Міліція розповіла журналістам про методи безпеки в інтернеті

2 Лютого 2013
4800
2 Лютого 2013
11:08

Міліція розповіла журналістам про методи безпеки в інтернеті

4800
«Повідомити про злам та зареєструвати заяву про правопорушення в найближчому райвідділі міліції - це обов'язкові кроки»
Міліція розповіла журналістам про методи безпеки в інтернеті

Ретельніше ставитися до паролів та антивірусних програм представникам ЗМІ порадив начальник управління з кіберзлочинністю МВС України Максим Літвінов. Про це йшлося на робочій нараді Комітету з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, що відбулася 1 лютого у МВС. Комітет діє при Міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Під час наради співробітники управлінь МВС та прокуратури разом із представниками Асоціації медіа-юристів, громадських організацій «Детектор медіа», «Інститут масової інформації», міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента обговорили методи безпеки в роботі з інтернет-ресурсами.

 

Максим Літвінов зазначив, що за новим Кримінальним процесуальним кодексом закон захищає журналіста краще, ніж звичайного користувача інтернету. «Повідомити про злам та зареєструвати заяву про правопорушення в найближчому райвідділі міліції - це обов'язкові кроки. Без цього правоохоронці не можуть проводити слідчі дії. Розслідування прискориться в разі, якщо поштовий сервер розташований в Україні», - повідомив Літвінов. Він також порадив інтернет-користувачам встановлювати подвійну авторизацію, частіше змінювати паролі та користуватися платними послугами щодо безпеки, які пропонують поштові сервіси.

 

Учасники наради розглянули випадки порушень безпеки журналістів. Перелік таких ситуацій перебуває на контролі Міжвідомчої робочої групи. Правоохоронці підготували оперативну доповідь, зосередившись на шести справах, які мають суспільний резонанс. Це справи Віталія Лазебника та Дмитра Волкова, про Всесвітній газетний конгрес та інші. За пропозицією юриста НСЖУ Тетяни Котюжинської та представника в Україні «Репортерів без кордонів» Оксани Романюк для тлумачення правозастосування ст. 171 ККУ про перешкоджання законній професійній журналістській діяльності запросять суддів. Нагадаємо, на практиці слідчі дуже рідко кваліфікують правопорушення за цією статтею. Хоча, як повідомив представник МВС за січень 2013 року до Єдиного державного реєстру за 171-ою статтею було внесено 5 справ.

 

Зустріч була ініційована комітетом з оперативного реагування та прес-службою МВС України в рамках «Відкритої розмови» через заяви від журналістів і представників громадських організацій щодо безпеки роботи з інтернет-ресурсами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду