detector.media
04.02.2013 14:05
Моральна комісія торік досліджувала «Телепузиків», «Покемонів», «Шрека» та інші мультфільми і програми
НЕК відзвітувала за 2012 рік

Об'єктами аналізу та дослідження Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) у 2012 році стали мультфільми «Сімпсони», «Гріффіни», «Футурама», «Південний парк», «Телепузики», «Покемони», «Губка Боб» та «Шрек», «Маша та Ведмідь», «Лунтік», японські аніме - як такі, що, на думку громадян, пропагують жорстокість, насилля, брудну лайку, різні збочення та поширення порнографії. Про це йдеться у звіті про діяльність Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі за 2012 рік.

 

Крім того, спеціалісти НЕК постійно здійснювали аналіз телерадіоефіру на предмет жорстокості, насильства, порнографії, пропаганди наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління. Зокрема, досліджено 16 телепрограм, дві радіопрограми, 41 вид рекламної продукції, 8 журналів, 34 газети, 2440 фотографій, 8 книг, а також 4 інтернет-ресурси, гральні карти, зошити тощо.

 

Крім того, працівниками апарату Національної комісії у 2012 році здійснено аналіз 47 кінострічок, які демонструвалися в кінотеатрах України. «Усі кінострічки мали прокатні посвідчення. Разом з тим, було виявлено, що під час дитячих сеансів демонструються анонси (трейлери) фільмів, які мають вікові обмеження та можуть містити інформацію, що не призначена для дитячої аудиторії і може завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків (з елементами насильства і жорстокості)», - зазначається у річному звіті.

 

«Національна комісія неодноразово висловлювала свою стурбованість щодо впливу на формування моральних цінностей, здорового способу життя підростаючого покоління реклами алкоголю, пива, яка демонструється в ранковому і денному ефірі, в тому числі знаків для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої, що є спонсорами трансляції», - йдеться на сайті НЕК.

 

Відповідно до звіту, переважна більшість проведених експертних досліджень здійснена за зверненнями громадян - 491. Крім того, висновки надавалися за запитами комерційних структур - 205 звернень; центральних та місцевих органів виконавчої влади в Україні - 144; Адміністрації президента України - 1; уповноваженого президента з прав дитини - 1; Верховної Ради - 1; Кабінету Міністрів - 2; народних депутатів - 2; за зверненнями представників Національної комісії у регіонах - 45 та правоохоронних органів - 78, в тому числі СБУ - 7, МВС - 44, прокуратури - 27.

 

Загалом за звітний період за результатами дослідження та експертизи усієї інформаційної продукції оформлено 301 матеріал експертного дослідження та підготовлено 249 висновків.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY