Царство імітації

1 Лютого 2013
17992
1 Лютого 2013
10:44

Царство імітації

17992
Програму Ганни Безулик на «Інтері» поки не можна вважати творчим успіхом, але це — загальна криза жанру
Царство імітації

На «Інтері» вперше відбувся виступ Ганни Безулик у ролі ведучої нової програми «Справедливість». Її попередня програма «РесПубліка» на «5 каналі», вочевидь, вичерпала себе. Надто вже розміреною, передбачуваною, а незрідка й просто нудною вона була. Відчувалося, що ведуча побоювалася підвести власника каналу, сказати щось зайве або дозволити таке зробити комусь із гостей студії. Внутрішній цензор стояв на варті. Тому було цікаво: чи зміниться щось у манері журналістки у зв'язку зі зміною телеканалу? Змінився абсолютно однозначно інтер'єр: розкішну велику студію, світлові сценічні ефекти не можна навіть порівнювати зі скромним «5 каналом». Але не «хлібом єдиним» жива журналістика. Публіці було поставлено запитання: чи можна справедливо розподілити багатство в сучасній Україні?

 

Одразу висловлю свою думку: в сучасній - не можна, а в нормальній, цивілізованій і європейській Україні - цілком. За даними Безулик, виходило, що кияни (в даному випадку обмежилися думкою жителів столиці) віддають перевагу свободі перед справедливістю, оскільки дуже складно поєднати ці речі: вільна гра людських здібностей і заповзятливості неминуче поділить суспільство на щасливців і аутсайдерів, а рівність обов'язково обмежить свободу окремих осіб в ім'я загального блага. Тобто хочете свободи - не вимагайте рівності, хочете рівності - забудьте про свободу. Але це якщо гранично оголювати таку суперечність, а найуспішніші суспільства вміють знаходити «золоту середину» між свободою і справедливістю, в чому й полягає секрет їхнього успіху.

 

Потім відбувся міні-поєдинок між заступником глави Адміністрації Президента Іриною Акімовою й лідером парламентської фракції об'єднаної опозиції Сергієм Соболєвим. Акімова відбивала всі випади Соболєва, миттєво заперечуючи звинувачення, не заглиблюючись у суть питань. Вона розхвалювала пенсійну й усі інші «реформи» Партії регіонів, розповідала, як благотворно вони вже вплинули на життя простих громадян. Бадьоро рапортувала, що в Україні зменшилося безробіття, а люди стали жити краще. Складалося таке враження, що пані Акімова прибула в Україну з планети Альфа-Центавра і ще не встигла роззирнутися по сторонах.

 

  • Ударівець Павло Розенко нагадав Ірині Акімовій, що, за словами Президента, план реформ ПР виконано на 20%. А журналіст Шлінчак зауважив, що в Україні закрилося 70 тисяч підприємств малого й середнього бізнесу. Зате капітали Ріната Ахметова невпинно зростають (на відміну від життєвого рівня простих українців). Акімова блискавично зреагувала - не лише не закрилися, а з'явилося 20 тисяч нових, а щодо Ахметова - він видатний добродійник і спонсор гуманітарних проектів. Узагалі, хоч які дискусії з Іриною Акімовою - безглузді. На будь-яку критику в неї одна відповідь: у нас усе добре, а буде ще краще.
  • Сергій Соболєв зробив чергове викриття: на економічному форумі в Давосі Президент підписав угоду з фірмою «Шелл» на видобуток газу, де 50% видобутого належатиме фірмі, 40% - «Нафтогазу України», а 10% - «сім'ї». Опозиціонер також обурювався специфічним оподаткуванням для «своїх» і немилосердним для чужих підприємців. Так, одному вітчизняному олігархові приписують слова: «Податки й борги я не плачу. Це роблять лише «лохи»». Утім і сам полум'яний опозиціонер визнав марність свого критицизму, сумно зауваживши, що до влади прийшла цинічна команда, яка визнає лише силу. А відомий економіст Олександр Пасхавер проголосив: «Головне - зростання «пирога», а не його розподіл». Ось із цією тезою принципово не погоджуся. Якщо не забезпечити справедливий розподіл, то «пиріг» збільшуватиметься, а країна біднітиме. І тоді ніякого «пирога» не вистачить. Такий собі журналіст Іскандер Хісамов примудрився поставити на одну дошку робітника, який украв на заводі мішок цвяхів, і олігарха, який украв сам завод, запевняючи, що з етичного погляду між ними немає різниці. З етичного - можливо, але з соціального - різниця є, й вона величезна, оскільки у робітника є великий шанс бути звільненим із заводу або навіть потрапити до в'язниці, а у олігарха- шанс бути обраним до парламенту. Адже в нас - чим більше вкрадено, тим менша відповідальність і тим більша шана.

 

А в цілому, цю програму на «Інтері» поки не можна віднести до творчих успіхів Ганни Безулик. Нудно, повторення пройденого та самоплагіат, імітація дискусії. Але ця невдача - не лише її особиста провина, а загальна криза жанру, що, втім, посилюється інстинктивним прагненням ведучої оминути гострі кути. Якщо вже програму претензійно назвали «Справедливість», то як можна умовчати про те, чому в найбіднішій в Європі Україні така величезна кількість мільярдерів, дехто з яких, за версіями світових ЗМІ, належить до найбагатших людей планети? Чи не тому вони такі багаті, що всі ми, 90% населення країни, живемо в бідності й не маємо жодних перспектив? І якщо Ганна Безулик за ці рамки не вийде, її програму дивитимуться головним чином політологи й Детектор медіа за службовим обов'язком.

 

  • А на Перший Національний повернувся Савік Шустер - і з місця в кар'єр взявся до роботи. А робота була нелегкою: треба було представити публіці черговий «шедевр» Генеральної прокуратури - несподівані, але дуже своєчасні відкриття у давній справі про вбивство Євгена Щербаня. Нагадаємо, що 3 листопада 1996 року кілери, громадяни Росії, проникли на територію України і в аеропорту розстріляли Щербаня та його дружину, а також іще кількох осіб. Шустер чесно озвучував версію ГПУ (воістину!) - й особисто, й спільно з одним із «гепеушних» чинів за добровільного сприяння кучмівського прокурора Обіхода й колишнього судді Олійника.

 

Причому в цій версії те, що ще треба довести, подавалося як встановлений факт. Невипадково в студії Шустера лише 22% присутніх повірили в причетність Тимошенко до цієї справи. Уся версія виглядає досить убого й шита білими нитками. Така «справа» розвалиться в будь-якому європейському суді нижчої інстанції. Принаймні в телевізорі все виглядало так. До речі, а чом би дійсно не передати справу за звинуваченням Тимошенко до якогось європейського суду, оскільки вітчизняні суди настільки себе дискредитували, що абсолютна більшість українців їм не вірить?

 

  • Нардеп від об'єднаної опозиції Пашинський запропонував повернутися до стародавнього римського правового принципу й поставити запитання: Cui prodest? Кому це вигідно? Хто після смерті Євгена Щербаня привласнив його активи? Хто зробив чудову кар'єру в Донецькій обласній адміністрації? Вигоди Тимошенко тут якось не видно.
  • Екс-суддя Олійник у черговий раз біля мікрофона вірою й правдою служив Партії регіонів, розхвалював суди України й рекомендував туди щоразу звертатися, а дивну судову новацію з трьома «кивалами» (у СРСР так називали «народних засідателів», що піддакували судді) назвав «судом присяжних». Але це швидше нагадує до болю знайому радянську «трійку», ніж нормальний суд із дюжиною присяжних. Навіть у Російській імперії після 1861 року існував справжній суд присяжних, навіть царизм забезпечував людям більше прав на справедливий розгляд справ, ніж нинішня донецька влада в Україні.

 

Ну, а в Україні справа «Тимошенко вбила Щербаня» в судах імені товариша Кирєєва має, звісно, блискучі перспективи. Це вам не «гниле» західне правосуддя. Тут усе буде чітко.

 

  • Економіст Пинзеник просто «вбив» своєю інформацією, що сукупний борг України вимірюється цифрою 132 мільярди доларів. Ми - в борговій ямі. А уряд продовжує збільшувати борги, замість того, щоб показати приклади економності. Нардеп Пашинський указав на джерела економії: щороку на державні закупівлі витрачають 400 мільярдів гривень. Усе це розкрадається. Нехай влада менше краде - й тоді не доведеться зменшувати пенсії й соціальні виплати. Щоправда, сам визнав утопічність своїх закликів, зауваживши, що сьогодні в Україні корупція - це державна політика. А екс-суддя Олійник закликав народ затягнути паски. Примітно, що олігархам він таких рекомендацій не давав...

 

Уся ця проблематика, звісно, не залишилася поза увагою «Політклубу Віталія Портникова» на ТВі. І в першу чергу, все ті ж таки «вишукування» Генпрокуратури. На думку політичного аналітика Сергія Тарана, влада перейшла всі рубікони, з чого випливає, що опозиції слід активно переходити до позапарламентських форм роботи. Парламент - це лише трибуна, більше там нічого зробити в нинішніх умовах не можна. 2015 року доля президентських виборів вирішуватиметься не у Верховній Раді.

 

Виголосила повідомлення й нардеп Людмила Денисова, яка нещодавно відвідувала Юлію Тимошенко в лікарні. За її словами, там для екс-прем'єра створені найпринизливіші умови. Скрізь встановлені камери відеоспостереження. Тюремники намагаються зламати Тимошенко, перетворити її на овоч. Вона тяжко хвора. Її можуть просто фізично знищити.

 

  • Неодмінний учасник «Політклубу» Михайло Соколов висловив упевненість, що нинішню владу неможливо усунути конституційним шляхом. Працювати ж у парламенті в країні, де закони не діють, безглуздо. Соколов правий у тому, що історія майже не знає випадків, коли б диктатуру можна було усунути легітимно. Нинішня влада в Україні - це вам не генерал Піночет, який добровільно пішов у відставку після оголошеного ним самим (!) і програного референдуму про довіру. Наше змучене недофінансуванням і відсутністю виразної військової політики військо - це не чилійська армія, де командувач військово-повітряних сил прийшов до президента після референдуму й висловив солідарну думку військової еліти: «Пане президенте! Ви програли й маєте піти». А наша опозиція приголомшує своєю інтелектуальною слабкістю, вона не говорить, що треба змінити не в особах при владі, а в самій системі, яка діє в країні вже більш як 20 років. Немає потужної й привабливої програми нової України, немає яскравих і сильних гасел, ємких формул, які б показували, що й як слід робити нам усім.
  • На думку колеги Олександра Палія, для нинішньої влади Україна не є цінністю, вона здає все й саму країну. А опозиція має працювати з суспільством і бути сильнішою за владу в моральному й вольовому плані. Лише цим вона зможе заслужити довіру народу. А довірі абсолютно протипоказані лузерство й капітулянтство. Народ потребує ціннісної альтернативи, якої немає. Опозиція забуває про ту частину країни, яка за неї не голосувала. На переконання Палія, 180 опозиційних депутатів мають відкрити свої громадські приймальні на сході й півдні України й працювати з виборцями.
  • Портников підбив підсумок обговоренню справи екс-прем'єра так: подальше ув'язнення Тимошенко означає легітимізацію в Україні режиму білоруського зразка. Цього не розуміють деякі борці за абстрактну справедливість, які запитують: а чому стільки уваги Тимошенко, в нас що, інших в'язнів немає? Є, але тут ідеться про знакову, символічну фігуру. У расистській ПАР і крім Нельсона Мандели було безліч політичних в'язнів, але світ боровся саме за Манделу, оскільки він втілював усі жертви расистського «правосуддя». Коли українське суспільство 2011 року віддало екс-прем'єра на поталу, воно зрадило не Тимошенко, а себе, давши владі карт-бланш на знищення демократичних завоювань і ліквідацію державної незалежності, що йде повним ходом.

 

Треба бачити не лише явище, а й єство. А то буде, як висловлювався один вождь, який нині знаходиться в мавзолеї: «Формально правильно, а по суті - знущання, батенько».

 

Ігор Лосєв, «День»
Фото - «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лосєв, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17992
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Про кво
4107 дн. тому
«Cui prodest? Кому це вигідно? Хто після смерті Євгена Щербаня привласнив його активи?» Давайте ж не примітизувати. Якщо дружина вбила чоловіка, навіть їй (найближчий родичці) його активи не відійдуть автоматично – ними може заволодіти, наприклад, брат убитого. Або сват.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду