detector.media
18.10.2012 17:40
Нацрада: через розширення УПП страждає телеканал «ЧП-info»
Канал порахував, що втратив близько 30% аудиторії

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що в ситуації з розширенням універсальної програмної послуги виникла загроза для соціального телеканалу «ЧП-info», який вимикають кабельні мережі. Про це оголосили на брифінгу 17 жовтня члени Нацради, посилаючись на лист Незалежної асоціації телерадіомовників.

 

Інформацію підтвердила директор телекомпанії «Магнолія-ТВ» і телеканалу «ЧП-info» Євгенія Ткаченко: «Ситуація з УПП складається так, що ми катастрофічно втрачаємо аудиторію. Оскільки наш канал не є класичною бізнес-структурою, то такі поняття, як охоплення аудиторії, рейтинг для нас звучать інакше - ми втрачаємо ефективність соціальних проектів, які ми проводимо».

 

На запитання «Детектор медіа», скільки кабельних мереж відключили канал і, відповідно, наскільки зменшилося його покриття, пані Ткаченко не змогла надати точну відповідь: «Ми отримуємо зараз листи від кабельних операторів з попередженням про можливе вимкнення каналу до кінця року. Єдиний спосіб моніторингу покриття нашого каналу - це наша гаряча лінія 0-800-50-14-14. Якщо ще два місяці тому на гарячу лінію нам надходило у середньому 100 дзвінків глядачів на добу, то зараз стало близько 70 дзвінків. Тільки так ми можемо приблизно зрозуміти, що ми вже втратили 30% аудиторії».

 

Член Нацради Ірина Опілат додала, що в каналу немає можливості точно відстежувати ситуацію з відключеннями. «Ми маємо. Але моніторити зможемо тільки після виборів», - додала пані Опілат.

 

На думку Євгенії Ткаченко, рішення Нацради щодо розширення УПП є законним і УПП повинна існувати, але необхідно в законі переглянути принципи її формування.

 

«До УПП мають входити всі телевізійні канали, незалежно від форми власності, які несуть суспільству соціальну місію. Опоненти скажуть: та будь-який спортивний, музичний канал доведе, що він несе соціальну місію. У цьому й полягає майстерність законодавця, який має чітко прописати критерії соціальності. Я бачу критерій один - якщо канал бере участь у реалізації національних соціальних програм України (МОЗ, Мінкульту, Мінсоцполітики), він має право увійти в УПП і мати найбільшу аудиторію в Україні», - вважає Євгенія Ткаченко.

 

Ідею пані Ткаченко підтримав голова Нацради Володимир Манжосов та інші члени регуляторного органу. Нацрада звернеться до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації і безпосередньо до Олени Бондаренко, яка очолює робочу групу з розробки нової редакції закону про телебачення і радіомовлення, з пропозицією про включення до УПП каналів соціальної спрямованості та вироблення чітких критеріїв соціальності.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак озвучила статистичні дані, що свідчать про соціальну місію «ЧП-info». За чотири роки діяльності каналу (а компанія «Магнолія-ТВ», яка його створила, має вже понад 15-літню історію) телеглядачами була всиновлена 781 дитина-сирота. На безкоштовну гарячу лінію каналу звернулося понад 12 500 телеглядачів за допомогою в розшуку родичів, в усиновленні дітей. Розшукано понад 334 безвісти зниклі дитини, 102 дорослих, затримано 26 злочинців.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY