detector.media
05.12.2012 10:38
ІМІ та «Репортери без кордонів» закликають Азарова та голів партій публічно засудити дії Мельника
ІМІ та «Репортери без кордонів» закликають Азарова та голів партій публічно засудити дії Мельника

Українські медіа-організації закликають голову Партії регіонів Миколу Азарова та голів усіх парламентських партій належним чином відреагувати на інцидент, що стався у парламенті Криму між депутатом від фракції «Регіони Криму» Олександром Мельником та журналістом ДТРК «Крим» Шевкетом Ганієвим та публічно висловити свій осуд подібній практиці з боку партійців у їхніх стосунках зі ЗМІ.

 

Про це йдеться у зверненні громадських медіа-організацій до голів політичних партій, яке підписали виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації» Вікторія Сюмар та український представник ГО «Репортери без кордонів» Оксана Романюк.

 

Подаємо повністю текст звернення:

Громадські організації, що проводять моніторинг порушень прав журналістів в Україні, звертають Вашу увагу на збільшення випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів у 2012 році. Лише за 10 місяців цього року було зафіксовано 144 таких випадки, тоді як у 2011 році - 37, а у 2010 році - 48 випадків.

 

Особливо звертаємо Вашу увагу на негідну поведінку представників політичних партій, які захищені депутатським імунітетом, та посадовців, що є членами провладних політичних партій. Окремі народні депутати та посадовці, а також їхні помічники чи працівники виборчих штабів, дозволяють собі публічні образи честі та гідності журналістів, а також застосовують фізичну силу для перешкоджання виконувати журналістам їхню роботу.

 

Останній випадок у Криму, коли 28 листопада депутат Кримського Парламенту від фракції «Регіони Криму» Олександр Мельник облаяв журналіста ДТРК «Крим» Шевкета Ганієва у коридорі Верховної Ради АРК, викликав великий резонанс у середовищі журналістів.

 

Лексика представника Партії регіонів, його агресивна поведінка у стінах Парламенту Автономії, заслуговують морального осуду не лише з боку журналістської спільноти, але й колег по партії та парламенту.

 

Наведемо лише деякі цитати Мельника, де немає нецензурних слів.

 

- Уважайте депутатов, куда вы пришли. Вообще обнаглели здесь!
- Своей жене будете замечания делать!
- Я тебе запишу, будешь писать всю жизнь потом в своем месте!

- Тут какой-то чувырла рассказывает: тише или не тише!

- Вы рот свой прикрывайте, это вы уже распустились до не могу.

 

Кримські правозахисні медіа-організації вже звернулися до голови Верховної Ради АРК та голови Кримської республіканської організації Партії регіонів з вимогою розглянути на засіданні Постійної комісії з нормотворчої діяльності, організації роботи ВР та зв'язків з громадськістю і на засіданні фракції «Регіони Криму» некоректну поведінку та дії депутата Мельника і дати їм належну оцінку.

 

Українські медіа-організації підтримують вимоги кримських колег та закликають голову Партії регіонів Миколу Азарова та голів усіх парламентських партій належним чином відреагувати на цей ганебний інцидент, що трапився у стінах Парламенту Криму, та публічно висловити свій осуд подібній практиці з боку партійців у їхніх стосунках зі ЗМІ.

 

Вікторія Сюмар

виконавчий директор ГО «Інститут масової інформації»

Оксана Романюк

український представник ГО «Репортери без кордонів»

Перелік випадків брутального ставлення до журналістів

зафіксовані у Бюлетені «Барометр свободи слова» ІМІ

http://imi.org.ua

 

Охорона одного з делегатів з'їзду Партії регіонів напала на  журналіста Мустафу Найєма 30.07.2012. Охорона одного з делегатів з'їзду Партії регіонів у Києві напала на  журналіста Мустафу Найєма. Інцидент стався після того, як на шляху до виставкового центру, де проходив з'їзд ПР, машина супроводу одного з делегатів підрізала його мотоцикл, розповів Найєм. Свідками інциденту були співробітники ДАІ,народний депутат від ПР Віталій Хомутинник та губернатор Харківської області Михайло Добкін. Пізніше з телефону Хомутинника журналісту зателефонувала якась людина і намагалася прояснити цю ситуацію. Однак на питання журналіста, з ким він говорить, йому відповили, що це немає значення і ситуація не варта розголосу.

 

Комуністка Самойлик заборонила журналістці знімати себе на зустрічі з виборцями

 

08.08.2012. Кандидат в народні депутати Катерина Самойлик (Компартія) заборонила херсонській журналістці Тетяні Жученко бути присутньою на заході та проводити фото і відеозйомку зустрічі з місцевими жителями села Мирне Каланчацького району Херсонської області.

 

Самойлик сказала, що вона себе знімати не дозволяє, тому що ще діючий депутат і для проведення її фіксації потрібно брати спеціальний дозвіл. «Вона сказала мені, що її знімати за законом забороняється, назвала мене «шісткою» Партії регіонів, після чого до мене підійшов чоловік великої статури і закрив камеру телефону», - розповіла Тетяна Жученко.

 

Керченський депутат ображав та проганяв журналістів, які знімали незаконний суботник у парку

 

10.08.2012. У Керчі начальник Управління ЖКГ, депутат міськради Керчі від партії «Русское Единство» Дмитро Шеремет поводився агресивно, грубіянив та ображав журналістів сайту Kerch.FM, які знімали відеосюжет про залучення працівників бюджетної сфери у робочій час до робіт, не зазначених у трудовому договорі.

 

Також на суботнику був присутній радник міського голови Володимир Рубінчик. Він запропонував двом людям, які перебували поряд з ним у парку, посадити журналіста сайту в машину і «покатати».

 

На Полтавщині депутат погрожував журналісту закопати його в ямі

Депутат Лохвицької районної ради (Полтавська область) Володимир Борисенко загрожував фізичною розправою кореспонденту обласної газети «Фокус» Сергію Ківі.

 

Ківа розслідував ситуацію з відсутністю центрального водопостачання в селі Мехедівка Лохвицького району. Місцеві жителі розповіли Ківі, що Борисенко самовільно визначає, кому відключати воду громадського водопроводу в селі.

 

За словами Ківи, Борисенку не сподобалося, що його слова фіксуються, і вимагав від нього посвідчення журналіста. Отримавши документ, депутат його зім'яв і викинув. «Борисенко мені заявив, що візьме зараз мене та інших, кине в цю яму і закопає», - сказав Ківа.

 

За розміщене фото з соцмережі «регіоналка» погрожує журналістці та вимагає $1100

 

Депутат Дніпропетровської міської ради від Партії регіонів Світлана Єпіфанцева погрожувала подати в суд на луганську журналістку і блогера Марину Фролову і стягнути з неї моральну шкоду в розмірі $1100 через опубліковане журналісткою фото депутата у трусах.

 

Фото журналістка взяла зі сторінки Єпіфанцевої в соціальній мережі. Як розказала Фролова, свій пост на прохання Єпіфанцевої вона видалила.  Депутат звинувачувала Фролову в крадіжці її фото, раніше розміщеного у вільному доступі в соцмережах.

 

Одеський депутат погрожував журналістці і пошкодив фотоапарат

 

05.09.2012. Депутат Одеської обласної ради від партії «Батьківщина» Костянтин Грінченко пошкодив фотоапарат журналісту сайта «Думская» Валерії Івашкіній і погрожував кореспонденту сайта «Храбро» Вірі Запорожець. Інцидент стався в Одесі під час зустрічі кандидата в депутати по 133 округу Ігоря Маркова з виборцями. Віра Запорожець задала кандидату запитання: «Як ви вважаєте, чому долар почав рости?». Марков, який має освіту банкіра, почав відповідати. Жінки, які оточували кандидата, стали виштовхувати кореспондента з натовпу на околицю. Тим часом Грінченко підійшов до журналістки і став їй погрожувати.

 

«Із завтрашнього дня ви не будете себе так вільно почувати», - сказав Грінченко до Запорожець. На запитання, чому, депутат відповів: «А тому. Ось таке наше рішення». На питання журналістки, у чому це буде виражатися, Грінченко не дав точної відповіді, додавши: «У чомусь буде виражатися. Ну подивимося». Також він відштовхнув фотокореспондента Валерію Івашкіну, оскільки не хотів, щоб його знімали, додавши: «Занадто вільно себе почуваєте. За великим рахунком, скажу по-іншому: ви нахабно себе почуваєте. Ми цю ситуацію виправимо».

 

Одеська прокуратура перевіряє законність дій депутата, який погрожував журналістам

Одеський депутат, який погрожував журналісткам, публічно вибачився

В Артемівську журналіста «Острова» грубо виштовхали з зустрічі Клюєва з виборцями

 

В місті Артемівськ, Донецька область, член виборчого штабу Партії регіонів грубо відштовхнув журналіста інтернет-видання «Острів» Сергія Фурманюка із приміщення, де відбувалася зустріч кандидата-мажоритарника, народного депутата Сергія Клюєва з виборцями. Журналісту порвали сорочку, коли він спробував обійти чоловіка, що перешкоджав йому потрапити на зустріч.

 

«Я зайняв місце в першому ряду. Зустріч довго не починалася, я вийшов подивитися у фойє, яка ситуація. Подивився, що все спокійно, і вирішив повернутися у залу. Тут мене впізнали як нелояльного журналіста, і один з керівників виборчого обласного штабу Сергія Клюєва став перешкоджати моєму входу до приміщення», - розповів Фурманюк.

 

«Я показав журналістське посвідчення і сказав, що його дії незаконні, і він порушує мої права професійні. А він став мене грубо відштовхувати. Коли я спробував його обійти, він різко смикнув мене і порвав сорочку. Міліція вже була присутня, але ніхто не втручався», - додав Фурманюк.

 

Мер Селидово пригрозив журналісту: «Можу врізати!»

 

Мер міста Селидово, Донецької області, Віктор Ремізов сказав оператору телеканалу «Капрі», який проводив відеозйомку, що може його вдарити. Інцидент стався після зустрічі  кандидата в народні депутати по округу № 59 Олександра Васильєва з викладачами Селидівського гірничого технікуму.

 

Віктор Ремізов, підійшовши до оператора телеканалу, який знімав, сказав: «Я не депутат. Можу врізати!...».

 

Владика Павло накинувся на журналістку і забрав її телефон

 

24.09.2012. Намісник Києво-Печерської Лаври й депутат Київради від Партії регіонів владика Павло заломив руки журналістці Ксенії Карпенко, що прийшла взяти коментар і забрав її телефон. «Я прийшла до владики Павла за коментарем. Я готую матеріал про життя церкви. Запитала, чому батюшки їздять на таких шикарних авто. Просто хотіла дізнатися його думку. Він почав говорити і каже «можете, це записувати, я нічого не боюся». А тоді раптом став викручувати мені руки і забрав мій телефон, на який записувала коментар», - розповіла Карпенко.

 

Владика Павло заявив, що журналістка сама на нього напала

Владика Павло повернув журналістці телефон разом з шоколадкою

Одеського журналіста побили через зйомку кандидата в депутати від Партії регіонів

 

Журналіста телестудії ПравдаPRO Юрія Ребрика побив помічник народного депутата Віталія Барвіненка через відеозйомку депутата. Чоловік тричі вдарив журналіста по обличчю. «...до мене потім підходили люди з Партії регіонів і заставляли, навіть застосовували фізичну силу, один з них погрожував, що розіб'є мені камеру, декілька раз він дав мені ляпаса, говорячи при цьому, що це наш концерт. Що ти не маєш права знімати», - розповів Ребрик.

 

Соратник Литвина вдарив в пах журналіста

 

27.09.2012. Кандидат в народні депутати по 108 округу (Красний Луч, Перевальський район Луганської області) та діючий депутат Київради, лідер фракції «Блок Литвина» Валерій Мошенський вдарив у пах журналіста інтернет-видання Molod-news, активіста руху ЧЕСНО Івана Жеведя. Журналіст знімав на відеокамеру зустріч кандидата з виборцями. Коли Жеведя наблизився до Мошенського і почав знімати його, кандидат спробував вибити у нього камеру. Журналіст спробував з'ясувати, чому кандидат не дозволяє себе знімати, проте у відповідь отримав від Мошенського удар рукою в пах.

 

На Луганщині депутат-»регіонал» погрожував відрубати голови журналістам

 

27.09.2012. Журналістка телеканалу «РТВ» міста Ровеньки на Луганщині потрапила до лікарні після спілкування з депутатом Ровенькіської міської ради від Партії регіонів, директором міського ринку Давідом Бліадзе.

 

Знімальна група поцікавилась у Бліадзе, чому на міському ринку демонтовано частину молочних прилавків, проте чиновник одразу перейшов на крик та погрози, лайку та нецензурщину.

 

Міліція перевіряє, чи погрожував депутат-»регіонал» відрубати голови журналістам

 

відео - http://tsn.ua/ukrayina/u-luganskiy-oblasti-deputat-pogrozhuvav-vidirvati-golovu-zhurnalistam.html

 

На Донеччині «регіонал» заборонив журналістам знімати його зустріч з виборцями

 

10.09.2012. У місті Красногорівка, Донецької області кандидат в депутати від Партії регіонів по одномандатному виборчому округу №59 Олександр Васильєв грубо заборонив журналістам телеканалу Капрі знімати його зустріч з виборцями, зокрема, з викладачами Донецького державного аграрного технікуму в актовому залі навчального закладу. Також голова правління Донецької обласної спілки споживчих товариств та депутат Донецької облради Василь Гончаренко заявив, що журналісти - це провокатори і жорстко витребував виключити камери.

 

На Рівненщині на зустрічі з кандидатом журналіста силою виштовхали з приміщення

12.09.2012. У селі Кисоричі, Рокитнівського району Рівненської області, журналіста газети «Точка ОПОРИ» Юрія Мочаєва силою виштовхали з приміщення, де виступав кандидат в народні депутати від Партії регіонів, екс-губернатор Рівненщини, виконуючий обов'язки ректора Національного університету водного господарства Микола Сорока.

 

Одразу після початку виступу кандидата до Мочаєва підійшов помічник Сороки і почав вимагати припинити зйомку на камеру та покинути приміщення. Отримавши відмову, він закрив об'єктив рукою та силою виштовхав спостерігача з приміщення. В коридорі невідомий пригрозив члену ОПОРИ, що якщо він не припинить знімати, то залишиться без фотоапарату та здоров'я.

 

«Регіонал» погорожує «Новостям Донбасса» відключенням

Кандидат в народні депутати, народний депутат від Партії регіонів Денис Омельянович погрожував донецькому інтернет-виданню «Новости Донбасса» технічними проблемами з роботою сайту через новину про нього.

 

«5 вересня ми повідомили про те, що газета Донецької обласної ради та облдержадміністрації «Життя» написала у себе на правах реклами: «Почесний президент компанії» АПК-інвест», народний депутат Денис Омелянович подарував шкільний автобус учням Новоелізаветовской школи», - написав головний редактор видання Олексій Мацука.

 

Новину на сайті назвали так: «Підкуп або допомога громадянам? У Донецькій області кандидат-регіонал подарував школі автобус».

 

«У новині ми переказали історію з газети «Життя» згідно шаблону і вказали те, про що в газеті не було сказано ні слова, а саме - Омельянович - кандидат в народні депутати. Це не сподобалося Омельяновичу і з його офісу 7 вересня 2012 року прийшов лист-вимога все спростувати, інакше ... у нас будуть технічні проблеми з роботою видання», - повідомив Мацука.

 

Заступник голови Броварської РДА зіштовхнув зі сходів журналіста «Інтера»

 

22.10.2012. Заступник голови Броварської районної державної адміністрації Микола Миронець зіштовхнув зі сходів журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкалу в приміщенні районної державної адміністрації. Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його. Бочкала разом з оператором знімали у Броварах сюжет про події в будинку культури «Прометей» 20 жовтня, коли представники місцевих чиновників перешкоджали роботі журналістів та розбили телефон журналістам.

 

Бочкала намагався взяти коментар у осіб, які фугурують на відео, знятому місцевими журналістами на телефон 20 жовтня. На відео був також Миронець. Після того, як Бочкала представився, чиновник штовхнув його ліктем у спину зі словами «Вот и отлично». А після того, як журналіст скотився сходами і сказав: «Я упал, вы меня только что толкнули», відповів: «Я не толкал».

 

Журналісти каналу «Кіровоград» заявляють, що їх силоміць утримували у штабі опозиційного кандидата

 

22.10.2012. Знімальну групу програми «Погляд» Кіровоградського ОДТРК - журналіста Кирила Ющинена та відеооператора Івана Фоміченка - силоміць утримували у штабі кандидата в народні депутати від ВО «Батьківщина» Олександра Табалова, намагаючись забрати їх відеокамеру та касети. Перед тим журналісти документально зафіксували дії Табалова з ознаками підкупу виборців, фальсифікації виборчих документів та інших порушень.

 

Охорона «регіонала» намагалася відібрати камеру у журналіста, який знімав побиття киян біля метро «Іподром»

 

25.10.2012. У Києві охорона кандидата в народні депутати від Партії регіонів Ігоря Лисова намагалася відібрати камеру в журналіста Skrypin Production, який знімав відкриття станції метро «Іподром». Ці люди викручували руки, штовхали, не давали знімати, повідомив представник «Демократичного альянсу».

 

Журналістів 5-го каналу не пустили на концерт, організований Журавським

17.10.2012. Знімальна група «5-го каналу» не змогла потрапити на концерт, організований народним депутатом, кандидатом в народні депутати від Партії регіонів Віталієм Журавським в Коростишеві на Житомирщині. Журналіст Оксана Трокоз повідомила, що четверо людей, на чолі з начальницею місцевого відділу культури, зачиняли двері, затуляли камеру і відтягували оператора.

 

Міліція перевіряє, чи перешкоджали журналістці 5-го каналу під час концерту, організованого Журавським
 
imi.org.ua
Фото - imi.org.ua
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY