detector.media
25.01.2013 14:15
«Інтер» перевірив правдивість своїх сюжетів після звинувачень Азарова

Телеканал «Інтер» заявляє, що провів перевірку своїх телесюжетів після  звинувачень у брехні з боку прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Про це йшлось у сюжеті  «Подробностей» 24 січня.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», 23 січня пан Азаров на засіданні Кабміну звинуватив «Інтер» у брехні та навмисному нагнітанні песимістичних очікувань населення. Зокрема прем'єр сказав таке: «Як може бути, що люди сплачують за комунальні послуги більше визначених законом 10% від доходу для пенсіонерів и 15% від доходу для тих, хто працює. Виявилось, що телеканал повідомив багатомільйонній аудиторії неправду».

 

У відповідь канал  пообіцяв здійснити перевірку усіх критичних висловлювань з боку прем'єр-міністра України.

 

Як  видно з сюжету, канал  спробував записати повторні інтерв'ю з героями своїх сюжетів.

 

«Після виходу матеріалу жінки категорично відмовляються говорити на камеру. З пенсіонеркою Ніною Соленчук, яка віддає за комунальні послуги чверть пенсії, довелося розмовляти через двері. Літня жінка не хоче більше зніматися, тому що боїться опинитися крайньою. Однак, від сказаного на камеру - не відхрещується», - йдеться у сюжеті каналу.

 

Далі подаємо  розшифровку коментарів сюжету каналу, який взятий з сайту «Подробностей» (автори сюжету Ольга Клюєва, Ірина Ісаченко, Інна Білецька, Олег Подопріхін).

 

Розшифровка сюжуту: 

 

«"Питання в тому, що коли говорили, що ви чверть пенсії віддаєте за комунальні послуги, то ми збрехали чи не збрехали? (питання "Інтера" до героїні сюжету "Подробностей" від 24 січня - "Детектор медіа")". Ніна Соленчук, пенсіонерка: "Я не збрехала. Чи не збрехали, дєточка, нєт. Не треба, не хочу. Щас ето он начнуть того шпілять, іншого, трєтєго. А смороду мене - та й нащо воно мені? Спасібо вам, дєточкі!".

 

Подібні випадки каналу не довелося шукати довго. Пенсіонерка Галина Федорова, мешканка стандартної хрущовки, не має ніяких доходів, крім пенсії, але отримала тільки часткову субсидію. У результаті жінка платить за квартиру майже вдвічі більше встановлених законом 10% пенсії. Галина Федорова, пенсіонерка: "Коли вони говорять - вони говорять дуже добре і красиво. Особливо коли Микола Янович виступає, він завжди говорить  - і ліки безкоштовні, і лікування безкоштовне, і путівки нам дають, і пільги нам дають".

 

З'ясувалося, що повноцінну державну компенсацію учасник війни і ветеран праці не отримує через зайві квадратні метри, які нарахували в її скромній квартирі. У відділі субсидій 82-річної Галини Федорової запропонували поміняти житлоплощу на меншу. Тільки тоді закон дозволить їй економити на комунальних послугах. Галина Федорова, пенсіонерка: "Як можна людину взяти і поселити в інший район? Тут я три дні не вийшла , і сусідка прийшла принесла мені хліба, чогось принесла. Ну як я приживаючись в новому районі, сусідів не знаю, не знаю куди піти?".

 

Експерти вважають, що недосконалість системи субсидій в Україні - серйозна перешкода на шляху подолання бідності.  Олексій Голобуцький, політолог: "Природно, що відбуваються такі випадки, їх, напевно, дуже багато в нашій країні, коли пенсіонери платять більше, ніж вони повинні платити за законом. Знову таки, в цьому нічого дивного немає, ми це бачимо постійно. Ці тарифи робляться, все для того, щоб все-таки більшу частину населення загнати саме за грань бідності"».

 

Відео сюжету телеканалу можна подивитись тут.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY