ІМІ та «Репортери без кордонів» закликають Азарова та голів партій публічно засудити дії Мельника

5 Грудня 2012
23449
5 Грудня 2012
10:38

ІМІ та «Репортери без кордонів» закликають Азарова та голів партій публічно засудити дії Мельника

23449
ІМІ та «Репортери без кордонів» закликають Азарова та голів партій публічно засудити дії Мельника

Українські медіа-організації закликають голову Партії регіонів Миколу Азарова та голів усіх парламентських партій належним чином відреагувати на інцидент, що стався у парламенті Криму між депутатом від фракції «Регіони Криму» Олександром Мельником та журналістом ДТРК «Крим» Шевкетом Ганієвим та публічно висловити свій осуд подібній практиці з боку партійців у їхніх стосунках зі ЗМІ.

 

Про це йдеться у зверненні громадських медіа-організацій до голів політичних партій, яке підписали виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації» Вікторія Сюмар та український представник ГО «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.

 

Подаємо повністю текст звернення:

Громадські організації, що проводять моніторинг порушень прав журналістів в Україні, звертають Вашу увагу на збільшення випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів у 2012 році. Лише за 10 місяців цього року було зафіксовано 144 таких випадки, тоді як у 2011 році - 37, а у 2010 році - 48 випадків.

 

Особливо звертаємо Вашу увагу на негідну поведінку представників політичних партій, які захищені депутатським імунітетом, та посадовців, що є членами провладних політичних партій. Окремі народні депутати та посадовці, а також їхні помічники чи працівники виборчих штабів, дозволяють собі публічні образи честі та гідності журналістів, а також застосовують фізичну силу для перешкоджання виконувати журналістам їхню роботу.

 

Останній випадок у Криму, коли 28 листопада депутат Кримського Парламенту від фракції «Регіони Криму» Олександр Мельник облаяв журналіста ДТРК «Крим» Шевкета Ганієва у коридорі Верховної Ради АРК, викликав великий резонанс у середовищі журналістів.

 

Лексика представника Партії регіонів, його агресивна поведінка у стінах Парламенту Автономії, заслуговують морального осуду не лише з боку журналістської спільноти, але й колег по партії та парламенту.

 

Наведемо лише деякі цитати Мельника, де немає нецензурних слів.

 

- Уважайте депутатов, куда вы пришли. Вообще обнаглели здесь!
- Своей жене будете замечания делать!
- Я тебе запишу, будешь писать всю жизнь потом в своем месте!

- Тут какой-то чувырла рассказывает: тише или не тише!

- Вы рот свой прикрывайте, это вы уже распустились до не могу.

 

Кримські правозахисні медіа-організації вже звернулися до голови Верховної Ради АРК та голови Кримської республіканської організації Партії регіонів з вимогою розглянути на засіданні Постійної комісії з нормотворчої діяльності, організації роботи ВР та зв'язків з громадськістю і на засіданні фракції «Регіони Криму» некоректну поведінку та дії депутата Мельника і дати їм належну оцінку.

 

Українські медіа-організації підтримують вимоги кримських колег та закликають голову Партії регіонів Миколу Азарова та голів усіх парламентських партій належним чином відреагувати на цей ганебний інцидент, що трапився у стінах Парламенту Криму, та публічно висловити свій осуд подібній практиці з боку партійців у їхніх стосунках зі ЗМІ.

 

Вікторія Сюмар

виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації»

Оксана Романюк

український представник ГО «Репортери без кордонів»

Перелік випадків брутального ставлення до журналістів

зафіксовані у Бюлетені «Барометр свободи слова» ІМІ

http://imi.org.ua

 

Охорона одного з делегатів з'їзду Партії регіонів напала на  журналіста Мустафу Найєма 30.07.2012. Охорона одного з делегатів з'їзду Партії регіонів у Києві напала на  журналіста Мустафу Найєма. Інцидент стався після того, як на шляху до виставкового центру, де проходив з'їзд ПР, машина супроводу одного з делегатів підрізала його мотоцикл, розповів Найєм. Свідками інциденту були співробітники ДАІ,народний депутат від ПР Віталій Хомутинник та губернатор Харківської області Михайло Добкін. Пізніше з телефону Хомутинника журналісту зателефонувала якась людина і намагалася прояснити цю ситуацію. Однак на питання журналіста, з ким він говорить, йому відповили, що це немає значення і ситуація не варта розголосу.

 

Комуністка Самойлик заборонила журналістці знімати себе на зустрічі з виборцями

 

08.08.2012. Кандидат в народні депутати Катерина Самойлик (Компартія) заборонила херсонській журналістці Тетяні Жученко бути присутньою на заході та проводити фото і відеозйомку зустрічі з місцевими жителями села Мирне Каланчацького району Херсонської області.

 

Самойлик сказала, що вона себе знімати не дозволяє, тому що ще діючий депутат і для проведення її фіксації потрібно брати спеціальний дозвіл. «Вона сказала мені, що її знімати за законом забороняється, назвала мене «шісткою» Партії регіонів, після чого до мене підійшов чоловік великої статури і закрив камеру телефону», - розповіла Тетяна Жученко.

 

Керченський депутат ображав та проганяв журналістів, які знімали незаконний суботник у парку

 

10.08.2012. У Керчі начальник Управління ЖКГ, депутат міськради Керчі від партії «Русское Единство» Дмитро Шеремет поводився агресивно, грубіянив та ображав журналістів сайту Kerch.FM, які знімали відеосюжет про залучення працівників бюджетної сфери у робочій час до робіт, не зазначених у трудовому договорі.

 

Також на суботнику був присутній радник міського голови Володимир Рубінчик. Він запропонував двом людям, які перебували поряд з ним у парку, посадити журналіста сайту в машину і «покатати».

 

На Полтавщині депутат погрожував журналісту закопати його в ямі

Депутат Лохвицької районної ради (Полтавська область) Володимир Борисенко загрожував фізичною розправою кореспонденту обласної газети «Фокус» Сергію Ківі.

 

Ківа розслідував ситуацію з відсутністю центрального водопостачання в селі Мехедівка Лохвицького району. Місцеві жителі розповіли Ківі, що Борисенко самовільно визначає, кому відключати воду громадського водопроводу в селі.

 

За словами Ківи, Борисенку не сподобалося, що його слова фіксуються, і вимагав від нього посвідчення журналіста. Отримавши документ, депутат його зім'яв і викинув. «Борисенко мені заявив, що візьме зараз мене та інших, кине в цю яму і закопає», - сказав Ківа.

 

За розміщене фото з соцмережі «регіоналка» погрожує журналістці та вимагає $1100

 

Депутат Дніпропетровської міської ради від Партії регіонів Світлана Єпіфанцева погрожувала подати в суд на луганську журналістку і блогера Марину Фролову і стягнути з неї моральну шкоду в розмірі $1100 через опубліковане журналісткою фото депутата у трусах.

 

Фото журналістка взяла зі сторінки Єпіфанцевої в соціальній мережі. Як розказала Фролова, свій пост на прохання Єпіфанцевої вона видалила.  Депутат звинувачувала Фролову в крадіжці її фото, раніше розміщеного у вільному доступі в соцмережах.

 

Одеський депутат погрожував журналістці і пошкодив фотоапарат

 

05.09.2012. Депутат Одеської обласної ради від партії «Батьківщина» Костянтин Грінченко пошкодив фотоапарат журналісту сайта «Думская» Валерії Івашкіній і погрожував кореспонденту сайта «Храбро» Вірі Запорожець. Інцидент стався в Одесі під час зустрічі кандидата в депутати по 133 округу Ігоря Маркова з виборцями. Віра Запорожець задала кандидату запитання: «Як ви вважаєте, чому долар почав рости?». Марков, який має освіту банкіра, почав відповідати. Жінки, які оточували кандидата, стали виштовхувати кореспондента з натовпу на околицю. Тим часом Грінченко підійшов до журналістки і став їй погрожувати.

 

«Із завтрашнього дня ви не будете себе так вільно почувати», - сказав Грінченко до Запорожець. На запитання, чому, депутат відповів: «А тому. Ось таке наше рішення». На питання журналістки, у чому це буде виражатися, Грінченко не дав точної відповіді, додавши: «У чомусь буде виражатися. Ну подивимося». Також він відштовхнув фотокореспондента Валерію Івашкіну, оскільки не хотів, щоб його знімали, додавши: «Занадто вільно себе почуваєте. За великим рахунком, скажу по-іншому: ви нахабно себе почуваєте. Ми цю ситуацію виправимо».

 

Одеська прокуратура перевіряє законність дій депутата, який погрожував журналістам

Одеський депутат, який погрожував журналісткам, публічно вибачився

В Артемівську журналіста «Острова» грубо виштовхали з зустрічі Клюєва з виборцями

 

В місті Артемівськ, Донецька область, член виборчого штабу Партії регіонів грубо відштовхнув журналіста інтернет-видання «Острів» Сергія Фурманюка із приміщення, де відбувалася зустріч кандидата-мажоритарника, народного депутата Сергія Клюєва з виборцями. Журналісту порвали сорочку, коли він спробував обійти чоловіка, що перешкоджав йому потрапити на зустріч.

 

«Я зайняв місце в першому ряду. Зустріч довго не починалася, я вийшов подивитися у фойє, яка ситуація. Подивився, що все спокійно, і вирішив повернутися у залу. Тут мене впізнали як нелояльного журналіста, і один з керівників виборчого обласного штабу Сергія Клюєва став перешкоджати моєму входу до приміщення», - розповів Фурманюк.

 

«Я показав журналістське посвідчення і сказав, що його дії незаконні, і він порушує мої права професійні. А він став мене грубо відштовхувати. Коли я спробував його обійти, він різко смикнув мене і порвав сорочку. Міліція вже була присутня, але ніхто не втручався», - додав Фурманюк.

 

Мер Селидово пригрозив журналісту: «Можу врізати!»

 

Мер міста Селидово, Донецької області, Віктор Ремізов сказав оператору телеканалу «Капрі», який проводив відеозйомку, що може його вдарити. Інцидент стався після зустрічі  кандидата в народні депутати по округу № 59 Олександра Васильєва з викладачами Селидівського гірничого технікуму.

 

Віктор Ремізов, підійшовши до оператора телеканалу, який знімав, сказав: «Я не депутат. Можу врізати!...».

 

Владика Павло накинувся на журналістку і забрав її телефон

 

24.09.2012. Намісник Києво-Печерської Лаври й депутат Київради від Партії регіонів владика Павло заломив руки журналістці Ксенії Карпенко, що прийшла взяти коментар і забрав її телефон. «Я прийшла до владики Павла за коментарем. Я готую матеріал про життя церкви. Запитала, чому батюшки їздять на таких шикарних авто. Просто хотіла дізнатися його думку. Він почав говорити і каже «можете, це записувати, я нічого не боюся». А тоді раптом став викручувати мені руки і забрав мій телефон, на який записувала коментар», - розповіла Карпенко.

 

Владика Павло заявив, що журналістка сама на нього напала

Владика Павло повернув журналістці телефон разом з шоколадкою

Одеського журналіста побили через зйомку кандидата в депутати від Партії регіонів

 

Журналіста телестудії ПравдаPRO Юрія Ребрика побив помічник народного депутата Віталія Барвіненка через відеозйомку депутата. Чоловік тричі вдарив журналіста по обличчю. «...до мене потім підходили люди з Партії регіонів і заставляли, навіть застосовували фізичну силу, один з них погрожував, що розіб'є мені камеру, декілька раз він дав мені ляпаса, говорячи при цьому, що це наш концерт. Що ти не маєш права знімати», - розповів Ребрик.

 

Соратник Литвина вдарив в пах журналіста

 

27.09.2012. Кандидат в народні депутати по 108 округу (Красний Луч, Перевальський район Луганської області) та діючий депутат Київради, лідер фракції «Блок Литвина» Валерій Мошенський вдарив у пах журналіста інтернет-видання Molod-news, активіста руху ЧЕСНО Івана Жеведя. Журналіст знімав на відеокамеру зустріч кандидата з виборцями. Коли Жеведя наблизився до Мошенського і почав знімати його, кандидат спробував вибити у нього камеру. Журналіст спробував з'ясувати, чому кандидат не дозволяє себе знімати, проте у відповідь отримав від Мошенського удар рукою в пах.

 

На Луганщині депутат-»регіонал» погрожував відрубати голови журналістам

 

27.09.2012. Журналістка телеканалу «РТВ» міста Ровеньки на Луганщині потрапила до лікарні після спілкування з депутатом Ровенькіської міської ради від Партії регіонів, директором міського ринку Давідом Бліадзе.

 

Знімальна група поцікавилась у Бліадзе, чому на міському ринку демонтовано частину молочних прилавків, проте чиновник одразу перейшов на крик та погрози, лайку та нецензурщину.

 

Міліція перевіряє, чи погрожував депутат-»регіонал» відрубати голови журналістам

 

відео - http://tsn.ua/ukrayina/u-luganskiy-oblasti-deputat-pogrozhuvav-vidirvati-golovu-zhurnalistam.html

 

На Донеччині «регіонал» заборонив журналістам знімати його зустріч з виборцями

 

10.09.2012. У місті Красногорівка, Донецької області кандидат в депутати від Партії регіонів по одномандатному виборчому округу №59 Олександр Васильєв грубо заборонив журналістам телеканалу Капрі знімати його зустріч з виборцями, зокрема, з викладачами Донецького державного аграрного технікуму в актовому залі навчального закладу. Також голова правління Донецької обласної спілки споживчих товариств та депутат Донецької облради Василь Гончаренко заявив, що журналісти - це провокатори і жорстко витребував виключити камери.

 

На Рівненщині на зустрічі з кандидатом журналіста силою виштовхали з приміщення

12.09.2012. У селі Кисоричі, Рокитнівського району Рівненської області, журналіста газети «Точка ОПОРИ» Юрія Мочаєва силою виштовхали з приміщення, де виступав кандидат в народні депутати від Партії регіонів, екс-губернатор Рівненщини, виконуючий обов'язки ректора Національного університету водного господарства Микола Сорока.

 

Одразу після початку виступу кандидата до Мочаєва підійшов помічник Сороки і почав вимагати припинити зйомку на камеру та покинути приміщення. Отримавши відмову, він закрив об'єктив рукою та силою виштовхав спостерігача з приміщення. В коридорі невідомий пригрозив члену ОПОРИ, що якщо він не припинить знімати, то залишиться без фотоапарату та здоров'я.

 

«Регіонал» погорожує «Новостям Донбасса» відключенням

Кандидат в народні депутати, народний депутат від Партії регіонів Денис Омельянович погрожував донецькому інтернет-виданню «Новости Донбасса» технічними проблемами з роботою сайту через новину про нього.

 

«5 вересня ми повідомили про те, що газета Донецької обласної ради та облдержадміністрації «Життя» написала у себе на правах реклами: «Почесний президент компанії» АПК-інвест», народний депутат Денис Омелянович подарував шкільний автобус учням Новоелізаветовской школи», - написав головний редактор видання Олексій Мацука.

 

Новину на сайті назвали так: «Підкуп або допомога громадянам? У Донецькій області кандидат-регіонал подарував школі автобус».

 

«У новині ми переказали історію з газети «Життя» згідно шаблону і вказали те, про що в газеті не було сказано ні слова, а саме - Омельянович - кандидат в народні депутати. Це не сподобалося Омельяновичу і з його офісу 7 вересня 2012 року прийшов лист-вимога все спростувати, інакше ... у нас будуть технічні проблеми з роботою видання», - повідомив Мацука.

 

Заступник голови Броварської РДА зіштовхнув зі сходів журналіста «Інтера»

 

22.10.2012. Заступник голови Броварської районної державної адміністрації Микола Миронець зіштовхнув зі сходів журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкалу в приміщенні районної державної адміністрації. Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його. Бочкала разом з оператором знімали у Броварах сюжет про події в будинку культури «Прометей» 20 жовтня, коли представники місцевих чиновників перешкоджали роботі журналістів та розбили телефон журналістам.

 

Бочкала намагався взяти коментар у осіб, які фугурують на відео, знятому місцевими журналістами на телефон 20 жовтня. На відео був також Миронець. Після того, як Бочкала представився, чиновник штовхнув його ліктем у спину зі словами «Вот и отлично». А після того, як журналіст скотився сходами і сказав: «Я упал, вы меня только что толкнули», відповів: «Я не толкал».

 

Журналісти каналу «Кіровоград» заявляють, що їх силоміць утримували у штабі опозиційного кандидата

 

22.10.2012. Знімальну групу програми «Погляд» Кіровоградського ОДТРК - журналіста Кирила Ющинена та відеооператора Івана Фоміченка - силоміць утримували у штабі кандидата в народні депутати від ВО «Батьківщина» Олександра Табалова, намагаючись забрати їх відеокамеру та касети. Перед тим журналісти документально зафіксували дії Табалова з ознаками підкупу виборців, фальсифікації виборчих документів та інших порушень.

 

Охорона «регіонала» намагалася відібрати камеру у журналіста, який знімав побиття киян біля метро «Іподром»

 

25.10.2012. У Києві охорона кандидата в народні депутати від Партії регіонів Ігоря Лисова намагалася відібрати камеру в журналіста Skrypin Production, який знімав відкриття станції метро «Іподром». Ці люди викручували руки, штовхали, не давали знімати, повідомив представник «Демократичного альянсу».

 

Журналістів 5-го каналу не пустили на концерт, організований Журавським

17.10.2012. Знімальна група «5-го каналу» не змогла потрапити на концерт, організований народним депутатом, кандидатом в народні депутати від Партії регіонів Віталієм Журавським в Коростишеві на Житомирщині. Журналіст Оксана Трокоз повідомила, що четверо людей, на чолі з начальницею місцевого відділу культури, зачиняли двері, затуляли камеру і відтягували оператора.

 

 
Фото - imi.org.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23449
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду