Моральна комісія торік досліджувала «Телепузиків», «Покемонів», «Шрека» та інші мультфільми і програми

4 Лютого 2013
4410
4 Лютого 2013
14:05

Моральна комісія торік досліджувала «Телепузиків», «Покемонів», «Шрека» та інші мультфільми і програми

4410
НЕК відзвітувала за 2012 рік
Моральна комісія торік досліджувала «Телепузиків», «Покемонів», «Шрека» та інші мультфільми і програми

Об'єктами аналізу та дослідження Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) у 2012 році стали мультфільми «Сімпсони», «Гріффіни», «Футурама», «Південний парк», «Телепузики», «Покемони», «Губка Боб» та «Шрек», «Маша та Ведмідь», «Лунтік», японські аніме - як такі, що, на думку громадян, пропагують жорстокість, насилля, брудну лайку, різні збочення та поширення порнографії. Про це йдеться у звіті про діяльність Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі за 2012 рік.

 

Крім того, спеціалісти НЕК постійно здійснювали аналіз телерадіоефіру на предмет жорстокості, насильства, порнографії, пропаганди наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління. Зокрема, досліджено 16 телепрограм, дві радіопрограми, 41 вид рекламної продукції, 8 журналів, 34 газети, 2440 фотографій, 8 книг, а також 4 інтернет-ресурси, гральні карти, зошити тощо.

 

Крім того, працівниками апарату Національної комісії у 2012 році здійснено аналіз 47 кінострічок, які демонструвалися в кінотеатрах України. «Усі кінострічки мали прокатні посвідчення. Разом з тим, було виявлено, що під час дитячих сеансів демонструються анонси (трейлери) фільмів, які мають вікові обмеження та можуть містити інформацію, що не призначена для дитячої аудиторії і може завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків (з елементами насильства і жорстокості)», - зазначається у річному звіті.

 

«Національна комісія неодноразово висловлювала свою стурбованість щодо впливу на формування моральних цінностей, здорового способу життя підростаючого покоління реклами алкоголю, пива, яка демонструється в ранковому і денному ефірі, в тому числі знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої, що є спонсорами трансляції», - йдеться на сайті НЕК.

 

Відповідно до звіту, переважна більшість проведених експертних досліджень здійснена за зверненнями громадян - 491. Крім того, висновки надавалися за запитами комерційних структур - 205 звернень; центральних та місцевих органів виконавчої влади в Україні - 144; Адміністрації президента України - 1; уповноваженого президента з прав дитини - 1; Верховної Ради - 1; Кабінету Міністрів - 2; народних депутатів - 2; за зверненнями представників Національної комісії у регіонах - 45 та правоохоронних органів - 78, в тому числі СБУ - 7, МВС - 44, прокуратури - 27.

 

Загалом за звітний період за результатами дослідження та експертизи усієї інформаційної продукції оформлено 301 матеріал експертного дослідження та підготовлено 249 висновків.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4410
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
П"єро-мол.
4101 дн. тому
"Червона шапочка", "Колобок", "Ывасик-Телесик" теж пропагують жорстокість і насильство? Треба як у цих казках: посадити НЕК на лопату та засунути у піч. Або хай їх вовк зжере замість бабусі. Але ж, мабуть, НЕК не такий смачний, як бабуся або Івасик
boss
4101 дн. тому
Не НЕК , а артель"РЕВАНШ" из "Золотого телёнка". Мальчики с вёдрами и две бочьки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду