Туркменистан зробив крок назустріч свободі слова?

11 Січня 2013
6498
11 Січня 2013
09:18

Туркменистан зробив крок назустріч свободі слова?

6498
Набрав чинності перший в історії країни закон «Про засоби масової інформації»
Туркменистан зробив крок назустріч свободі слова?

На початку 2013 року - чи не вперше за роки незалежності - Туркменистан зробив серйозний крок до утвердження демократичних цінностей чи, принаймні, імітацію такого кроку. 4 січня набрав чинності закон «Про засоби масової інформації» - перший подібний документ в історії цієї країни. Віднині законодавством чітко передбачено, що «засоби масової інформації в Туркменистані є вільними». Більше того - держава взяла на себе зобов'язання гарантувати абсолютну «свободу ЗМІ у вираженні думки». «Ніхто не може заборонити або перешкоджати ЗМІ поширювати інформацію, яка представляє суспільний інтерес, окрім чинного законодавства», - йдеться у підписаному президентом Гурбангули Бердимухамедовим законі.

 

Передовсім заслуги документа в тому, що він суттєво полегшив умови роботи журналістів, передбачивши не лише право на «використання будь-яких форм ЗМІ для вираження думок і переконань, пошуку, одержання і поширення інформації», але й, по суті, анулювавши інститут цензури медіа. Зокрема, в законі чітко прописано, що редакції не зобов'язані попередньо погоджувати статті з будь-якими державними структурами чи посадовцями.

 

Нові законодавчі зміни в країні стосуються не тільки медійників, а й усіх громадян Туркменистану, адже відтепер вони мають законне право «на отримання через засоби масової інформації відомостей про діяльність державних органів, громадських об'єднань, посадових осіб», а також на можливість отримувати інформацію від іноземних ЗМІ.

 

Утім, частина медіа-експертів та журналістів уже охрестили цей закон «мертвонародженим немовлям». Зокрема, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що «всі туркменські ЗМІ на практиці контролює держава, яка використовує їх для пропаганди і суворо карає будь-кого за найменше відхилення від офіційної лінії. Закон про ЗМІ занадто далекий від реальності, тому його не можна навіть аналізувати».

 

За інформацією МТРК «Мир», наразі у п'ятимільйонному Туркменистані зареєстровано лише 39 друкованих видань, п'ять радіостанцій, сім національних каналів ефірного й кабельного телебачення та одне державне інформаційне агентство. Засновником більшості центральних газет є президент. Нині в країні фактично лише одна газета Rysgal - формально приватне видання, адже вона зареєстрована Спілкою промисловців та підприємців. Як повідомляє інформаційно-аналітичний портал «Республіка», поява першої неурядової газети (яка практично не друкує критичних матеріалів, а подає лише інформацію про підприємницькі успіхи Туркменистану) стала реальністю лише після того, як 2011           року президент Гурбангули Бердимухамедов на засіданні уряду обмовився, що не проти того, щоб «в країні з'явилися приватні газети та журнали».

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду