Головною подією року у радіоіндустрії назвали нову методику вимірювання аудиторії

26 Грудня 2012
5300
26 Грудня 2012
14:49

Головною подією року у радіоіндустрії назвали нову методику вимірювання аудиторії

5300
Головною подією року у радіоіндустрії назвали нову методику вимірювання аудиторії

Головними подіями радіоіндустрії у 2012 році стало впровадження нової методики вимірювання аудиторії та максимальне наближення охоплення радіо до ТВ. Про це заявляє радіогрупа «Тавр Медіа».

 

Нова методика вимірювання істотно вплинула на діяльність і показники компанії у 2012 році, заявив генеральний директор радіогрупи Ігор Чернишов (в цьому році «Тавр Медіа» збільшила свою частку на ринку радіо з 28% до 31%). Це ж стане визначати, на його думку,  хід розвитку радіоіндустрії у наступному році.

 

«З березня ринок користувався точними дослідницькими даними як головним інструментом для побудови відносин зі слухачами, клієнтами, партнерами. Це дозволило нам мовою незаперечних фактів донести до них найголовніше: сьогодні реальний потенціал і потужність радіо очевидні, і цифри це довели. Стереотип про старіння радіо вже не актуальний. Це і стане головним аргументом радіо в медіа середовищі в 2013 році», - заявив гендиректор «Тавр Медіа».

 

Про необхідність впровадження нової методики вимірювань на радіоринку йшлося ще кілька років тому. Її застосування скоординувало вектор руху сегмента радіо у бік європейської практики: радіоіндустрія стала більш прозорою для рекламодавців.

 

«Радіоіндустрія зробила серйозний крок у своєму розвитку завдяки якісно новому підходу в дослідженні аудиторії радіо. Це відбулось за рахунок збільшення розміру вибірки, охоплення аудиторії за рахунок GSM, а також з урахуванням слухання через Інтернет. Тобто індустрія отримала нові можливості для більш гнучкого планування та аналізу, а також ефективного використання радіо для досягнення поставлених бізнес-завдань рекламодавців », - підкреслив глава Радіокомітету і виконавчий віце-президент Групи АДВ Україна з медіасервісу Олександр Барановський.

 

Поставивши на ринок 6 київських і 4 мережевих хвилі, компанія GfK показала реальні дані охоплення, що більш ніж на 15% вище тих, якими ринок користувався раніше. «Як результат: нас чують, з нами спілкуються, в нас повірили. На радіо стали надходити бюджети від великих клієнтів, які розмовляють мовою цифр, і вони отримують очікуваний результат. Ми як ефективний носій можемо реалізувати практично всі рекламні кампанії. Кілька років тому радіо сприймали як рекламний носій, що спрямований на реалізацію кампанії щодо знижок, акцій, розпродажів. Зараз ми все більше отримуємо іміджеві рекламні кампанії, спрямовані на впізнаваність бренду», - сказала комерційний директор «Тавр Медіа» Лариса Сірик.

 

Однак, зазначає Лариса Сірик, зростання частки радіо в загальному медіа бюджетуванні в наступному році уповільнить ситуація, що склалася на вітчизняному медіа ринку. «В Україні телебачення - найдешевше по СРТ (вартість 1000 контактів) - це нетипово, скажімо, для європейського ринку. Поки ця ситуація не зміниться, всі інші медіа канали не можуть розраховувати на повноцінне бюджетування», - пояснює Лариса Сірик.


Поділяє думку колеги і директор агентства ZenithOptimedia Ukraine Денис Сторожук. «Чому склалася така ситуація? Є декілька чинників, починаючи від менталітету і особливостей медіа-споживання, сформованої кон'юнктури на рекламному ринку, експансією Інтернету, високою консолідацією телеперегляду великими національними ТВ-каналами, специфікою досліджень, системою ціноутворення і закінчуючи інертністю ринку. Ситуація непроста, але рішення є - варто подивитися на приклад Росії, де частка радіо в 1,5 рази вище», - зазначив пан Сторожук.

 

Позиціонування радіо як ефективного медіа носія ляже на гравців ринку - конкуренція зміститься у бік «боротьби контентів та можливостей». Це може стати стане головним трендом 2013 року, переконані в «Тавр Медіа». «Змагання на ринку буде гострим в будь-якому випадку: нових слухачів на українському ринку немає, а рекламодавці все частіше розглядають додаткові можливості реклами», - сказав генеральний продюсер «Тавр Медіа» Віталій Дроздов.

 

До тенденцій 2013 року крім «війни контентів» топ-менеджери «Тавр Медіа» також відносять: інтернет-активізацію радіо і якісний розвиток стосунків з рекламодавцями за рахунок мультиплатформових продажів, початок яким радіоіндустрія поклала у 2012 році.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду