Справа Гонгадзе: вирок є, замовники лишаються невстановленими

30 Січня 2013
10111
30 Січня 2013
09:29

Справа Гонгадзе: вирок є, замовники лишаються невстановленими

10111
Справа Гонгадзе: вирок є, замовники лишаються невстановленими

Печерський райсуд засудив екс-генерала міліції Олексія Пукача до довічного ув'язнення за вбивство Георгія Гонгадзе. Адвокати та правозахисники критикують владу за небажання встановити замовників вбивства журналіста.

 

Валентина Теличенко, яка є представницею вдови Георгія Гонгадзе Мирослави, заявила DW, що цілком згодна з оцінкою судом діянь екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача та призначеним йому покаранням. Водночас Теличенко не погоджується з тим, що в тексті судового вироку в якості замовника вбивства журналіста назване лише ім'я покійного екс-міністра МВС Юрія Кравченка.

 

 «Пукач категорично стверджував, що він перебував у змові з кількома особами: Леонідом Кучмою та Володимиром Литвином, а не лише з Кравченком», - зазначила Теличенко. Вона повідомила, що саме це і стане предметом оскарження судового вироку в апеляційній інстанції. Адвокатка має намір домагатися поновлення досудового слідства та дослідження мотивів вчинення злочину колишнім генералом міліції. Сам Пукач у відповідь на запитання судді, чи він зрозумів винесений вирок, також заявив, що «він буде зрозумілий тільки тоді, коли зі мною будуть Кучма та Литвин».

 

Проблема замовників

 

В інтерв'ю DW співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що після вироку Пукачу справу Гонгадзе не можна вважати закінченою, бо в ній все ще лишається багато невідомого. «Якщо відбудуться суттєві політичні зміни, люди при владі, можливо, захочуть встановити правду в цій історії, так само, як і в ще кількох історіях - загибелі екс-міністра МВС Юрія Кравченка, колишнього міністра транспорту Георгія Кирпи, вбивства депутата Євгена Щербаня та в багатьох інших загадкових випадках», - відзначив правозахисник.

 

Він наголосив, що встановлювати замовників вбивства Гонгадзе, шукати  докази їхньої провини та передавати їх для судової оцінки мала б Генпрокуратура, але вона цього не робить. «Це може бути пов'язане з діяльністю спецслужб на території України. А ще багато можновладців в таборах влади та опозиції можуть бути причетні до злочинів, які наразі не розслідуються», - припустив Євген Захаров.

 

Міжнародний тиск слабшає

 

 «Наразі лишилося дві версії щодо замовників вбивства Гонгадзе - екс-президент Леонід Кучма або російська влада і спецслужби. Але про це зараз воліють взагалі не говорити», - прокоментувала DW директорка Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Вона вважає, що владі вигідніше і надалі маніпулювати даними версіями. Так, версія про нібито причетність до замовлення вбивства Гонгадзе Леоніда Кучми була використана нинішньої владою для шантажу та політичного упокорення екс-президента та його зятя Віктора Пінчука. А «російський слід», не виключає Сюмар, ще може бути використаний в політичних іграх та в економічних торгах режиму Януковича з Росією.

 

Медіа-експертка з жалем зазначила, що увага до трагічної долі Гонгадзе з боку міжнародної спільноти через тринадцять років після загибелі журналіста стає дедалі меншою. «Реакція Заходу на справу Гонгадзе, так само, як і на справу Тимошенко, вже давно нагадує самі ритуальні замовляння. Я боюся, що після підписання урядом угоди з Shell риторика міжнародної громадськості так і залишиться риторикою», - зазначила Вікторія Сюмар.

 

Олександр Савицький, dw.de

Фото - dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Савицький, dw.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду