Єгор Бенкендорф: «Перший Національний увійде до ТОП-6 телеканалів країни»

1 Лютого 2013
16155
1 Лютого 2013
10:30

Єгор Бенкендорф: «Перший Національний увійде до ТОП-6 телеканалів країни»

16155
Єгор Бенкендорф: «Перший Національний увійде до ТОП-6 телеканалів країни»

Рекорд Гіннеса, перемога у Дитячому пісенному конкурсі «Євробачення», трансляції Євро-2012, ігор Олімпіади і Параолімпіади, вихід на супутникове мовлення, лідерство у зростанні показників телеперегляду - це лише мала частина того, чого вдалося домогтися Національній телекомпанії України 2012 року. Чим іще минулий рік запам'ятався телеглядачам Першого Національного, і чого слід очікувати цього року - про це читачам «Дня» розповість генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор БЕНКЕНДОРФ.

 

- Єгоре Андрійовичу, 2012 року Перший Національний продемонстрував, що може не поступатися комерційним телеканалам. Які проекти Першого за минулий рік вважаєте найгучнішими?

- У квітні 2012 року Перший Національний домігся того, що українська пісня потрапила до Книги рекордів Гіннеса. Прославити Україну і українську пісню в усьому світі нам вдалося завдяки організації та проведенню проекту «Пісня об'єднує нас!», який потрапив на сторінки однієї з найпопулярніших книг за всю історію людства як «найтриваліший у світі телевізійний марафон національної пісні у прямому ефірі». Протягом 110 годин українські пісні в ефірі Першого Національного виконували понад 350 музичних колективів і 1800 сольних виконавців.

 

Також я задоволений тим, що Перший Національний став офіційним транслятором матчів Євро-2012. Прямі трансляції футбольних баталій зібрали біля телевізійних екранів майже 30 мільйонів телеглядачів. Окрім прямих трансляцій футбольних матчів, було запущено цикл програм, присвячених не лише безпосередньому проведенню Євро-2012, а й питанням підготовки України до чемпіонату, економічному та соціальному ефекту від його проведення, подальшому використанню побудованих для чемпіонату об'єктів інфраструктури.

 

Не менш важливими були для нас і Олімпійські та Параолімпійські ігри в Лондоні. Перший Національний став єдиним телеканалом, який подарував українському глядачеві можливість побачити майже всі змагання на власні очі. І це були не просто трансляції - у серпні й вересні 2012 року Перший Національний здійснив масштабний телевізійний проект із висвітлення всіх без винятку змагань. До того ж наші глядачі мали унікальну можливість дивитися до восьми онлайн-трансляцій одночасно на сайті Першого Національного.

 

Національна телекомпанія України є лідером за кількістю прямих трансляцій державних і релігійних свят, офіційних заходів та урочистостей. 2012 року Перший Національний здійснив масштабні проекти з висвітлення у прямому ефірі головних національних і релігійних свят, днів пам'яті, а також основних суспільно значущих подій. Зокрема, 2013-го Національна телекомпанія України долучиться трансляцією до святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі.

 

Крім того, Перший Національний вперше за свою історію отримав вищу українську професійну нагороду - премію «Телетріумф» за дитячу програму «Школа юного суперагента». Також цього року було встановлено інший приємний рекорд - до Національного реєстру рекордів України потрапила програма «Надвечір'я» ведучої Тамари Щербатюк, яка виходить в ефірі нашого телеканалу вже понад 23 роки. Ще одним важливим досягненням НТКУ та всієї України стала перемога Насті Петрик на Дитячому пісенному конкурсі «Євробачення».

 

- 2012 року до парламентських виборів Перший Національний організував спеціальний телемарафон. Чи легко було втілювати ідею такого масштабного проекту?

- Організувати марафон під вибори було, передусім, цікаво, адже багато з елементів цього проекту було втілено не лише вперше в історії парламентських виборів в Україні, а й вперше в історії українського телебачення. Телевізійний марафон «Парламентські вибори-2012» тривав два дні - 28-29 жовтня 2012 р. За допомогою камер відеоспостереження, встановлених на 32 188 виборчих дільницях, глядачі стежили за виборами в режимі он-лайн. Завдяки регулярним включенням із прес-залу Центральної виборчої комісії телеглядачі отримували свіжу інформацію про проведення голосування, роботу дільниць і явку виборців. Майданчик для включень із залу Дипломатичної академії Міністерства закордонних справ дав змогу журналістам телеканалу спілкуватися з міжнародними спостерігачами і співробітниками МЗС, які розповідали про роботу виборчих дільниць за кордоном. А вечірній ефір був наданий спеціальному проекту Савіка Шустера, в студії якого проведення виборів могли оцінити відомі політики, члени ЦВК, міжнародні спостерігачі й незалежні експерти. Також необхідно відзначити роботу новин, які у зв'язку з великою кількістю подій виходили щогодини.

 

- Цього року в складі телекомпанії мовлять ще два канали. Це було зроблено для збільшення кількості годин ефірного часу?

- Збільшення кількості годин стало одним із чинників, що вплинули на запуск нових каналів. 2012-го Національна телекомпанія України перетворилася на потужну групу, що складається з трьох телеканалів із різними сітками мовлення - флагмана Першого Національного, супутникового «Першого Ukraine» та цифрового «Першого Т2». Завдяки цьому у Національної телекомпанії України істотно збільшилася кількість телеглядачів і кількість годин мовлення, з'явилася можливість збільшити кількість телевізійних програм, а головне - тепер програми Першого Національного можуть побачити телеглядачі в багатьох країнах Європи і світу.

 

Географія мовлення «Першого Ukraine» охопила Західну Європу, Росію та Україну. У середині жовтня 2012 року «Перший Ukraine» оновив свою сітку мовлення та збільшив кількість випусків новин.

 

- Перший Національний буквально кілька років тому не потрапляв навіть у ТОП-10 телеканалів країни. Зараз ситуація змінилася, і показники телеканалу зростають. Наскільки вдалося покращити показники, порівняно з минулими роками?

- 2012 року Першому Національному вдалося зберегти тенденцію зростання, закладену після приходу нового керівництва 2010-го. За результатами року, телеканал знову залишається лідером серед найбільших телеканалів України за темпами збільшення основних показників телеперегляду. Зокрема, приріст частки (аудиторія 18+) за результатами 2012 року становить рекордні для ринку 8%. Відзначимо, що телеканал демонструє розвиток на тлі унікального 34-відсоткового збільшення частки 2011 року - зазвичай після таких стрибків подальшого приросту показників домогтися доволі складно.

 

Протягом 2010-2012 років Перший Національний не лише показав кращу тенденцію зростання за всю історію НТКУ, але й заклав фундамент для розвитку на кілька наступних років. Крім того, 2012-го Перший Національний увів в експлуатацію нову ефірну апаратуру, можливо, кращу в Україні на сьогодні. А також телеканал зміг погасити фактично всі борги колишніх періодів, що сталося вперше за всю новітню історію НТКУ.

 

До речі, збільшення зростання показників телеканалу продовжилося і на початку нового, 2013 року. Тому ми ставимо перед собою конкретне завдання на рік - середні показники на рівні 4-5% та вихід каналу на 6-те місце серед усіх загальнонаціональних українських каналів за аудиторією 18+ (вся Україна).

 

- Чим плануєте приваблювати глядача протягом цього року?

- Ми продовжимо максимально розвивати вже наявні проекти і створювати нові. Наприклад, 2013 року Перший показуватиме більше програм для дітей у зв'язку з указом Президента України «Про проведення 2013 року в Україні Року дитячої творчості». У дитячому мовленні телекомпанії будуть широко представлені програми, орієнтовані на розвиток в дітях активного творчого потенціалу - дитячі фестивалі, конкурси тощо. Перший Національний 2013 року транслюватиме такі фестивалі і конкурси, як «Щасливі долоні», «Крок до зіpок», «Змінимо світ на краще» та інші. Вже вчетверте буде показано щорічне міжнародне дитяче циркове шоу «Магія цирку».

 

Також буде показано змагання чемпіонату світу з водних видів спорту, Кубка Конфедерації ФІФА - 2013, чемпіонату світу з легкої атлетики та молодіжного чемпіонату світу з легкої атлетики, Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики за Кубок олімпійської чемпіонки Стели Захарової, чемпіонат світу з художньої гімнастики, змагання за Кубок світу з фрістайлу та інші. Ще 2013 року Національна телекомпанія України транслюватиме та висвітлюватиме всі події головних міжнародних змагань із найпопулярніших зимових видів спорту, які будуть широко представлені на Олімпійських іграх-2014, зокрема, етапи Кубка світу та чемпіонат світу з біатлону.

 

Безсумнівно, ми продовжимо знімати для українського глядача документальні фільми. Цьогоріч ми плануємо власними силами створити понад 70 унікальних кінострічок, що розкривають різні історичні події, розповідають про особистостей, які зробили свій внесок у становлення й розвиток України, вплинули на її науку, історію, культуру. Буде показано документальні стрічки про О. Довженка, М. Стельмаха, В. Стуса, М. Рильського, М. Грушевського, А. Макаренка, Б. Патона, В. Вернадського, М. Пимоненка, Г. Сковороду, М. Амосова, О. Кобилянську, М. Мозгового, С. Крушельницьку, Г. Чухрая, Марка Вовчка та інших відомих українців.

 

Напередодні 200-річного ювілею Т. Г. Шевченка буде знято великий документальний проект, у якому йтиметься про життя і творчість Великого Кобзаря з використанням маловідомих фактів його біографії. Також буде показано кілька документальних циклів, таких як «Київська старовина. Світло мистецтва» (фільми про С. Лифаря, М. Врубеля, І. Кавалерідзе, Лесю Українку, Варвари і Богдана Ханенків, В.Городецького та ін.), цикл фільмів «Шістдесятники» про українських акторів і режисерів, які нині є гордістю українського кінематографу. А до річниці Незалежності України, Дня Державного прапора України буде створено тематичні стрічки про історію становлення державної незалежності нашої країни.

 

- Національна телекомпанія України весь час акцентує увагу на соціальних проектах в ефірі Першого Національного. Які у вас плани щодо роботи в цьому напрямку?

- 2013 року в ефірі телеканалів НТКУ і надалі виходитимуть сюжети соціального проекту у програмі «Підсумки тижня», що спрямований на допомогу дітям, які потребують лікування та операцій. Завдяки цьому проекту протягом 2012 року Національній телекомпанії України вдалося зібрати кілька мільйонів гривень для надання допомоги важко хворим дітям. З розширенням ефірних можливостей НТКУ, пов'язаних із запуском двох нових телеканалів, сюжети про допомогу конкретним сім'ям стали основою для окремої телевізійної програми «Перший допомагає». За рік від початку роботи проекту Перший Національний зміг допомогти кільком десяткам сімей.

 

Незмінно в ефірі Першого виходитиме програма «Віра. Надія. Любов», яка досліджує гострі, проблемні ситуації, що в них опинилися сім'ї з дітьми. Протягом декількох років програма успішно знаходить меценатів для допомоги дітям у сфері здоров'я, медичного обслуговування та освіти. Крім того, приємні події відбуваються і в інших програмах Першого Національного. Як приклад, у студії програми «Олімпійські пристрасті» у прямому ефірі кілька переможців Олімпійських ігор у Лондоні отримали ключі від довгоочікуваних квартир. А в студії програми «Шустер LIVE» відомий український бізнесмен Олександр Ярославський виділив на лікування дитини 200 тисяч євро.

 

Також на Першому Національному виходитиме соціальне ток-шоу «Адреналін», що продовжить обговорення гостросоціальних проблем і суспільних реформ, які є в державі. Головна мета програми - перейти від слів до справи і почати вносити позитивні зміни в суспільстві.

 

Загалом, НТКУ регулярно виступає з медіа-підтримкою заходів, спрямованих на допомогу дітям-сиротам і дітям з порушеннями здоров'я. Також 2013 року Перший Національний залишиться провідним телеканалом за кількістю мовлення, адаптованого для людей із вадами слуху. Крім щоденних випусків новин о 15.00 і 18.20, на прохання Українського товариства глухих із сурдоперекладом виходитимуть щотижневі включення із засідань Кабінету Міністрів України, спеціальні випуски програми «В гостях у Дмитра Гордона», низка найважливіших прямих трансляцій.

 

- Які напрямки ви плануєте розвивати на міжнародній арені?

- Щодо інших напрямків міжнародної роботи, то, по-перше, ми плануємо провести в Україні засідання регіональної групи Східної та Центральної Європи. По-друге, нашою метою є закупівля високоякісного контенту на головних світових медіа-ринках, адаптація його для українського глядача, налагодження живого двостороннього співробітництва з іноземними мовниками - обмін програмами і досвідом, проведення спецзаходів. І, без сумніву, НТКУ продовжить розвиток взаємин і спільних проектів з Euronews.

 

Якщо підсумувати все вищезазначене, то можу з упевненістю заявити, що попередні три роки стрімкого розвитку дали поштовх Національній телекомпанії і показали, що у державного телеканалу є майбутнє. Виконання стратегії цього розвитку за підтримки з боку державних органів України дасть можливість зробити мету перетворення державного телеканалу в лідера телевізійного ринку країни реальним і здійсненним завданням.

 

Вікторія Дубовська. Фото Марини Прохоренкової, «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Дубовська, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16155
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду