Нацрада: через розширення УПП страждає телеканал «ЧП-info»

18 Жовтня 2012
6911
18 Жовтня 2012
17:40

Нацрада: через розширення УПП страждає телеканал «ЧП-info»

6911
Канал порахував, що втратив близько 30% аудиторії
Нацрада: через розширення УПП страждає телеканал «ЧП-info»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що в ситуації з розширенням універсальної програмної послуги виникла загроза для соціального телеканалу «ЧП-info», який вимикають кабельні мережі. Про це оголосили на брифінгу 17 жовтня члени Нацради, посилаючись на лист Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

Інформацію підтвердила директор телекомпанії «Магнолія-ТВ» і телеканалу «ЧП-info» Євгенія Ткаченко: «Ситуація з УПП складається так, що ми катастрофічно втрачаємо аудиторію. Оскільки наш канал не є класичною бізнес-структурою, то такі поняття, як охоплення аудиторії, рейтинг для нас звучать інакше - ми втрачаємо ефективність соціальних проектів, які ми проводимо».

 

На запитання «Детектор медіа», скільки кабельних мереж відключили канал і, відповідно, наскільки зменшилося його покриття, пані Ткаченко не змогла надати точну відповідь: «Ми отримуємо зараз листи від кабельних операторів з попередженням про можливе вимкнення каналу до кінця року. Єдиний спосіб моніторингу покриття нашого каналу - це наша гаряча лінія 0-800-50-14-14. Якщо ще два місяці тому на гарячу лінію нам надходило у середньому 100 дзвінків глядачів на добу, то зараз стало близько 70 дзвінків. Тільки так ми можемо приблизно зрозуміти, що ми вже втратили 30% аудиторії».

 

Член Нацради Ірина Опілат додала, що в каналу немає можливості точно відстежувати ситуацію з відключеннями. «Ми маємо. Але моніторити зможемо тільки після виборів», - додала пані Опілат.

 

На думку Євгенії Ткаченко, рішення Нацради щодо розширення УПП є законним і УПП повинна існувати, але необхідно в законі переглянути принципи її формування.

 

«До УПП мають входити всі телевізійні канали, незалежно від форми власності, які несуть суспільству соціальну місію. Опоненти скажуть: та будь-який спортивний, музичний канал доведе, що він несе соціальну місію. У цьому й полягає майстерність законодавця, який має чітко прописати критерії соціальності. Я бачу критерій один - якщо канал бере участь у реалізації національних соціальних програм України (МОЗ, Мінкульту, Мінсоцполітики), він має право увійти в УПП і мати найбільшу аудиторію в Україні», - вважає Євгенія Ткаченко.

 

Ідею пані Ткаченко підтримав голова Нацради Володимир Манжосов та інші члени регуляторного органу. Нацрада звернеться до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації і безпосередньо до Олени Бондаренко, яка очолює робочу групу з розробки нової редакції закону про телебачення і радіомовлення, з пропозицією про включення до УПП каналів соціальної спрямованості та вироблення чітких критеріїв соціальності.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак озвучила статистичні дані, що свідчать про соціальну місію «ЧП-info». За чотири роки діяльності каналу (а компанія «Магнолія-ТВ», яка його створила, має вже понад 15-літню історію) телеглядачами була всиновлена 781 дитина-сирота. На безкоштовну гарячу лінію каналу звернулося понад 12 500 телеглядачів за допомогою в розшуку родичів, в усиновленні дітей. Розшукано понад 334 безвісти зниклі дитини, 102 дорослих, затримано 26 злочинців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду