Соратника Януковича звинувачують в рецидиві старої хвороби

24 Листопада 2006
5411
24 Листопада 2006
21:29

Соратника Януковича звинувачують в рецидиві старої хвороби

5411
"Те, що вони роблять з НТН, в підсумку призведе до появи ТРК "Україна" номер два. Претензії почалися після того, що влітку ми якось не так показували коаліціаду і роль Януковича у ній. А протягом останніх тижнів після випусків новин постійно лунала критика, що має бути приділено більше уваги Януковичу...
Соратника Януковича звинувачують в рецидиві старої хвороби

Один з молодих, перспективних і непублічних соратників Януковича Едуард Прутнік опинився у центрі скандалу. Раніше з ним траплялися подібні історії – коли три роки тому він наймав для свого шефа американських піарників, або коли суміжні з ним фірми оформлювали яхту сина Януковича. Тепер Прутнік під вогнем через ситуацію навколо каналу НТН.

 

У часи, коли Прутнік був радником Януковича за часів його першого прем'єрства, на небосхилі вітчизняного телеефіру з'явився НТН.

 

Канал активно розбудовувався, але ліцензії на мовлення він отримав не через Нацраду з телебачення і радіомовлення, як взагалі-то прийнято робити, а рішенням суду.

 

Кому і скільки це коштувало, історія умовчує, але так в Україні запрацювала ще одна потужна інформаційна служба, оскільки НТН робив акцент саме на теленовини та навіть виступав партнером російських каналів.

 

НТН зберігав нейтралітет до певної межі, оскільки критичні матеріали стосувалися тільки представників помаранчевої влади, а з приходом Януковича у прем'єри вони стали транслювати по вечорам у відеоповторі його промови. Втім, канал був цікавий – цього не заперечить ніхто. Зокрема, часто трибуну там знаходили й вороги Януковича.

 

Тепер з каналу НТН звільняється головний редактор Наталія Катеринчук.

 

У розмові з кореспондентом "Української правди" Наталія Катеринчук сказала, що своїми відвертостями може викликати гнів на членів її команди, які залишилися на НТН.

 

І подробиці того, як рекомендують пропагувати Януковича, можна дізнатися з неофіційних розмов зі співробітниками каналу. Ніхто публічно підставлятися не хоче – оскільки ризикує бути звільненим.

 

Джерела на НТН розповідають: "На канал зайшли люди, які працювали у штабі Януковича – це Ігор Чабан, це Олексій Семьонов, який взагалі до цього керував телестанцією на Чукотці, і це Олександр Пилипець. Він під час виборів президента вів на "Інтері" проект "Народна платформа". Там ще, пам'ятаєте, можна було агітувати за кожного кандидата в президенти. І чомусь виходило, що за Ющенка виступали якісь бомжи, алкоголіки або нацики".

 

"Те, що вони роблять з НТН, в підсумку призведе до появи ТРК "Україна" номер два. Претензії почалися після того, що влітку ми якось не так показували коаліціаду і роль Януковича у ній. А протягом останніх тижнів після випусків новин постійно лунала критика, що має бути приділено більше уваги Януковичу, що про нього треба розповідати в правильній тональності", - зазначив у розмові з кореспондентом "Української правди" інший співробітник каналу НТН.

 

Крім того, на каналі було вирішено знизити роль новин, які, по-суті, зробили НТН упізнаваним. Замість них у сітку мовлення стали заводити розважальні проекти.

 

Як кажуть джерела, фактично під тиском цих усіх факторів з НТН пішов Володимир Карташков, який став генпродюсером "Телевізійної служби новин" на каналі 1+1.

 

"Українська правда" спробувала поговорити з названими людьми. У приймальні Семьонова підтвердили, що він є генпродюсером НТН, але при цьому повідомили, що він нічого коментувати не буде.

 

Ігор Чабан під час виборів був політтехнологом Януковича і працював у його штабі під началом Прутніка та американського радника Пола Манафорта. Втім, Чабан також відмовився говорити, пославшись, що зараз хворіє.

 

У свою чергу гендиректор НТН Олександр Ільяшенко повідомив, що Чабан не пов'язаний з телеканалом, Семьонов займається на ньому проектами ток-шоу, а Пилипець мав створити недільну аналітичну програму на НТН. "Однак у нього не вистачає професіоналізму. Яка у нього буде роль в майбутньому – я не знаю, це залежить від акціонерів", - сказав гендиректор НТН.

 

У свою чергу саме Олександра Пилипця назвали людиною, яка начебто правила тексти журналістів, роздавала їм вказівки, представляючись при цьому, що діє від імені господарів НТН.

 

Появу цих антидемократичних симптомів на НТН пов'язали з начебто зміною власників на каналі. При цьому посилаються на рішення Нацради з телебачення і радіомовлення від 22 листопада 2006 року, яким було внесено зміни до ліцензії каналу стосовно акціонерів НТН.

 

Раніше господарями каналу НТН, який існував у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Телестудія "Служба інформації", значилися громадянка Мелеш Ірина Сергіївна та компанія "Східінвестпром" з міста Донецьк. Замість них, як випливає зі свіжих документів Нацради, власниками НТН стали компанії "Капіталінвест" та "Східавтотранс".

 

Втім, за даними "Української правди", посилення цензури на НТН не можна пояснювати перестановкою акціонерів – тому що реально контроль над каналом не змінився. А формальна рокіровка власників відбулася ще... рік тому.

 

У розпорядженні "Української правди" є виписка з бази даних Державної податкової адміністрації. В ній акціонерами НТН названо "Капіталінвест" та "Східавтотранс", а дата внесення змін – грудень 2005 року.

 

Цю ж інформацію підтвердив гендиректор НТН Олександр Ільяшенко. Він повідомив "Українській правді", що заява про зміну власників пролежала в Нацраді півроку перед тим, як у листопаді цього року була розглянута.

 

За словами Ільяшенка, "Капіталінвест" має 99,98% акціонерного капіталу НТН. Хоча ця фірма вказана як київська, але переважний пакет її акцій належить асоціації "Донбаський розрахунковий фінансовий центр фінансових, промислових та торгівельних підприємств". Міноритарний пакет "Капіталінвесту" – у того ж таки "Східавтотранс".

 

За цією ж фірмою – "Східавтотранс" – значиться другий, мікроскопічний пакет акцій НТН розміром 0,01%. "Східавтотранс" зареєстрований у місті Димитров Донецької області.

 

Втім, за інформацією джерел "Української правди", людина, яка реально контролює канал НТН, не змінилася. І тоді, і зараз ним залишається Едуард Прутнік, прізвище якого не фігурує у документах.

Гендиректор же НТН Ільяшенко повідомив, що не знає, хто є власниками компаній, які значаться як акціонери телеканалу.

 

Він також виступив зі своїм трактуванням останніх подій.

 

"Про цензуру я від Наталії Катеринчук нічого не чув. Засновники каналу стали порушувати питання, що НТН має вийти на комерційні рейки, і саме стосовно цього ставилася задача. Відповідно, канал слід урізати у витратах, а найбільша їх стаття – це випуск новини. Тобто мова йшла про те, щоб піджатися у новинах і дати замість них більш рейтингові програми. Катеринчук сказала, що з цим не згодна, оскільки працює у чисто новинному форматі, а тому на її місці могла би впоратися інша людина".

 

Сам Прутнік залишається недоступним для журналістів. У його приймальні кажуть, що він перебуває у відрядженні. До цього "Українська правда" протягом трьох місяців намагалася добитися від нього обіцяне інтерв'ю, безрезультатно телефонуючи і надсилаючи смс на наданий Прутніком телефон.

Українська Правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5411
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду