Міжвідомча група звернулась до Комісії з журналістської етики щодо УНІАН

20 Лютого 2013
5119
20 Лютого 2013
10:22

Міжвідомча група звернулась до Комісії з журналістської етики щодо УНІАН

5119
Члени групи вважають, що дотримання головних засад свободи слова можливе лише за збереження професійних журналістських стандартів з дотриманням етичних норм
Міжвідомча група звернулась до Комісії з журналістської етики щодо УНІАН

Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів звернулася до Комісії з журналістської етики з проханням розглянути конфліктну ситуацію в УНІАН, пов'язану з поширенням 11 лютого 2013 року на сайті агентства недостовірної інформації. Про це йдеться в прес-релізі Міжвідомчої робочої групи.

 

«Члени міжвідомчої робочої групи вважають, що дотримання головних засад свободи слова можливе лише за фаховості та відповідальності дій журналістів. В першу чергу - це збереження професійних журналістських стандартів з дотриманням етичних норм», - йдеться у листі на ім'я голови КЖЕ Володимира Мостового.

 

«Детектор медіа» друкує звернення до Комісії з журналістської етики повністю:

 

Голові Комісії з журналістської етики

В.П. МОСТОВОМУ

 

Шановний Володимире Павловичу!

18 лютого 2013 року на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів було розглянуто звернення колективу інформаційного агентства УНІАН щодо конфліктної ситуації, пов'язаної з поширенням 11 лютого 2013 року на сайті агентства недостовірної інформації.

 

Члени міжвідомчої робочої групи вважають, що дотримання головних засад свободи слова можливе лише за фаховості та відповідальності дій журналістів. В першу чергу - це збереження професійних журналістських стандартів з дотриманням етичних норм.

 

Враховуючи критичний стан розвитку згаданої конфліктної ситуації, з метою відновлення довіри у суспільстві до інформаційного агентства, зміцнення принципів свободи слова в Україні та встановлення конструктивного діалогу між всіма учасниками конфлікту просимо Вас невідкладно розглянути на позачергових зборах Комісії з журналістської етики порушене питання.

 

Сподіваємось, що прийняте рішення сприятиме усвідомленню керівництвом засобів масової інформації та широкими колами журналістів загальновизнаних правил етики і професійних стандартів.

 

З повагою учасники міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів

 

Нагадаємо, 19 лютого в інформаційному агентстві УНІАН відбулися збори трудового колективу за участі представників власників агентства та керівників. На зборах були присутні керівник групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко, голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко та генеральний директор агентства Вадим Осадчий. Сторони висловили свої позиції і своє бачення ситуації, що склалася в агентстві, після чого було вирішено взяти перерву для напрацювання та обговорення рішення.

 

Як писала «Детектор медіа», 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка.  Недостовірними названо інформацію від імені Сергія Власенка про спроби його отруєння та стеження за ним осіб «у костюмах мультиплікаційних ведмедів» і заяву від імені Олександри Кужель, до якої було додано декілька неправдивих абзаців. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, їх не було.

 

Шестеро редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву, що впевнені: сфальшовані коментарі - це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор.

 

Також Незалежна медіа-профспілка України у зв'язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

 

Колектив УНІАН згодом оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи «1+1» Олександра Ткаченка, у якому також закликає з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент.

 

Бойкот новинам інформаційного агентства УНІАН оголосили «Дзеркало тижня», «Українська правда» і ТВі. Досі керівництво агенції не коментувало ситуацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5119
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду