Громадське телебачення в Україні – реальність чи ще один державний канал?

19 Жовтня 2012
13763
19 Жовтня 2012
08:37

Громадське телебачення в Україні – реальність чи ще один державний канал?

13763
Громадське телебачення в Україні – реальність чи ще один державний канал?

Сподіватися нині на створення громадського телерадіомовлення в Україні марно. Таким чином деякі експерти коментують схвалення урядом відповідного законопроекту. Натомість інші фахівці вважають цю ідею цілком реальною. Перший законопроект стосовно громадського мовлення в Україні ухвалили ще півтора десятиліття тому, але до цього так і не дійшло.

 

«Ухвалення цього законопроекту сприятиме формуванню громадянського суспільства й забезпеченню реалізації права людини на інформацію». На це сподіваються в уряді, який ухвалив відповідний законопроект, повідомляє прес-служба Кабміну.

 

На думку медіа-юриста Тетяни Котюжинської, обіцянки створити громадське телерадіомовлення в Україні можуть стати реальністю за кількох умов. По-перше, на цей проект державі варто виділити достатні кошти. В принципі таке телебачення мають фінансувати самі громадяни, зрештою на те воно й громадське. Але платоспроможність людей зараз цього не дозволяє.

 

«Ще один державний канал»

 

З іншого боку, не менш важливим є питання впливів - слід уникнути неминучої проблеми «хто платить, той і замовляє музику». А щоб це зробити, потрібен спеціальний орган, спостережна рада, незалежна від державних чиновників та із повноваженнями визначати редакційну політику. В сучасних умовах на це теж сподіватися не доводиться, підсумовує Тетяна Котюжинська. Адже влада не забажає відмовлятися від своїх медійних рупорів.       

 

«Україна вже має в принципі закон про суспільне телебачення, який багато-багато років не діє. Ну, можливо, буде ще один. Досить складно владі йти на такий крок. Ми бачимо, як це відбулося в Росії. Суспільне телебачення поступово перетворилося на ще один державний канал», - констатує Тетяна Котюжинська.   

 

А член Нацради з питань телерадіомовлення Оксана Калетнік налаштована оптимістичніше щодо перспектив громадського мовлення в Україні. За її словами, якщо суспільство забажає мати таке мовлення, цьому не завадять ані фінансові труднощі, ані інші проблеми.     

 

«Я досить часто спілкуюся з людьми, спілкуюся з громадами. Не всі громади готові сьогодні, розуміючи необхідність спільних важливих кроків, дійсно взяти зі своєї кишені бодай одну копійку», - ділиться спостереженнями Оксана Калетнік.

 

У Європейському Союзі стверджують, що однією з причин обмеження свободи слова в Україні стала відсутність громадського телерадіомовлення.

 

«Розбудова громадського мовлення - стратегічний пріоритет»

 

Майже рік тому Президент Віктор Янукович обіцяв прискорити створення такого мовлення. «Ми пропонуємо, щоб суспільне телебачення та радіо створювалися на базі державних телебачення і радіо», - заявляла два роки тому Ганна Герман. Водночас опоненти нинішньої влади попереджають, що замість створення повноцінного суспільного мовлення Україна може отримати ті ж самі державне телебачення і радіо, лишень під іншою вивіскою.

 

Попередник Януковича на Банковій - Віктор Ющенко - чотири тому запевняв у тому, що «розбудова громадського мовлення - стратегічний пріоритет» у його діяльності. А перший закон про створення системи громадського мовлення в Україні ухвалили ще 1997 року, але тодішній Президент Леонід Кучма наклав на нього вето. 2000 року ще один закон спіткала така ж доля.

 

Олександр Лащенко, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Лащенко, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду