«Інтер» перевірив правдивість своїх сюжетів після звинувачень Азарова

25 Січня 2013
16673
25 Січня 2013
14:15

«Інтер» перевірив правдивість своїх сюжетів після звинувачень Азарова

16673
«Інтер» перевірив правдивість своїх сюжетів після звинувачень Азарова

Телеканал «Інтер» заявляє, що провів перевірку своїх телесюжетів після  звинувачень у брехні з боку прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Про це йшлось у сюжеті  «Подробностей» 24 січня.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», 23 січня пан Азаров на засіданні Кабміну звинуватив «Інтер» у брехні та навмисному нагнітанні песимістичних очікувань населення. Зокрема прем'єр сказав таке: «Як може бути, що люди сплачують за комунальні послуги більше визначених законом 10% від доходу для пенсіонерів и 15% від доходу для тих, хто працює. Виявилось, що телеканал повідомив багатомільйонній аудиторії неправду».

 

У відповідь канал  пообіцяв здійснити перевірку усіх критичних висловлювань з боку прем'єр-міністра України.

 

Як  видно з сюжету, канал  спробував записати повторні інтерв'ю з героями своїх сюжетів.

 

«Після виходу матеріалу жінки категорично відмовляються говорити на камеру. З пенсіонеркою Ніною Соленчук, яка віддає за комунальні послуги чверть пенсії, довелося розмовляти через двері. Літня жінка не хоче більше зніматися, тому що боїться опинитися крайньою. Однак, від сказаного на камеру - не відхрещується», - йдеться у сюжеті каналу.

 

Далі подаємо  розшифровку коментарів сюжету каналу, який взятий з сайту «Подробностей» (автори сюжету Ольга Клюєва, Ірина Ісаченко, Інна Білецька, Олег Подопріхін).

 

Розшифровка сюжуту: 

 

«"Питання в тому, що коли говорили, що ви чверть пенсії віддаєте за комунальні послуги, то ми збрехали чи не збрехали? (питання "Інтера" до героїні сюжету "Подробностей" від 24 січня - "Детектор медіа")". Ніна Соленчук, пенсіонерка: "Я не збрехала. Чи не збрехали, дєточка, нєт. Не треба, не хочу. Щас ето он начнуть того шпілять, іншого, трєтєго. А смороду мене - та й нащо воно мені? Спасібо вам, дєточкі!".

 

Подібні випадки каналу не довелося шукати довго. Пенсіонерка Галина Федорова, мешканка стандартної хрущовки, не має ніяких доходів, крім пенсії, але отримала тільки часткову субсидію. У результаті жінка платить за квартиру майже вдвічі більше встановлених законом 10% пенсії. Галина Федорова, пенсіонерка: "Коли вони говорять - вони говорять дуже добре і красиво. Особливо коли Микола Янович виступає, він завжди говорить  - і ліки безкоштовні, і лікування безкоштовне, і путівки нам дають, і пільги нам дають".

 

З'ясувалося, що повноцінну державну компенсацію учасник війни і ветеран праці не отримує через зайві квадратні метри, які нарахували в її скромній квартирі. У відділі субсидій 82-річної Галини Федорової запропонували поміняти житлоплощу на меншу. Тільки тоді закон дозволить їй економити на комунальних послугах. Галина Федорова, пенсіонерка: "Як можна людину взяти і поселити в інший район? Тут я три дні не вийшла , і сусідка прийшла принесла мені хліба, чогось принесла. Ну як я приживаючись в новому районі, сусідів не знаю, не знаю куди піти?".

 

Експерти вважають, що недосконалість системи субсидій в Україні - серйозна перешкода на шляху подолання бідності.  Олексій Голобуцький, політолог: "Природно, що відбуваються такі випадки, їх, напевно, дуже багато в нашій країні, коли пенсіонери платять більше, ніж вони повинні платити за законом. Знову таки, в цьому нічого дивного немає, ми це бачимо постійно. Ці тарифи робляться, все для того, щоб все-таки більшу частину населення загнати саме за грань бідності"».

 

Відео сюжету телеканалу можна подивитись тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16673
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег Київ
4112 дн. тому
Те, що говорив пан Прем'є р про "обман" журналістів Інтера- цинічний тиск на ЗМІ. Журналісти не повинні перевіряти правдивість висловлювань громадян, яких вони опитують в громадських місцях. Головне - не спотворити висловлювання громадян. Та й робити такі перевірки безглуздо й нереально. Це у можновладних сатрапів є можливість таких непотрібних перевірок. У них є ціла свора прислужників, які можуть перевірити, спотворити, сфальшувати, арештувати, кинути до в'язниці, піддати тортурам, пустити в інет дезу і що багато чого.....
ИВАН
4112 дн. тому
а якщо у вас є дача, чи шмат землі - то субсидія вам теж непотрібна. Так що думайте, або субсидія, або своя городина.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду