Трофей для «Войовниці»: Аліну Левшин відзначили за найкращу жіночу роль

24 Листопада 2012
23448
24 Листопада 2012
16:31

Трофей для «Войовниці»: Аліну Левшин відзначили за найкращу жіночу роль

23448
Трофей для «Войовниці»: Аліну Левшин відзначили за найкращу жіночу роль
Гельмут Коль обіцяв перетворити східнонімецькі землі у «квітучі ландшафти», а в них раптом розцвів правий радикалізм. Факт, сумніватися у якому не доводиться, відколи стало відомо про серію вбивств мігрантів, здійснених у Німеччині за останні десять років угрупованням «Націонал-соціалістичне підпілля». Саме проблему праворадикалізму тематизує і німецький художній фільм «Войовниця» («Kriegerin»), який починається з оргії насильства. Влаштованої в електричці бандою скінхедів. В авангарді - юна «нацистська наречена» Мариза, яку і зіграла Аліна Левшин. Її демонстративно піднята в гітлерівському привітанні рука опускається на голови беззахисних пасажирів. Ніби зграя голодних вовків, молодчики несуться вагонами, обираючи собі нові жертви.

Перевагу надають іноземцям. Мелькають залізні кулаки і смартфони з відеокамерами, націленими на тих, кого б'ють. Ллється кров. А за хвилину збуджені від безкарної агресії губи зливаються у поцілунку. Вже вдома, у ліжку, Мариза та бритоголовий вожак банди Сандро віддаються пристрасті, і ця пристрасть підігріта кров'ю і усвідомленням власного всесилля…
 
Немає нічого нового у тому, що кінематограф показує правих екстремістів грубими й безжальними монстрами, гіпертрофований мачизм яких задовольняють примітивні ідеології. Можливо, є й такі, хоча відомо, що у праворадикальне середовище потрапляють не тільки безперспективні юнаки з проблемних сімей, але й інтелігентні та забезпечені професорські синочки.

Польові дослідження режисера

Художній фільм «Войовниця» теж не усіх підряд записує в моральні виродки. Страшніше інше. Молодь і не думає приховувати свої татуювання та екстремістські погляди, а старше покоління сприймає це як норму. Ще у 1998 році режисер Давид Внендт звернув увагу на цю особливість нових федеральних земель. Тож за достовірність зображення нацистського середовища він ручається.

До того ж під час підготовки до зйомок фільму «Войовниця» він знову особисто заглибився в реальне право радикальне середовище: зустрічався з підлітками в підворіттях, марширував разом зі скінхедами, вивчав відповідну літературу. А жіночі образи режисер зібрав з портретів і біографій реальних неонацисток, з якими він спілкувався через реальний неонацистський сайт знайомств.

Нацисти чоловічої статі на екрані залишаються, за деякими винятками, взаємозамінним «гарматним м’ясом», без індивідуально прописаної психології. Але це не мінус кінокартини, а радше її концепція: в центрі подій дві героїні.

Дідусеві уроки
 
На плечі - татуювання «skingirl», на руці - «14 words», на грудях - свастика, а в серці - злість на весь світ. 20-річна Мариза заводиться з півоберта, і не пощастить тому, хто опиниться у неї на шляху. Чому і як ця грація з вибуховим характером і ніжною, як з'ясувалося, душею, потрапила в «коричневе» середовище, довго залишається таємницею для глядача.

Потім з'ясовується, що дідусь героїні був вірним солдатом фюрера, от і прищепив онуці крамольні думки. А тут ще й підозрілі сімейні обставини, які до кінця так і не пояснюються у фільмі, що, однак, на краще. Адже мимоволі напрошується думка: чи не є дідусь батьком своєї онуки? На щастя, режисер не доводить мелодраму до абсурду. І все ж довірлива дитина, якій дідусь розповів, яким хорошим був Гітлер, виросла в екзальтовану відірву, яка ненавидить іноземців, чорних, євреїв, політиків, поліцейських і всіх тих, кого звинувачує у своїх нещастях та проблемах країни. Втім, фільм дає своїй героїні шанс на радикальну переоцінку екстремістських цінностей, і вона повертається з неонацистського божевілля у нормальний людський світ.
 
Небезпечний поворот


Від Маризи, роль якої зі стриманим гнівом та чуттєвістю зіграла німецька актриса Аліна Левшин, яка народилася в Одесі та разом з батьками переїхала до Німеччини у шестирічному віці, не можна відвести погляд. Вона прекрасна і в приступах люті, і в страху, і в сумнівах, і в проявах нерішучої симпатії та ніжного кохання. Любити цей персонаж не заважає навіть свастика на її андрогенних грудях. Однак в цьому і полягає одна з головних проблем фільму! Еротизуючи образ цієї бунтарки і мучениці, фільм примушує цілком забути, що саме символізують татуювання на її юному і прекрасному тілі.
 

До того ж, якщо неонацисти так легко піддаються перевихованню, то, може, і не такий страшний чорт, як його малюють? Але чому ж тоді совість цієї блудної «мадонни» весь час мовчала, а прокинулась лише після зустрічі з юним афганським біженцем (до речі, найблідіший персонаж в цьому фільмі)? Зрозуміло, що розважальному фільмові потрібний мелодраматичний сюжет. Але коли «роуд-муві» завершується пострілом біля моря, то чи варто було взагалі вплітати в сюжет соціальну проблематику?

Обґрунтована тривога
 
 
Сам по собі хороший і образ іншої бунтарки - 14-річної відмінниці Свеньї, яка потрапляє до неонацистів після втечі від деспота-вітчима та дурнуватої матері. Проте і тут виникає питання: чого це раптом ця юна інтелектуалка бездумно «ковтає» примітивні байки неофашистів і отримує задоволення від товариства п’яних телепнів в татуюваннях? Лише тому, що їй обридла батьківська домівка? Занадто спрощено продемонстрований у фільмі конфлікт батьків і дітей як джерело неонацизму. Чи не пора емансипуватися і не перекладати всю провину на старше покоління?

Фільм «Войовниця» не дає переконливого пояснення захопленню молоді неонацистськими ідеями. Утім, режисер і не намагався знімати повчальний агітпроп. Енергетика цього фільму – от що головне. І вона страшна, енергетика правого краю. І дуже автентична. Чи не тому фільм «Войовниця» з успіхом був продемонстрований на німецьких та міжнародних фестивалях і завоював немало нагород. Тепер серед них і «Бамбі» за найкращу жіночу роль 2012 року виконавиці головної ролі Аліні Левшин.

Елла Володіна, Тетяна Бондаренко, Deutsche Welle
Фото - http://www.dw.de
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Елла Володіна, Тетяна Бондаренко, Deutsche Welle
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду