НМПУ поскаржилась на суддю, яка видалила із зали суду редактора газети

22 Листопада 2012
5522
22 Листопада 2012
11:09

НМПУ поскаржилась на суддю, яка видалила із зали суду редактора газети

5522
Медіа-профспілка вважає, що у судді не було законних підстав для розгляду справи у закритому режимі
НМПУ поскаржилась на суддю, яка  видалила із зали суду редактора газети

Незалежна медіа-профспілка  звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України зі скаргою на поведінку судді Корольовського районного суду міста Житомира Віти Маслак, яка 13 листопада видалила із залу судових засідань редактора газети «Правдошукач» Юрія Шеляженка. Про це йдеться у повідомленні профспілки.

 

Юрій Шеляженко  був присутній у залі судового засідання у якості вільного слухача і дотримувався порядку. Тому, на думку профспілки, дії судді є незаконними.

 

«При цьому, всупереч закону, вона не ухвалила мотивоване рішення про розгляд справи у закритому засіданні. Встановлених законом підстав для закритого розгляду цієї справи не було», - йдеться у повідомленні НМПУ.

 

НМПУ звертає увагу, що статтею 20 Кримінально-процесуального кодексу України закріплено принцип гласності судового розгляду кримінальних справ і, відповідно до статті 8 Кодексу професійної етики судді, суддя у визначеному законом порядку надає можливість одержувати відомості засобам масової інформації.

 

«Слід також зазначити, що публічність розгляду судових справ гарантована ч.1 ст.6 Європейської конвенції захисту основоположних прав та свобод людини. А також за ст.34 Конституції України та ст.25 ЗУ «Про інформацію» є невід'ємним правом журналіста й громадянина на отримання і поширення інформації про діяльність професійних суддів, та здійснення ними судочинства», - наголошує профспілка.

 

Раніше НМПУ заявила, що зупиняє свою участь у засіданнях Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президентові України.  Підставою для такого рішення є, за заявою НМПУ, «неефективність та безпомічність цього органу у захисті наших прав». Медіа-профспілка закликала колег з інших організацій підтримати її ініціативу.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду