Експерти попросять Нацраду отримати інформацію в УДЦР про радіочастотний ресурс

29 Січня 2013
6782
29 Січня 2013
17:41

Експерти попросять Нацраду отримати інформацію в УДЦР про радіочастотний ресурс

6782
Громадським організаціям і мовникам це не вдається
Експерти попросять Нацраду отримати інформацію в УДЦР про радіочастотний ресурс

Члени робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку медіа та індустрії преси в Україні, яка діє в межах програми «Відкрита розмова», розглянули питання щодо проблем з переходом України на цифрове мовлення. Про це йшлося на засіданні, яке відбулося 29 січня 2013 в Держкомтелерадіо.

 

Представник Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Ольга Большакова презентувала присутнім «Дорожню карту цифрового телебачення». Згідно з нею, НАМ пропонує оголосити та провести експерименти щодо створення регіонального мультиплексу та місцевої міні-мережі; оголосити про приймання пропозицій щодо створення регіональних мультиплексів та місцевих міні-мереж; видати ліцензії провайдерам програмної послуги регіональних мультиплексів та місцевих міні мереж; внести зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення» та переоформити ліцензії чинним ліцензіатам; оголосити та провести конкурс на вільні місця.

 

«Ми провели регіональні наради в трьох областях: Луганській, Одеській, Херсонській. У цих областях регіональні мовники виявили бажання створювати мультиплекси. Можливо, не на всю область, але, принаймні, у великих містах. Вони готові це робити власним коштом. Місцеві мовники в захваті від ідеї робити міні-мультиплекси. Для 3-4 компаній це обійдеться до 35 тисяч доларів, це адекватна ціна, бо "Зеонбуду" вони заплатили б втричі більше. Все, що ми пропонуєм, потребує строків. До моменту, коли буде відключене аналогове мовлення, залишається дуже мало часу. Треба вже зараз з'ясовувати, який частотний ресурс буде вивільнений, і які саме частоти можуть бути використані регіональними мовниками. Але для цього потрібно знати інформацію щодо частотного ресурсу. Нагадаю, 150 регіональних компаній на сьогодні залишаються без гарантій мовлення після відключення аналогового сигналу», - зазначила Ольга Большакова.

 

Виконавчий директор НАМ Катерина М'ясникова додала, що єдина структура, яка розуміється, що відбувається з частотним ресурсом - це державне підприємство УДЦР, але воно цю інформацію нікому не надає.

 

За пропозицією голови Держкомтелерадіо Олександра Курдіновича, робоча група вирішила звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням, щоб регуляторний орган спробував отримати від ДП УДЦР інформацію про подальші зміни у використанні радіочастотного ресурсу. «Цієї інформації потребують не тільки місцеві мовники, а й суспільство загалом», - наголосив Курдінович.

 

 

Члени робочої групи також запропонували Українській асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) підготувати і презентувати законопроект про стимулювання розвитку роздрібної торгівлі і друкованої продукції на одному  найближчих засідань Міжвідомчої робочої групи.

 

Також УАВПП має підготувати прогноз наслідків закриття кіосків з продажу друкованої продукції. Учасники засідання вирішили зустрітися з представниками місцевої влади, зокрема КМДА, як людьми, які практично вирішують питання функціонування кіосків преси. «Ми знаємо цю проблему з боку видавців і розповсюджувачів, а ще треба подивитися з боку місцевої влади», - сказав генеральний директор УАВПП Олексій Погорєлов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6782
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду