За заявою газети «Експрес» міліція відкрила кримінальне провадження (ОНОВЛЕНО)

7 Січня 2013
6897
7 Січня 2013
10:28

За заявою газети «Експрес» міліція відкрила кримінальне провадження (ОНОВЛЕНО)

6897
щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста
За заявою газети «Експрес» міліція відкрила кримінальне провадження (ОНОВЛЕНО)
За заявою кореспондента газети «Експрес» Тараса Зозулінського до міліції відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Про це йдеться на сайті Головного управління МВС України у Львівській області. 
 
Як зазначають представники міліції, 6 січня слідчо-оперативна група Галицького райвідділу міліції виїхала до квартири журналіста перевірки викладеної у заяві інформації та з‘ясування обставин. «Звернувшись із заявою до правоохоронних органів, заявник, всупереч порядку проведення слідчих дій, категорично заборонив співробітникам міліції провести огляд виявленого ним пристрою і місця події, мотивуючи це відсутністю санкції суду. Громадянин відмовився від будь-яких пояснень щодо фактів, викладених у його заяві, а також не пред‘явив працівникам міліції вказаний вище пристрій, тим самим не надавши змоги експертам його дослідити», - зазначають у відділі зв`язків із громадськістю ГУ МВС України у Львівській області. 
 
Нині заява журналіста перебуває на контролі керівництва ГУ МВС України у Львівській області. Про інцидент поінформували представників МВС України.
 
Як розповів «Детектор медіа» Тарас Зозулінський, від початку він не заперечував проти проведення обшуку у його помешканні за умови присутності його адвоката і понятих. Оперативна ж група наполягала на власних понятих без будь-якої присутності інших людей. Також, оскільки 6-го січня адвокат не міг прибути на місце індиценту, а сам Тарас Зозулінський погано себе почував, він запропонував міліції перенести допит на будь-який зручний час. Слідчі призначили його на 9-ту ранку 7 січня. Як відзначив журналіст, всупереч законодавству, прес-секретар львівської міліції Світлана Добровольська протягом дня не надавала представникам ЗМІ жодного коментаря щодо дій міліції за заявою Тараса Зозулінського, пояснюючи, що їй «нічого про це не відомо».  
 
За словами Тараса Зозулінського, допит тривав кілька годин. При цьому слідчих найбільше цікавила специфіка роботи відділу розслідувань газети і, найбільше, сам прослуховувальний пристрій. «Вони не ставили жодних питань ані щодо тем, якими я займаюся, ані щодо розслідування про наркоторгівлю», - розповів журналіст. Нині слідчі планують провести обшук у редакції газети і в квартирі журналіста.
 
Як повідомляла «Детектор медіа», напередодні, 6 січня, журналіст знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Після цього Тарас Зозулінський та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби Безпеки у Львівській області.
 
Увечері журналісту зателефонували представники міліції, які повідомили про свій намір провести обшук без санкції суду. При цьому слідчий зазначив, що не дозволить бути присутніми при обшуку журналістам та будь-яким «стороннім» особам. До квартири Тараса Зозулінського вирушила група журналістів газети «Експрес» та відеоператори.  
 
Близько 20-ї правоохоронці відмовилися від намірів здійснювати обшук у квартирі журналіста без санкції суду. 
 
На думку Тараса Зозулінського, намагання прослуховувань та дії міліцї можуть бути пов`язані з публікацією матеріалів про наркоторгівлю, які він публікує протягом двох років. Редакція газети протягом грудня проводила журналістське розслідування на цю тему за участі Зозулінського та його колег. 
 
«Детектор медіа»
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6897
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ДИВНІ СПРАВИ
4147 дн. тому
Пристрою не бачили , але відкрито кримінальне впровадження. А , раптом , Зозулинський помилився і це зовсім не прослуховуючий пристрій? Чому ж відкрито впровадження?Чому так впевнена міліція??????????????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду