Українських журналістів вчать писати про права людини з точки зору європейських стандартів

10 Грудня 2012
5148
10 Грудня 2012
15:10

Українських журналістів вчать писати про права людини з точки зору європейських стандартів

5148
Українських журналістів вчать писати про права людини з точки зору європейських стандартів

Закінчився освітній проект, в якому майже півроку 17 українських журналістів навчались, як співпрацювати з недержавними організаціями та писати про права людини з точки зору європейських стандартів журналістики. Про це повідомляє прес-служба правозахисного центру «Поступ».

 

Проект був реалізований в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Українською Гельсінською спілкою з прав людини разом з Правозахисним центром «Поступ» та громадською організацією «М'АРТ» за фінансової підтримки Норвезького Гельсінського комітету та Міжнародного фонду «Відродження».

 

Протягом двох стаціонарних та двох дистанційних сесій журналісти з різних регіонів України вивчали концепцію прав людини, практикували проведення повноцінних журналістських розслідувань, розробляли медійні адвокаційні кампанії та намагались дивитись на свою роботу крізь призму міжнародних стандартів.

 

Організатори заходу мають надію, що випускники курсу сприятимуть розв'язанню актуальних для країни проблем та тим самим підвищуватимуть якість українського медіа простору.

 

«Роль журналістів у формуванні культури прав людини не менш відповідальна, ніж у освітян. Але, на жаль, розуміння змісту та ролі прав людини у нашому житті у багатьох українських журналістів є вкрай низьким. І транслювання журналістами спотворенного уявлення про ці цінности є одним з чинників того, що ситуація в сфері прав людини в Україні залишається стабільно критичною. Навчаючи журналістів в рамках наших довготермінових курсів, ми намагаємося вплинути на цю ситуацію. За останні чотири роки випускниками спеціалізованих заходів для журналістів в рамках програми стали 82 журналіста. І спостерігаючі за зростанням якості матеріалів наших випускників, ми маємо підстави вважати, що наші зусилля не є марними»,  - зауважив координатор курсу, тренер Всеукраїнської  освітньої програми «Розуміємо права людини» Костянтин Рєуцький.

 

«Журналістська робота потребує так званої поверхової ерудиції. Це - набута навичка, вона формується у всіх, хто має справу з новинами. В принципі, це добре, але часом таких знань недостатньо. Такі навчальні проекти, як цей, допомагають краще орієнтуватися в масиві різної інформації, краще розуміти те, про що, власне, пишеш. Особисто для мене було багато нового, в основному, з правознавства, на деякі поняття я глянула під зовсім іншим кутом, - сказала учасниця  курсу, журналістка  «Радіо Свобода» Настя Моквичова. - Дуже цікавим і змістовним був практичний модуль з журналістських розслідувань. Власне, заради цього, зокрема, я і подавала свого часу заявку на курс. Окрім того, наша група складалася з журналістів-практиків з різних українських міст, кожен зі своїм специфічним досвідом, і варто було їхати в Чернігів просто, щоб із ними познайомитись».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду