Прем'єр Польщі хоче створити комісію, аби спростувати газетну публікацію щодо Смоленської катастрофи

4 Січня 2013
6422
4 Січня 2013
15:35

Прем'єр Польщі хоче створити комісію, аби спростувати газетну публікацію щодо Смоленської катастрофи

6422
Прем'єр Польщі хоче створити комісію, аби спростувати газетну публікацію щодо Смоленської катастрофи

Голова польського уряду Дональд Туск підтримує ініціативу створення спеціальної комісії з авіаційних експертів, які б спростовували абсурдні, на його думку, версії щодо причин Смоленської авіакатастрофи, у якій навесні 2010 року загинув Президент Польщі Лех Качинський. Про це повідомляє кореспондент УНІАН з Варшави з посиланням на повідомлення польських медіа.

 

ЗМІ зазначають, що польська влада не планує створювати нову урядову комісію для вивчення причин цієї трагедії. «Я вважаю це обов`язком усіх, хто вивчали цю справу: терпляче кожного дня пояснювати полякам - особливо в тих найбільш радикальних випадках - абсурдність деяких тез чи фантасмагорій», - сказав Дональд Туск, якого цитує Polskie Radio.

 

Прем'єр позитивно оцінив діяльність польської урядової комісії, яка вивчала причини Смоленської катастрофи, але підкреслив, що до складу групи мають увійти й інші експерти. За словами Дональда Туска, частина висловлюваних у Росії версій про причини падіння літака Ту-154 базуються на «повністю фальшивій інтерпретації фактів та часом взагалі не мають зв`язку з фактами».

 

Ідея створити спеціальну комісію, яка б аргументовано реагувала та коментувала появу нових версій причин Смоленської катастрофи з'явилася після скандальної публікації у газеті Rzeczpospolita, що у жовтні 2012 року написала про виявлення слідів вибухівки на уламках польського літака Ту-154. Пізніше газета визнала свою помилку.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», власник польської газети Rzeczpospolita Гжегож Хайдарович вибачився перед читачами за публікацію. Керівництво компанії-видавця відзначило, що автор статті Цезарій Гмиз не надав документальних доказів вказаних фактів. Відповідальність за публікацію матеріалу видавець поклав на головного редактора газети Томаша Врублевського, який очолював її з кінця жовтня 2011 року, голову відділу польських новин Маріуша Станішкевича та заступника головного редактора Бартоша Марчука. Їх усіх було звільнено.

 

Брат-близнюк загиблого Президента Польщі та лідер найбільшої опозиційної польської партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський заявив після публікації в газеті Rzeczpospolita, що це підтверджує версію про сплановане вбивство польських високопосадовців. Прихильники Ярослава Качинського продовжують вважати, що Смоленська катастрофа - організований замах, тоді як польська урядова комісія назвала причиною трагедії помилку пілотів.

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6422
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
20G
4135 дн. тому
Чому так багато суєти навколо цієї публікації? Хіба мало писалося у Польщі про злочини Росії проти неї? Але якщо Смоленська катастрофа – справді замах, то це ж не просто кримінальний злочин. Це казус белі, військова операція проти країни – члена НАТО. Отже, це оголошення війни усьому блоку НАТО
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду