знайомі відчули, як бракує Віталика — його жартів, слів підтримки, талановитих і майже завжди веселих фотографій.

Спілкуючись із тими, хто його знав, збираючи спогади, мимоволі дивуєшся: звідки хлопець черпав сили брати активну участь у житті такої кількості людей — співпереживати, допомагати справою, порадою. Кожен із них вважав Віталика близьким товаришем. І це при тому, що майже жодного дня він не давав об'єктиву передихнути, знімаючи для газет та журналів. Енергія вирувала в ньому і заряджала всіх навколо. Спогади друзів та близьких дають чітке уявлення про те, якою чудовою людиною був Віталій...

А про його талант і творчість — розкажуть фотознімки. Можна легко помітити, що в його фотографіях грають роль точка зйомки, незвичайний ракурс, іронія. І щось невловиме, що дозволяє його роботам залишатися цікавими набагато довше, ніж самі події, відображені в кадрі. Повну версію спогадів близьких про Віталія Розвадовського, а також інформацію про заплановані виставки можна знайти на сайті http://rozvadovskyi.com.
 

№8_9
 
Фотороботи Віталія Розвадовського
 
Юрій Пікуля, керівник фотогуртка у Київському палаці дітей та юнацтва:
— Віталик прийшов до мене зовсім хлоп'ям зі словами: "Візьміть мене в гурток!" Через півроку Віталик, із твердим рішенням стати фотографом, уже купив у нашої знайомої фототехніку, привезену з Франції. 

Мені приносили журнали з хорошими знімками, які я показував нашим гуртківцям. Віталик і сам вишукував таку літературу.

Він був прикладом для товаришів. Щомісяця я збирав фотографії гуртківців, і роботи Віталика завжди були найкращими. У нього було хороше відчуття композиції. Я хлоп'ятам завжди казав: ніколи не знімайте на рівні очей, завжди шукайте незвичайну точку зйомки — з підлоги, згори. У Віталика це дуже добре виходило.

Коли Віталик закінчив навчання, ми призначили його керівником фотогуртка у Палаці піонерів.Віталик завжди ходив зі своїми учнями на масові заходи, його любили діти. Він ставився до них як до рівних. Віталик був хорошим хлопцем, а головне — з гумором! Це допомагало іншим швидше зростати, виправляти помилки.

Дуже любив маму, я точно можу сказати. У нього були надзвичайно гарні портрети його сестри.

Після того, як Віталик перестав ходити до мене на заняття й почав працювати в журналах, він усе одно приносив мені свої роботи для оцінки. Я людина вредна — критикував, щоб він був кращим.
 
 
№8_10
  
Фотороботи Віталія Розвадовського
 
Наталя Телюкова, викладач Коледжу інформаційних технологій та землевпорядкування Національного авіаційного університету:
— Дуже інтелігентна людина. Такий життєрадісний, усміхнений завжди. А ще — умів помічати дрібниці. Чи то риси обличчя, вираз, слово. Те, на що інші не звернуть уваги, а він помітить. 

Буквально через рік-два після закінчення навчання з'явився тут, у технікумі. І подарував нам усім газету. Там і його знімок був — священик у темному одязі, головному уборі. І тримає мобільний телефон біля вуха, — а тоді мобільники були великою рідкістю, — голова нахилена, розмовляє. Віталик каже: погляньте, підпис теж я придумав, — як вам подобається? А він мав здатність не тільки підібрати момент, а й на диво точно дати опис — завжди за темою й неодмінно з гумором. Підпис був такий: "Прямий зв'язок..."

Віталик постійно хотів зібрати найкраще, організувати виставку. Не встиг... Усе часу бракувало — бо кожну хвилину віддавав фотографії, знімав і у вихідні, і в поїздках. Це було його життя. Тепер друзі організовують виставки фотографій Віталика. Але те, що на них можна побачити, — це, мабуть, навіть не сота частина всього, що зумів увічнити його талант.
 

№8_11

Фотороботи Віталія Розвадовського
 
Лана Самохвалова, керівник прес-служби телеканалу ТВі:
— Він не був звичайним. Він був найкращим другом. Віталик був першим, кому зателефонував мій нині покійний чоловік Вітя, коли його машина розбилася вщент і він нерухомий лежав на житомирській трасі. А потім усе пішло-покотилося: Віталик був у Суворова в лікарні, він був на цвинтарі, він — одна з головних дійових осіб усіх болісних і не у всьому простих моїх сімейних подій. І, нарешті, він сидить навпроти мене в маленькому кафе на Хрещатику:

— Лано! Тобі треба багато що забути. Я завжди буду поруч із тобою й Ванею. Вітя хотів, щоб я був поруч із його сином.

Він і був поруч.

"Є квитки в дельфінарій, Вані сподобається, — я завезу", "У цирку відкрився сезон, чим ви зайняті ввечері?", "Я відчуваю, що Івану не цікавий цей фільм, я посиджу з ним у Макдоналдсі, а ти додивися, ми тебе там почекаємо". 

— Віталику, я знаю, що Вітя не повернув тобі півтори тисячі доларів, я впродовж трьох місяців тобі віддам, — невдовзі після смерті чоловіка сказала я.

— Ти помилилася, він усе віддав, — твердо, без сумніву в голосі заперечив він.

Чи віддав? 

Віталик у своїй турботі про дитину-друга виявляв стільки зрілості, що я мимоволі думала: він буде чудовим батьком своїм дітям. Коли він розповідав про якусь свою серйозну любовну історію, уявляла, що стоятиму в храмі на хрещенні його дітей. Якою крихкою виявилася мрія... 
 

№8_12

Фотороботи Віталія Розвадовського
 
Соня Кошкіна, шеф-редактор LB.UA:
— З'являються інколи на світ щасливці, котрим вибирати любиме ремесло не доводиться. Воно визначене їм від народження. Таким був Віталик. Фотографією він почав займатися ще підлітком. Познайомилися ми з ним в агентстві "Юн-прес" київського Палацу піонерів далекого 1998-го. 

Здавалося б: ну які фотознімки може зробити 14—15-річний хлопчисько? Віталик міг. І це були не просто знімки, не напівдитячі пустощі з камерою, а справжні, щирі картини життя, сповнені яскравих барв на чорно-білій плівці навіть більше, ніж на кольоровій. Віталик часто казав, що мислить "кадрами": щойно побачить щось незвичайне, перша думка — який вигляд це матиме на фотографії, і головне — як це сфотографувати.

Улюблений вихованець нашого доброго Юрія Феодосійовича Пікулі, Віталик швидко опанував ази ремесла, що стало його покликанням, і далі створював свій особливий, ні на що не схожий авторський стиль. Уже у 2000-х будь-який фоторедактор столичного ЗМІ міг безпомилково за дві-три хвилини визначити: цей знімок — Віталія Розвадовського. Псевдоніми з пуття не збивали, — надто опуклими, характерними були його роботи. 

Віталика більше немає. Найкращі відходять занадто рано. Але залишилися його роботи, вони повідають про цей талант без слів. А я завжди пам'ятатиму слова, сказані ним взимку чи то 1999-го, чи то 2000-го: "Друзі, погляньте, як весело іскриться сніг! Ви уявляєте, ЯК це виглядатиме в кадрі?!"

Олеся Остаф'єва, помічник заступника голови КМДА:
— Із ним я любила ходити на інтерв'ю до неговірких посадовців. Після того, як Віталик із незворушним виглядом переставляв у кабінеті предмети, вмикав світло й фотографував з-під столу, мої запитання здавалися не такими вже й незручними. З ним було легко й цікаво працювати. Але набагато приємніше було з ним дружити. Крім фотографії, Віталик вирізнявся ще багатьма талантами, — наприклад, він пік дуже смачні еклери. Навесні 2011 року до мене в гості приїхала п'ятирічна племінниця. До приїзду замовила спекти їй тістечка. Я журилася, що доведеться збрехати дитині й купити все в супермаркеті. Виручив Віталик — приїхав із потертим записником власноруч виписаних рецептів, надів фартух, і через три години в мене були сметанник, заварні тістечка та пиріжки з сиром. Він так вразив мою племінницю своїми солодощами, що в телефонній книжці з семи номерів, крім номерів найближчих родичів, був і номер Віталика, — записала вона його собі як "ДРУГ".

Олександр Чекменьов, фотограф:
— Із Віталиком ми познайомилися 2002-го в газеті "Економічні вісті". Для мене Віталик став відкриттям — напевно, на той момент наймолодшим талановитим фотографом. У двадцять років це вже був професіонал. Із будь-якої зйомки, навіть найнуднішої, він міг привезти класний знімок. Він приходив до початку зйомки і йшов останнім, коли вже, здавалося, нічого не відбудеться. Для нього це була не просто зйомка, а фотополювання. І знімати він міг не піднімаючи фотоапарат, він дуже добре відчував кадр. Ніколи не казав, що зняв щось краще за інших, він просто показував знімки, які говорили самі за себе й за нього. Ну і як людина він теж став для мене відкриттям — чесний, світлий, безконфліктний і безкорисливий. А коли мені бракувало грошей на видання книжки, запропонував свою допомогу. Спілкувалися частіше в перервах між зйомками, він завжди пригощав кавою і завжди кудись поспішав. Він поспішав жити. Жаль, що так і не договорили...

Андрій Зайцев, помічник міністра соціальної політики:
— Сонячний хлопець. Завжди готовий поділитися хорошим настроєм. Завжди готовий допомогти. Постійно сумнівається, чи не образив кого... У ньому дивно поєднувалися внутрішня чистота й наносний, невмілий цинізм, яким він захищався через свою несхожість із оточенням. Він дуже скидався на людей із забутих книжок: "Моя дружба — це моя шпага, мій гаманець і моє життя". І дружбу свою пропонував зі щедрістю багатія. Гадаю, багато тих, хто знав цього хлопця, згадують про нього як про теплий дощ із дитинства. Чистий, добрий і дружелюбний дощик.

Я радий, що в моєму житті був сонячний хлопець Віталик.

Артур Бондар, фотограф: 
— Спогади про Віталика приходять до мене щоразу, коли я беру до рук камеру. Одного разу Віталик сказав, що вирішив продати свою легендарну фотокамеру "Лейка". Я порадив йому добре подумати. Віталик думав приблизно місяць і вирішив таки продавати. Я запитав: "Віталику, то, може, ти мені продаси цю камеру?" Хоча я розумів, що в мене немає грошей і можливості її купити. Віталик усміхнувся й сказав: "Чом би й ні. А з приводу грошей — не переживай, знайдуться, тоді й віддаси". І справді, вони знайшлися за півроку. Ось так Віталик назавжди залишив мені частину себе, яка щодня зі мною.

Дар'я Ісакова, оглядач Forbes:
— Віталик був професіоналом у своїй справі. Його знімки на сторінках нашого журналу завжди вирізнялися. Відразу якось, не читаючи підпис, ти розумів, що це робота Віталика. Ніби прості, але є в них душа, навіть барви ніби якісь інші, настрій особливий — незалежно від того, знімає він пшеницю в полі, аграрного олігарха з поросям на руках чи жінку-вамп. Як людина Віталик був світлий, добрий і дуже щирий. Здається, така людина ніколи б не могла сказати неправду, — у нього зайчики в очах особливі бігали, душа — розкрита. Дуже бракує його.

Олександра Кужель, народний депутат:
— Нині, мабуть, безглуздо говорити про страшну несправедливість трагічного листопадового дня, коли Віталія було вбито. Варто говорити тільки про найважливіше — про те, що ні талант його, ні сам Віталій не залишили нашу Землю. Він живе у пам'яті відданих друзів, його рідних. І ще — Віталій живе у своїх творах. І житиме дуже довго — значно довше, ніж той, хто відібрав у нього можливість жити.

Його талановиті роботи — продовження ясної, цілісної і яскравої душі великого майстра. Це не просто класно виконані фотографії, не просто миттєвості, вихоплені об'єктивом із навколишнього світу. У кожній — частка Віталія. Його погляду, його сміху, його осуду дійсності, інколи дуже непривабливої, і велетенської, всепоглинаючої любові до життя. Такі, як Віталій, не помирають, вони просто продовжують іти шляхом, що веде в нескінченність. Дорогою, видимою тільки їм — талановитим і обдарованим.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16405
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду