Керівник «АРМА-Україна» заперечує зв’язок між вимогою до Viasat сплатити роялті і своїм балотуванням до Верховної Ради

19 Жовтня 2012
5829
19 Жовтня 2012
16:04

Керівник «АРМА-Україна» заперечує зв’язок між вимогою до Viasat сплатити роялті і своїм балотуванням до Верховної Ради

5829
Роман Семешко звинувачує керівництво Viasat у затягуванні переговорів про виплату роялті
Керівник «АРМА-Україна» заперечує зв’язок між вимогою до Viasat сплатити роялті і своїм балотуванням до Верховної Ради

Виконавчий директор асоціації з управління аудіовізуальними правами «АРМА-Україна» Роман Семешко заперечує зв'язок між вимогою «АРМА-Україна» до супутникової платформи Viasat (ТОВ «Віжн ТБ») сплатити роялті і своїм балотуванням до Верховної Ради України.

 

За словами пана Семешка, твердження керівництва Viasat, «що ближче до виборів, то частіше звучали вимоги підписати хоч якусь угоду, хоч на якусь суму, навіть за дуже пільговим тарифом», не має відношення до виборів, а було лише пропозицією почати виплачувати заборгованість по роялті невеликими частинами, хоча б, дійсно, за мінімальними тарифами, але не знімали з порядку денного загальну заборгованість у 2,88 млн грн.

 

«І до речі, я ніколи на переговорах з Viasat не згадував, що балотуюся до Верховної Ради. Переговори ми почали ще в квітні, а кандидатом у депутати я став у серпні», - каже пан Семешко.

 

Нагадаємо, «АРМА-Україна» вимагає від Viasat виплати роялті за чотири роки в сумі щонайменше 2,88 млн грн і звернулася з відповідними заявами до правоохоронних органів і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. У свою чергу Viasat звертає увагу на непрозорість розрахунку роялті, яке вимагає сплатити асоціація.

 

Роман Семешко звинувачує керівництво ТОВ «Віжн ТБ» в затягуванні переговорів. Він припускає, що час був потрібен, щоб змінити 5 жовтня умови надання абонентам послуг супутникового телебачення Viasat і віднести програми українських каналів до категорії безкоштовних (саме за телепрограми з цього переліку «АРМА-Україна» і хотіла отримувати від «Віжн ТБ» роялті). При цьому пан Семешко нагадує, що безкоштовне використання об'єктів авторських і суміжних прав можливе виключно на підставі Закону України «Про авторське право і суміжні права» і тільки в рамках статей 21-25 цього закону.

 

Нагадаємо, що керівний партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк звернув увагу «Детектор медіа» на невідповідність строку діяльності «АРМА-Україна» (організація тільки півроку має свідоцтво Держслужби інтелектуальної власності) і терміну, за який асоціація вимагає відшкодування роялті (чотири роки). «Крім того будь-яка організація колективного управління лише представляє інтереси правовласників. Відповідно, мають бути доручення від правовласників і докази використання твору цього правовласника (наприклад, акт моніторингу)», - зазначив юрист.

 

У відповідь Роман Семешко наголошує, що організації колективного управління справді працюють на підставі отриманих повноважень від авторів і правовласників, і такі повноваження можуть стосуватися також збору винагороди за минулі періоди, навіть якщо ОКУ ще не діяла, але твори при цьому використовувалися. «Крім того, згідно з українським законодавством, якщо ОКУ збирає винагороду не лише за своїх авторів, воно зобов'язане протягом трьох років провести їх пошук і перерахувати отримані кошти. Все це повинно здійснюватися на підставі звітів, які за законом повинні готувати і надавати саме користувачі, тобто Viasat», - вважає керівник «АРМА-Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5829
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду