Рівненське агентство розслідувань домагатиметься у Євросуді права отримати інформацію про витрати на чиновників

21 Січня 2013
6437
21 Січня 2013
17:45

Рівненське агентство розслідувань домагатиметься у Євросуді права отримати інформацію про витрати на чиновників

6437
Рівненське агентство розслідувань домагатиметься у Євросуді права отримати інформацію про витрати на чиновників

Вищий адміністративний суд України відхилив позов від Рівненського агентства журналістських розслідувань щодо приховування інформації про бюджетні кошти, які виділяються на кожного чиновника Рівненської облдержадміністрації. Через відмову у наданні інформації юристи Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) готують заяву до Європейського суду з прав людини. Про це офіційно інформує ІРРП.

 

Законодавство України забороняє приховувати дані про те, скільки платники податків витрачають на утримання (зарплати, надбавки, премії, матеріальні виплати тощо) кожного чиновника. Часто чиновники відмовляються давати цю інформацію - мовляв, вона містить персональні дані.

 

«Втім, у статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" передбачено винятки, коли загальні обмеження закону про захист персональних даних не діють. Також спеціальні гарантії щодо доступу до інформації про заробітну плату посадовців та її структуру містяться у Законі України "Про засади запобігання та протидії корупції"», - зазначає ІРПП.

 

У частині 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» зазначено, що інформація про використання коштів державного бюджету, відповідно й тих, які йдуть на заробітні плати чиновників, не може бути засекречена. А у частині 2 статті 14 антикорупційного закону йдеться про те, що інформація про розміри, види оплати праці посадовців, а також одержані ними дарунки за правочинами, які підлягають обов'язковій державній реєстрації, не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом. Про це йдеться у роз'ясненні ІРПП.

 

«Доступ до інформації захищений статтею 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод. Тому якщо людина не знайшла захисту у своїй країні щодо прав, обумовлених Конвенцією, вона може шукати захисту в Євросуді», - сказав медіа-юрист ІРРП Олександр Бурмагін.

 

Рівненське агентство журналістських розслідувань вже домоглося судового розгляду неправомірних відмов у наданні інформації. У грудні 2012 року Вищий адміністративний суд України визнав помилковими рішення Рівненського окружного та Житомирського апеляційного адмінсудів щодо витрачання коштів платників податків на утримання комунальної газети «Вісті Рівненщини», яка належить громаді області. Рівненське агентство журналістських розслідувань зацікавилось витрачанням коштів платників податків на утримання комунальних ЗМІ ще у 2011 році. Тоді агентство звернулося із запитом до газети обласної ради «Вісті Рівненщини». Однак там у наданні інформації відмовили, і медіа-юрист Олександр Бурмагін від імені Рівненського агентства журналістських розслідувань склав позовну заяву до суду.

 

Суддя Рівненського окружного адміністративного суду Дмитро Зозуля виніс ухвалу про закриття провадження. На його думку, справу слід було слухати в суді загальної юрисдикції. Журналісти цю ухвалу оскаржили до апеляційної інстанції.

 

«Житомирський апеляційний адміністративний суд залишив у силі ухвалу рівненського судді. Однак Вищий адмінсуд України ухвалу рівненського судді та ухвалу Житомирського апеляційного суду визнав помилковою і задовольнив нашу касаційну скаргу», - повідомив головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч.

 

Справу відправили на розгляд до суду першої інстанції в іншому складі, тобто того самого Рівненського окружного адміністративного суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6437
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду