Міліція взяла пояснення у керівництва і працівників УНІАН

11 Січня 2013
6012
11 Січня 2013
12:21

Міліція взяла пояснення у керівництва і працівників УНІАН

6012
Інформація про правопорушення внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками перешкоджання професійній діяльності журналістів
Міліція взяла пояснення у керівництва і працівників УНІАН

10 січня інформаційному агентстві УНІАН дільничний міліціонер Ярослав Калюжний узяв пояснення гендиректора агентства Вадима Осадчого та редакторів сайту Любові Жаловаги та Валентини Романенко. Це була реакція на звернення Незалежної медіа-профспілки від 14 листопада минулого року до Шевченківської районної прокуратури міста Києва та Генеральної прокуратури України з повідомленням про злочин - про цензуру і штрафи працівників в агентстві. Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

За даними профспілки,. 28 грудня 2012 року відбулося внесення інформації про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за №12012110100002143 за ознаками кримінального правопорушення за ч.1 ст.171 КПК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

 

Гендиректор УНІАН Вадим Осадчий підтвердив, що 10 січня міліція брала в нього пояснення, однак, за його словами, це не стосувалося цензури або перешкоджання журналістській діяльності. Від детальніших коментарів пан Осадчий відмовився.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор на підставі службової записки керівника інтернет-проектів Миколи Кондратенка повідомив, що двох редакторів сайту оштрафовано на 200 гривень кожного за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Попередньо він, за словами співробітників, розпорядився зняти новину із сайту. За даними НМПУ, редактори в результаті не були оштрафовані, бо інформація про можливі штрафи стала публічною.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що «деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю».

 

27 жовтня із заявою на захист редакторів сайту УНІАН виступила Незалежна медіа-профспілка, 29 жовтня - журналістський рух «Стоп цензурі!». Зокрема, профспілка вбачає в цьому прояв цензури та порушення Кодексу законів про працю і вимагає порушити кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.171(перешкоджання законній діяльності журналістів) та ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

 

31 жовтня шестеро редакторів сайту УНІАН оприлюднили відкритий лист до Вадима Осадчого, у якому навели факти цензури з боку керівництва, зокрема Миколи Кондратенка.

 

21 листопада адміністрація інформаційної агенції УНІАН вирішила провести внутрішнє службове розслідування за фактом перевищення керівником департаменту інтернет-проектів, головним редактором сайту УНІАН Миколою Кондратенком службових повноважень у частині погроз накладання стягнень, не передбачених трудовим законодавством України. Замість пана Кондратенка виконувачем обов'язків головного редактора сайту УНІАН призначено Мар'яну Олійник.

 

23 листопада шестеро редакторів УНІАН заявили про те, що кадрові зміни в агентстві та заява адміністрації про внутрішнє службове розслідування є спробою формально зам'яти конфлікт, допоки вщухне публічна увага.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6012
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду