Андрій Некрасов: «Країна продовжує розпадатися, а хтось у Кремлі мріє про імперію»

28 Вересня 2012
18369
28 Вересня 2012
13:24

Андрій Некрасов: «Країна продовжує розпадатися, а хтось у Кремлі мріє про імперію»

18369
Російський режисер — про присутність Росії в Україні і Грузії і про окупацію самих себе
Андрій Некрасов: «Країна продовжує розпадатися, а хтось у Кремлі мріє про імперію»

Недарма одним із символів Росії вважають матрьошку. У цій країні все підкоряється принципам, здавалося б, нешкідливої дитячої іграшки - у будь-якій пригоді ховається ще дві або три історії, які замовчують; у партії виявляється ще одна партія; в ідеології - ідеологія; у країні - ще одна країна, врешті-решт. Але є і маленький позитив у цьому феномені матрьошки. Інколи серцевина не червива. Це російська еліта, яку намагаються глибоко-глибоко заховати під шарами пропаганди, щоб навіть голосу її не було чутно. Але вони говорять.

 

Російський режисер Андрій Некрасов обрав мову кінематографа. За його фільми «Бунт. Справа Литвиненка» і «Уроки російської» з альтернативним поглядом на смерть Литвиненка і російсько-грузинську війну, який не збігається з пропагандою влади, режисера в рідній країні багато хто вважає зрадником. Але це не зупиняє Андрія Некрасова. Відверто з режисером про присутність Росії у двох її країнах-сусідах - Україні й Грузії, про надії, пов'язані з Помаранчевою революцією, про безперервний розпад імперії і окупацію самих себе.

 

РОСІЯ В РОСІЇ

 

- Андрію, перший ваш фільм називався «Кожному своя Росія». Яка вона - ваша Росія?

- Фільм «Кожному своя Росія» ознаменував кінець Горбачовської епохи. Йшлося про дисидентів радянського періоду - емігрантів, які вирішили повернутися до Росії. Я брав конкретний випадок. Батько-патріарх з поглядами традиціоналіста, зараз би навіть сказали націоналіста, хотів повернутися на батьківщину в той час, коли його дружина і діти вже інтегрувалися в американське суспільство. Навіть у цій родині у кожного була своя Росія. Зараз це питання ще гостріше, бо той час був сповнений оптимізму і надії, що Росія, ставши на шлях свободи, стане нормальною країною, де буде толерантність, де ЗМІ говоритимуть правду. Тоді існував такий своєрідний культ правди. На жаль, ці надії не виправдалися... Повномасштабну війну з танками й авіацією на колишніх просторах СРСР ніхто не уявляв. Я сподіваюся, що танки на вулицях не повернуться.

 

- На вулицях Росії?

- Так, вони були на вулицях Росії. Я згадую це не лише як сам факт, але і як чергу процесів, які призвели до путчу, до танків на вулицях і більш кривавих подій. У нас у Пітері ніхто не загинув, тут СРСР мирно розпався, але не по всій країні. Та ж війна в Абхазії - це все ще продовження «мирного» розпаду. Ми все ще розпадаємося, а хтось у Кремлі мріє про імперію. І ось ця ностальгія за імперією набагато сильніша і поширеніша річ, ніж здається. Це не бабусі й дідусі, які мріють про свою радянську юність. У Росії дуже багато молодих, які не пам'ятають СРСР або були ще дітьми при розвалі, але щось таке є в російській душі, що заважає відпустити ностальгію. Навіть якщо взяти моїх колег-опозиціонерів - вони у всіх пунктах не згодні з Путіним, окрім імперіалізму. А ще тліє спільний дух - як же ми це все втратили: наша мова, наші фільми. Як сказав Едуард Лимонов, «У нас була велика епоха». Це навіть не думка, а емоція, відчуття, а емоція завжди сильніша за думку.

 

- Кого саме ви називаєте своїми друзями по опозиції?

- Це ті, хто тверезо ставиться до подій війни в Грузії, - Борис Нємцов, Гаррі Каспаров. Але деякі інші діячі опозиції, як Ілля Яшин чи Ілля Пономарьов, виступили з такими висловлюваннями, які відтворювали офіційну думку, на мій погляд, неправильну, якщо не брехливу - про спляче місто, грузинську агресію. Я вважаю, що путінізм - це гальмо розвитку Росії. Моя мрія про Росію - це духовність і правда. Влада дуже любить говорити про моральні цінності, особливо зараз у світлі скандалу з Pussy Riot, а насправді це корумпована банда, яка живе західними матеріальними брендами. Нас вже не шокує ця, я б сказав, проституційність - ми називаємо це коханням, але займаємося коханням за гроші.

 

- Та все ж, як виглядає ваша Росія і що ця країна зараз собою являє?

- Росіяни - дуже самовдоволений народ, попри те, що вони на все скаржаться. Але винен завжди хтось інший. А ми - найбільш душевні, і духовні, і сильніше за всіх уміємо дружити і любити. Ще ми найосвіченіші, єдине, що не завжди вдається, так це втілити наші геніальні ідеї. Тут винні хитрі - але не розумні, а лише скуповуючі чужі ідеї - американці і японці. Ну а що стосується «ближнього зарубіжжя» - то вони просто всі невдячні свині. Ми їх упродовж історії рятували від їхніх ворогів, цивілізували, індустріалізували, зробили частиною великої країни - інакше про них взагалі ніхто в світі не чув би - а вони!.. У країні з таким менталітетом важко жити - мені, принаймні. Самовдоволеність призводить до того, що в культурі панує відсталість і фальш. Традиційність - не лише у формі, але і в поглядах - душить справжнє натхнення і щирість. «Класика» давно перетворилася на гальмо прогресу; навіть «нова» драма, «нове» кіно - нове тільки у поверхневому сенсі, в тому що там матюкаються і змальовують деградованих осіб. Жоден російський фільм останнім часом не вразив мене тим поєднанням співчуття людині і викриття її дійсних мучителів, що має бути в російському мистецтві. Завжди було - у кращих його зразках. Я прагнутиму працювати в цьому напрямі, хоча у мене немає тієї - своєї - Росії, яка б мене в цій роботі технічно підтримувала.

 

РОСІЯ В ГРУЗІЇ

 

- Міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе пригадав, що перед російсько-грузинською війною проводилися навчання «Кавказ-2008». Цього року Росія знову влаштовує навчання «Кавказ-2012». Як на ваш погляд, на погляд людини, яка на власні очі бачила події 2008 року, чи можна говорити про «збіги»? Тим більше що в Грузії скоро вибори і Саакашвілі покине пост президента.

- Невідомо. Я тільки-но був там, і у мене відчуття 50/50 в сенсі внутрішньої політики Грузії. З одного боку, дещо неспокійно за Грузію, а з іншого - країні підуть на користь демократичні вибори без підтасовувань. Кого б народ не обрав. Інколи важливий сам факт чистого вибору. У нас у Росії такого немає і не було, тому ми і перебуваємо в такій ситуації. Що ж до зовнішньої політики, то це, безумовно, сигнал. Випадковостей не буває. «Кавказ-2012» - це щоб чітко всі зрозуміли паралелі. Багато хто в Грузії говорить, що опозиція, саме та, що зараз набирає очки, якось пов'язана з Росією. Я сподіваюся, що це не так. Що ті люди, які готові голосувати за опозицію, а їх все більше і більше, не готові віддати голоси за проросійську партію, бо це стане кроком назад від того, що зробив Саакашвілі. Він задав дуже правильні вектори - європейські, антикорупційні. Тому не хотілося б думати, що ця опозиція пов'язана з Москвою. Але, знаючи наших лідерів і те, що у нас у внутрішній політиці справи йдуть погано (а ми любимо компенсувати внутрішні проблеми імперіалістичною експансією), потрібно бути напоготові. Тим більше що Росії вигідна нестабільність на Кавказі, бо там проходять газогони, які конкурують з тими, що контролює Путін. Вони хочуть довести, що Північний і Південний Кавказ у конфлікті, що ці дрібні нації не можуть жити в мирі, і Росія тут, звичайно, ні при чому, вона лише посередник.

 

РОСІЯ В УКРАЇНІ

 

- Колись ви сказали, що революція в Росії неминуча. Справжня, народна, антиноменклатурна, антикорупційна революція. Нещодавно Дмитро Биков у інтерв'ю газеті «День» сказав, що Майдан - це не революція, а боротьба за владу з широким використанням вулиці, тоді як у Росії білострічковий рух - це довга і трудомістка зміна парадигми. Чи так це насправді?

- Україна і Росія - абсолютно різні в цьому сенсі країни. Безумовно, Помаранчева революція була за демократію в Україні, але ще і проти залишків «совєтізму» і спроб відродження радянського монстра в інших формах. Був абсолютно чіткий орієнтир. Народові легко виходити на вулиці, коли сформовані чіткі цілі, коли вони відчуті.

 

- А хіба в Росії немає цілей?

- Росії нема від кого звільнятися. Коли звільнятися потрібно від самих себе, то це набагато важче зробити, вийшовши на площу. Звідси і виникають такі простодушні питання: «Якщо не Путін, то хто?»

 

- У нас, в Україні, зараз теж виникає питання про справжню і якісну альтернативу урядовій системі.

- Для нас усіх шоком була невдача Тимошенко і Ющенка, провал того, що, нам здавалося, починається 2004 року. Насправді Помаранчева революція грала колосальну роль для Росії, це було так само важливо, як і 1991-го в сенсі наших надій, що у цьому слов'янському світі можна побудувати демократію. Якщо у вас, то й у нас. Ми дивилися, прикипівши до телевізора, як це відбувається. Результат - те, що сталося після Майдану, викликав дуже у багатьох депресію. Тому у нас все буде набагато складніше і важче. У нас також дуже серйозні проблеми усередині опозиції. У якій вільній нормальній країні націоналісти, які говорять «Росія для росіян» або «Вішай геїв», сидять з лібералами за одним столом? А якщо прийдуть до влади комуністи, що на вільних виборах дуже ймовірно, і дійсно почнуть робити те, про що вони говорять (той же Удальцов має намір відтворити комуністичний соціалізм або соціалістичний комунізм, я вже не знаю), то для нашої економіки це буде останнім цвяхом у віко труни. І ці люди сидять поряд із лібералами, які виступають за повну свободу підприємництва, абсолютно жорсткий капіталізм. Ось усі ці люди, грубо кажучи, зараз сидять і цокаються за перемогу над Путіним. І, як не парадоксально, Путін цю ситуацію консервує. Тому ситуація набагато складніша, ніж в Україні.

 

- В Україні зараз письменники, актори, журналісти почали вступати в партії. Наскільки я знаю, в Росії теж дуже багато митців ідуть у політику, особливо в опозицію. Навіщо? Чи можуть вони реально щось змінити?

- Лише той з творчого цеху, хто йде в політику тому, що «не може мовчати» і щиро готовий чимось пожертвувати задля кардинальних змін, зможе щось серйозне змінити. І у вас, і у нас є люди, які елементарно використовують медійну впізнаваність для покращання свого матеріального становища. Говорю з досвіду нашої опозиції. Дуже багато хто «перекувався», лише коли це стало «модно». І перекувався не до кінця. З такими в розвідку йти не можна. Навіть якщо вони виголошують «правильні» слова, навіть якщо вони по-своєму відважні люди. Приклад і слова таких людей нічого принципово важливого не створять.

 

Анна Свентах, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18369
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду