«Регіонали» — за жорсткіші підходи

4 Листопада 2006
4507
4 Листопада 2006
11:23

«Регіонали» — за жорсткіші підходи

4507
У минулому номері «Дзеркала тижня» (№41, 2006 р.) вийшла стаття Ольги Скрипник «Говорити, пити і курити вчимося одночасно?». Автор спробувала розібратися в тому, яким чином парламент збирається вирішувати проблему обмеження реклами тютюну й алкоголю. На жаль, спроба вийшла невдалою.
 «Регіонали» — за жорсткіші підходи

У минулому номері «Дзеркала тижня» (№41, 2006 р.) вийшла стаття Ольги Скрипник «Говорити, пити і курити вчимося одночасно?». Автор спробувала розібратися в тому, яким чином парламент збирається вирішувати проблему обмеження реклами тютюну й алкоголю. На жаль, спроба вийшла невдалою. Увесь матеріал фактично був присвячений баченню теми паном Томенком і зневажливій критиці його опонентів. Списи гніву були спрямовані на мій виступ із парламентської трибуни. У чому мене тільки не звинуватили — хіба що не в «споюванні» й «скурюванні» немовлят. Що ж послужило приводом для таких нападок?

 

20 жовтня парламент розглядав два законопроекти — Миколи Томенка й Бориса Беспалого на ту саму тему, як-от: обмеження реклами тютюнових виробів і алкогольних напоїв. Томенко пропонував прибрати рекламу із зовнішніх носіїв, чим поки що й обмежитися в боротьбі за здоров’я народу. Борис Беcпалий виніс до розгляду проект об’ємніший, який передбачає наступ на рекламу тютюну й алкоголю на усіх фронтах — телебачення, преса, зовнішня реклама, спортивні й розважальні заходи, кінотеатри тощо. Природно, що законопроект Беcпалого не влаштовує нікого з представників рекламного бізнесу, зате він найближчий до самої ідеї обмежити в Україні популяризацію шкідливих для здоров’я товарів. Проект же депутата Томенка обмежував винятково «наружку», залишаючи у виграші інших учасників рекламного ринку. Яка там боротьба з тютюнокурінням й алкоголізмом, добродії? Відвертий лобізм!

 

У своїй доповіді з парламентської трибуни я говорила про вади законопроекту Томенка. Що ж саме було сказано?

 

Ішлося про те, що законопроект Миколи Томенка демонструє вибірковий підхід. З існуючих каналів передачі рекламних повідомлень обрано тільки зовнішню рекламу. Про те, — що істотними вадами законопроекту є відсутність адекватного фінансово-економічного обґрунтування (не обраховано податкові втрати місцевих бюджетів), а також революційні терміни впровадження (з 1 січня 2007 року). Про те, — що досвід кількох країн демонструє: від упровадження заборони реклами споживання алкоголю й тютюну не скорочується, відбувається лише перерозподіл часток ринку між виробниками. Про те, — що було прийнято рішення об’єднати все найкраще й розумне в одному законопроекті, який підкомітет із питань реклами представить до реєстрації буквально днями.

 

Мова про те, що підкомітет допрацював термінологію закону про рекламу й упорядкував правила розміщення рекламних носіїв. Жорстка позиція підкомітету полягає в тому, щоб заборона на рекламу тютюну й алкоголю була поетапною й еволюційною. На відміну від законопроекту Томенка підкомітет пропонує зробити жорсткішими не терміни, що є популізмом, а підходи. А саме: заборонити рекламу тютюну й алкоголю в навчальних закладах, друкованих виданнях, кінотеатрах, театрах, під час спортивних змагань, концертів і видовищ.

 

Проект Томенка набрав у парламенті 226 голосів, проект Беcпалого — 399 і за об’єднання двох проектів в один проголосували 399 депутатів. Фракція «Регіони України» голосувала за проект Бориса Беcпалого — суворіший і менш сирий. До того ж «регіонали» враховують і те, що рекламному ринку і ЗМІ потрібен час, аби перебудуватися й уникнути обвалу. Підкомітет із питань реклами пропонуватиме парламенту голосувати за дворічний перехідний період.

 

Ось у чому дві основних відмінності пропозицій підкомітету й депутата Томенка. Поетапно й жорсткіше!

 

Що ж із цього всього я побачила в статті? НІ-ЧО-ГО! Одразу стало ясно — автор навіть не заглядала у текст офіційної стенограми засідання парламенту. Їй, видно, вистачило розмови з Миколою Томенком, який незадоволений результатом.

 

У статті немає і слова про те, що «регіонали» відстоюють жорсткіші підходи в обмеженні реклами тютюну й алкоголю. У статті не йшлося про відмінності законопроекту Миколи Томенка від законопроекту Бориса Беcпалого. Я вже не кажу про те, що до мене як до керівника профільного підкомітету за коментарями автор не зверталася. На жаль, об’єктивність й елементарні принципи журналістської роботи при підготовці матеріалу навряд чи враховувалися. Це непрофесіоналізм чи злий намір?

 

Найбільше мене пригнічує те, що в статті сплутано поняття «реклама» і «пропаганда», «споживання» і «продаж», «виробництво» й «оподатковування». Автор чомусь не до речі наводить закордонні приклади обмежень продажу алкоголю чи тютюну, особливого оподатковування тощо, зводячи це до ЗАКОНОПРОЕКТІВ ПРО РЕКЛАМУ!

 

І на цьому тлі — монолог Миколи Томенка. Його висловлювання з приводу якихось бізнес-інтересів — узагалі безтактна річ. Хочу повторити тут свій коментар, що я давала для «Української правди»: «Із тих заяв, які пан Томенко зробив у залі (20 жовтня), для мене стало очевидним, що захист інтересів — чи то рекламний ринок, чи медійний, чи споживчий — у його свідомості міцно пов’язаний із корупцією. Але! Це ЙОГО розуміння депутатської роботи, не моє. Депутат просто ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ враховувати те, як нововведення можуть уплинути не тільки загалом на суспільство, а й на його окремі сегменти».

Олена Бондаренко - народний депутат, член фракції Партії регіонів, Голова підкомітету з питань реклами Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації



Дзеркало тижня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду