У Криму порушено кримінальну справу через злам сайту «Центру журналістських розслідувань»

11 Листопада 2012
5207
11 Листопада 2012
11:47

У Криму порушено кримінальну справу через злам сайту «Центру журналістських розслідувань»

5207
Перешкоджання журналістській діяльності у день виборів в СБУ до уваги не брали
У Криму порушено кримінальну справу через злам сайту «Центру журналістських розслідувань»

 Кримський главк СБУ порушив кримінальну справу за фактом DDoS-атак на сайт «Центру журналістських розслідувань». Про це повідомляє інформагентство «Новий регіон».

 

Нагадаємо, атаки на сайт почалися в день виборів до Верховної Ради України 28 жовтня. Внаслідок дій хакерів недоступними також стали шість сайтів медіа-центрів громадської організації «Інформаційний прес-центр» (ІРС) та проект ІРС-Севастополь «Цивільна оборона».

 

Заву подала керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар. Вона просила провести перевірку і порушити кримінальну справу не лише за статтею 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, мереж, автоматизованих систем. - ТК),  але і статтею 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів). Адже внаслідок DDoS-атаки і недоступності сайтів медіа-проектів ІРС журналісти в дні виборів і підбиття підсумків голосування не могли вести повноцінно професійну діяльність і вільно поширювати суспільно значущу інформацію.


На даний час кримінальна справа порушена лише за фактом злочину, передбаченого частиною 1 статті 361 КК.


Зазначені сайти хакери почали атакувати у день виборів о 13.00. Окрім сайту «Центру журналістських розслідувань» атака охопила ряд вебресурсів ІРС в Сімферополі, Ялті, Феодосії, Євпаторії, Джанкої, та Севастополі, а також розслідувального проекту ІРС-Севастополь «Цивільна оборона». 29 жовтня DDoS-атака припинилася, але 30 жовтня хакери відновили її до 4 листопада.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у день виборів до ВР України і наступні дні DDoS-атакам були піддані сайти опозиційних партій і кандидатів, організацій, які вели моніторинг дотримання виборчих прав (КВУ, «ОПОРА», виборчі проекти «Інтерньюз-Україна» Electua.org і сайту «Майдан» ), а також ряду ЗМІ.


Раніше, в середині жовтня, про злом партійного сайту та створення його клону заявляла Кримська організація Партії регіонів. Керівник організації Анатолій Могильов звернувся в СБУ із заявою, після перевірки якого було порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5207
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду