StarLightMedia заплатив «Зеонбуду» на 20% менше, ніж інші канали

14 Вересня 2012
6117
14 Вересня 2012
16:59

StarLightMedia заплатив «Зеонбуду» на 20% менше, ніж інші канали

6117
По 1,6-1,8 млн грн за мовлення кожного каналу
StarLightMedia заплатив «Зеонбуду» на 20% менше, ніж інші канали

Канали СТБ, ICTV, Новий канал, М1 і М2 (телевізійний холдинг StarLightMedia) 11 вересня здійснили перший платіж оператору цифрової мережі «Зеонбуд», повідомив вчора на форумі Kiev Media Week гендиректор М1 і М2 Валентин Коваль.

 

Як пише газета «Коммерсантъ» з посиланням на Валентина Коваля, група заплатила в серпні по 1,6-1,8 млн грн за мовлення кожного каналу. Це на 20% менше, ніж заплатили інші канали: повна вартість послуг «Зеонбуду» в серпні, згідно його офіційного прайсу, становила понад 2,1 млн грн. В результаті група заощадила на платі за чотири канали близько 2 млн грн.

До цих пір StarLightMedia був єдиною групою каналів, яка категорично відмовлялася платити «Зеонбуду» за мовлення в його цифровій мережі, стверджуючи, що мережі як такої поки не існує.

 

Наразі група заплатила менше, ніж вимагав «Зеонбуд», так як оператор не мовить на частині передавачів, зазначених у договорі з каналами, розповів пан Коваль. Договори з компаніями були укладені в минулому році, і повний список передавачів, за сигнал яких платять канали, був включений в договір. Але пізніше «Зеонбуд» переоформив частину ліцензій, і список передавачів змінився. «Ніяких радикальних змін ми не вносили. Для поліпшення якості сигналу ми перенесли частину передавачів в інші населені пункти», - пояснив гендиректор «Зеонбуду» Віктор Галич. Однак у StarLightMedia вважають, що платити за ті передавачі, які не вказані в договорі, група не повинна.

Якщо StarLightMedia доведе, що частина передавачів, перерахованих в контракті з «Зеонбудом», насправді не мовлять, то зниження тарифу можуть зажадати й інші телеканали. «Юридично "Зеонбуд" повинен був вносити зміни в договори з каналами відразу після того, як вносилися зміни в його ліцензію. Але він цього не робив, тому канали вправі вимагати або зниження тарифу, або компенсації за те, що вони платили за мовлення на неіснуючих передавачах», - відзначає юрист одного з каналів, який також отримав ліцензію на цифрове мовлення. За словами співрозмовника «Коммерсанта», тепер канал також буде ініціювати переговори про зниження тарифів. «Прикладу StarLightMedia можуть слідувати й інші канали, які досі не мали підстав вимагати зниження тарифу», - вважає виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова. Пан Галич відмовився прокоментувати ситуацію, заявивши лише, що «з каналами йде переговорний процес».

Всього національні ліцензії на цифрове мовлення зараз є у 28 каналів. Таким чином, потенційно «Зеонбуд» може втратити близько 168 млн грн (близько $ 21 млн) доходу в рік.

Джерело в StarLightMedia вважає, що важелів тиску на холдинг у «Зеонбуду» немає: відключити мовлення найбільшої, тобто найпопулярнішою серед глядачів групи, напередодні виборів оператор не посміє. «Група не платила за мовлення рік - і при цьому як і раніше залишається в мережі», - додає співрозмовник «Коммерсанта». Однак інший менеджер групи нагадує про законопроект «Про ліцензування мовлення», зареєстрований в лютому народним депутатом Орестом Муцем (Партія регіонів). Документ у разі його прийняття дозволить позбавляти телеканали ліцензії на мовлення, якщо вони не мають договорів з провайдером мережі.

До того ж, на думку «Зеонбуду», StarLightMedia і раніше винний оператору за минулий рік мовлення близько 20 млн грн. «Ми не могли оплачувати рахунки" Зеонбуду ", так як у оператора до липня не було дозволу на технічну експлуатацію передавачів від Українського державного центру радіочастот - тобто використання передавачів було заборонено», - стверджує пан Коваль. Однак одне з джерел  в StarLightMedia стверджує, що до липня, за даними холдингу, мовлення з більшості передавачів "Зеонбуду" взагалі не велося. «Тепер, за нашими даними, мережа почала діяти. Саме тому ми вирішили, що можемо почати за неї платити».

 

Нагадаємо, що перші рахунки за послуги «Зеонбуду» мовники отримали в жовтні 2011. Так, за вересень загальнонаціональний телеканал мав сплатити близько 270-280 тисяч гривень за різний час роботи понад 140 передавачів (враховуючи мінус 50% знижки та +20% ПДВ). Ціна варіювалася залежно від мультиплексу, оскільки в них передавачі було задіяно нерівномірно. У рахунках за жовтень уже фігурувала сума 1,03-1,06 млн грн, а за листопад - 1,2-1,3 млн грн.

 

Станом на кінець грудня, як констатувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, «Зеонбуд» повністю збудував мережу. Для загальнонаціонального мовника вартість розповсюдження в мережі становитиме до липня 2012 року зі знижкою 50% - близько 1,438 млн грн на місяць, до серпня 2013-го зі знижкою 25% - близько 2,157 млн грн на місяць.

 

Нагадаємо, станом на липень 2012 державні та комунальні ТРК уклали з ТОВ «Зеонбуд» на 32, 43 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6117
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду