БожеВОЛЯ

14 Вересня 2012
15886
14 Вересня 2012
09:01

БожеВОЛЯ

15886
Покращення послуг від кабельного оператора «Воля» вже сьогодні
БожеВОЛЯ

Знадобилося мені зателефонувати до кол-центру «Волі». Хвилинне питання, що передбачало просту відповідь - або «так», або «ні». Набираючи номер, я й уявити не міг, що хвилина ця розтягнеться щонайменше на півгодини, а спілкування з «Волею» стане подією дня.

 

Отже, набрав я номер. У трубці виник механічний жіночий голос: «Вас вітає компанія "Воля". Для отримання інформації українською мовою натисніть "зірочка - 1". Для получения информации на русском языке нажмите "звёздочка - 2"».

 

«От, як гарно!» - подумав я й натиснув «зірочка - 1». Хоча й дещо здивувався: навіщо такий витончений політес, якщо ми з консультантом «Волі» могли б безпосередньо під час діалогу оперативно вирішити, якою мовою отримувати ту інформацію?

 

Але замість консультанта у трубці й далі лунав той самий механічний жіночий голос: «На виконання рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про перелік програм універсальної програмної послуги з 5 вересня 2012 року в пакетах телепрограм "Волі" внесені зміни. Детальну інформацію ви зможете отримати у консультанта або на сайті "Boлi"».

 

От, виявляється, для чого треба було натискати «зірочку»! Тільки ми з «Волею», судячи з усього, по-різному розуміємо, що таке інформація. Бо про факт внесення змін до пакетів я давно вже знав - а якби не знав, установив би його, як то кажуть, емпіричним шляхом. Про те, що детальну інформацію можна отримати в консультанта, я теж здогадувався й без фонограмної підказки. Для того, власне, й зателефонував. І дуже хотів почути нарешті живий голос того самого консультанта.

 

Але й надалі чув механічний жіночий голос: «Для отримання інформації про стан особового рахунку натисніть "зірочка - 1". Управління та відновлення послуг - натисніть "зірочка - 2"». Тут середньостатистичний абонент мав замислитися, що воно таке - те «управління послуг». Ні, зрозуміло, що такою є внутрішньокорпораційна термінологія, але ж механічний голос нібито розрахований на сторонніх людей? Утім, мене цікавило інше, тож розумова діяльність не знадобилася.

 

А голос вів далі: «Фінансові питання - натисніть "зірочка - 3"». Зрадівши, я гарячково натиснув ту «зірочку - 3». Жодного ефекту, голос і далі втовкмачував: «Підключити послугу або скористатися спеціальною пропозицією - натисніть "зірочка - 4". Технічна підтримка - натисніть "зірочка - 5". Побажання та пропозиції - натисніть "зірочка - 9"».

 

Мене не цікавили ані спеціальні пропозиції, ані просто пропозиції з побажаннями, ані навіть технічна підтримка. Цікавило мене єдине - якнайшвидше розв'язати хвилинне питання й не марнувати часу. Аж от голос замовк, виникла пауза. Знову натиснув омріяну «зірочку - 3». Не відбулося нічого. За декілька секунд знайомий механічний голос запропонував: «Будь ласка, зробіть ваш вибір!»

 

Зробив мій вибір, уп'яте натиснувши «зірочку - 3». Трубка мовчала. Знову зробив мій вибір. Після чергової паузи знайомий голос продовжив «інформувати»: «Якщо ви використовуєте телефонний апарат дискового типу, будь ласка, передзвоніть з апарату, в якому є можливість переходу в тональний режим».

 

Я не використовую апарат дискового типу. А якби й використовував, навряд чи мав би під рукою набір апаратів для телефонування різним співрозмовникам - для кожного свій апарат. Тож ця «інформація» мені теж була, даруйте, надлишковою.

 

Знову натиснув «зірочку - 3». Знову ніяких змін. Після короткої паузи добре знайомий, уже майже рідний механічний голос заспівав: «Для отримання інформації про стан особового рахунку натисніть "зірочка - 1". Управління та відновлення послуг...» - і далі той самий, уже добре знайомий текст.

 

«Мабуть, "Воля" добряче-таки підгодовує "Укртелеком"», - майнула думка. Розмірковувати про причини й підґрунтя такої благодійності часу вже не було, бо голос доспівав до «зірочки - 9». Напружено чекав височайшого дозволу зробити мій вибір. Зробив його. «Для отримання інформації про стан особового рахунку натисніть "зірочка - 1"...», - почулося у трубці.

 

Я терпляче чекав. Нарешті голос завершив свою нескінченну пісню, я вкотре вже натиснув «зірочку - 3» - й, о диво, у трубці щось клацнуло. Вже інший жіночий механічний голос запропонував: «Задайте питання нашому консультанту». Тут уже хотілося щиро-щиро подякувати «Волі». Бо, мало не півгодини вислуховуючи попередню ораторку, й справді можна було забути, навіщо взявся за телефон, та й узагалі для чого той телефон існує. Аж тут - glory, glory, hallelujah! - у трубці почулися нормальні телефонні гудки. А згодом і живий - живий! живий! живий! - жіночий голос.

 

«Як я можу вас називати, як до вас звертатися?» - розпочав той голос із коронної фрази консультантів «Волі». «Не треба до мене звертатися, а називати вас буду я», - відповів я. Бо колись уже мав гіркий досвід: отак представився, а потім у промові консультанта моє ім'я й звертання до мене становили відсотків вісімдесят усього осмисленого тексту. Хоча й тоді я телефонував до «Волі» аж ніяк не для того, щоб зайвого разу почути звертання до себе. Та й узагалі, отака нав'язлива ввічливість, як на мене, дуже тхне фамільярністю й панібратством. Щонайменше поганим тоном. Якщо б у ході діалогу виявилося, що його зміст вимагає звертання консультанта до мене, консультант міг би з'ясувати моє ім'я у процесі спілкування. Оце й була би ввічливість.

 

А тепер про причину, що змусила мене терпляче витримувати цей сеанс гіпнозу. У телевізорі з'явилося попередження: на особовому рахунку бракує коштів; у разі несплати протягом найближчих днів надання послуг буде обмежено. Попередження це, що займало третину екрану просто посередині його, дещо заважало переглядати програми. Я б, звісно, із задоволенням заплатив, але ані в липні, ані у серпні, ані у вересні «Воля» не надсилала мені рахунків. А платити те - не знаю що, та ще й шукати, де й як це зробити, не хотілося.

 

Розповів я все це пані консультанту. Її відповідь була твердою: «А ми вам за договором надсилали електронною поштою». «Я не змінював договору й не давав вам своєї електронної адреси», - спробував я заперечити. Наступна відповідь на кілька секунд позбавила мене дару мовлення: «А ми вам відкрили електронну скриньку!» - весело повідомила консультант.

 

Це вже був повний привіт із поцілунком. Із таким самим успіхом «Воля» могла б залишати мені рахунки під камінцем біля третього каштана на Хрещатику. Ні, я звісно, дуже вдячний за відкриття електронної скриньки, але бодай поставити мене до відома треба було? Дати мені ключі від тієї скриньки? А чи послуги «Волі» розраховані на клієнтів із телепатичними здібностями?

 

«Якщо ви не сплатите сьогодні, завтра трансляцію вам вимкнуть; це в нас автоматично, й я тут нічого не можу зробити», - підбадьорила консультант.

 

Приголомшений, я не одразу збагнув, що так і не з'ясував, скільки мені платити, й узагалі який у мене дебет і кредит. Трохи перепочивши й віддихавшись, зателефонував знову. Знову вислухав від початку й до кінця кантату для механічного голосу. Нарешті з'єднали мене з оператором - цього разу ним виявився хлопець. Швидко й чітко все мені пояснив, я вже хотів був подякувати й попрощатися, як консультант спитав: «Чи користуєтеся ви інтернетом? Компанія "Воля" пропонує...».

 

«Ні, ні, ні, не треба!» - відкараскався я. Здається, мій голос лунав дещо істерично: просто я згадав, як довго й наполегливо пропонували мені натиснути «зірочку - 4». «А якість показу програм вас влаштовує?» - не вщухав пан консультант. Я ж згадував про «зірочку - 5». «Може, ви маєте якісь побажання або пропозиції?» - запропонував консультант поділитися потаємним. Фізкульт-привіт «зірочці - 9».

 

Секрет виявився простим: хоч яку зірочку натисни, а й консультант буде, судячи з усього, той самий, і зміст спілкування з ним - теж однаковий. То заради чого биту годину мені морочили голову механічні голоси?

 

Панові консультанту ж я відповів на останнє запитання: «В мене єдине побажання - щоб у телефонному спілкуванні компанія не марнувала мій час і мої гроші». Відповідь була діловою: «Зараз компанія розробляє нову систему, яка ще покращить спілкування з клієнтами». Боюся, що подальшого «ще покращення» клієнти «Волі» вже не перенесуть.

 

Насамкінець консультант попередив: за декілька хвилин мені перетелефонують і попросять поділитися враженнями від спілкування з ним. Компанія дорожить думкою клієнтів - он воно як. Що мені було казати? Хлопець відпрацював на відмінно, був ввічливим, на запитання відповідав чітко й повно. Не від нього ж залежать ті механічні голоси! Моєї ж думки про творчий екстаз вищого менеджменту «Волі» ніхто не спитав. Вона нікого не цікавить.

 

А телевізор, дякувати «Волі», все ще не вимкнули. Хоча й попередження з екрана не прибрали. І рахунку так і не принесли.

 

P.S. «Детектор медіа» вже не вперше чує скарги на те, що отримати будь-яку консультацію від живого оператора кол-центру компанії «Воля» надто складно. Редакція готова опублікувати відповідь компанії «Воля» на зауваження, висловлені Борисом Бахтєєвим.

 

Фото -doping.at.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15886
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
4245 дн. тому
Якийсь селюк звонив, там все чітко і нормально зрозуміло, а "Поштова скринька" створюється кожному абоненту як тільки він склав договір його попреджують що на неї буде приходити різноманітна інформація. У меене воля близько 5-6 років і все завжди працює( тв+інтернет) раніше був районний інтернет та тв, але були дуже часті випадки коли доступ до інтернету припинявся по не зрозумілим причинам, не попередевши про це мене, тому я вирішив обрати комп. Воля у якої завжди є підключення до інтернету, ну а якщо навіть є така потреба у якихось тех.проблемах то на поштову скринь приходить повідомлення.
Зеленый кружок
4247 дн. тому
Особенно потешило "мы открыли вам почтовый ящик" .Ха-ха-ха! "Девушка , а внешность мне не изменили?" (c) М.Жванецкий
vitalkivua
4248 дн. тому
Більш 10 років тому я розірвав договір з "Воля-кабель" і це був найщасливішим днем за весь час спілкування з цим оператором. Я встановив тарілки, підключив Viasast та НТВ+ і дивлюсь усі ті ж самі канали, але набагато дешевше. До того мав ряд проблем з горе-оператором "Воля". Останнєю краплею був дивний випадок: на відпустку я відключив послуги кабельного телебачення, а за підключення Воля вимагало гроші, при тому сума була більшою, ніж я просто не відключав би послугу взагалі. При тому Воля активно рекламувала це відключення "на відпустку", щоб не витрачати зайві гроші, а вийшло все навпаки. Ненавиджу коли роблять прихований лохотрон, тому відразу розірвав договір і не на секунду про це не шкодую.
розазор
4249 дн. тому
В статті "всё по делу". І можна навести ще багато прикладів "задоволення" від спілкування з "Волею". Наприклад, коли нарешті відповідає живий голос, я, щоб скоротити час спілкування, механічно бубнявлю, як до мене звертатися і який мій № договору. А буває, що зв’язок з живим оператором посеред розмови переривається і це знущання починається спочатку. А потім тебе з’єднують з іншим оператором і починається "знову за рибу гроші". "Воля" повинна щось терміново змінювати в своїй роботі, щоб не втрачати своїх користувачів.
separatist
4249 дн. тому
Единственное, что по делу в статье - это робобаба и навязчивые консультанты. Не представляю, как справляются с этой робобабой технически неподкованные пенсионеры. Хотя бы после всего этого машинального монолога автоматом включали соединение с живым консультантом.
мнение
4249 дн. тому
Интересно, что когда всё та же "Воля" отключала людям популярные и любимые российские тенлеканалы, заменяла 27-32 телеканала "захваченного" локального оператора кабельного ТВ на 16 каналов с параллельным увеличением платы и т.д., но зато в лице СигмаБлайзер поддерживали явно господина Ющенко и Оранжевую революцию, то как-то Телекритика не особо "кляла" "Волю", несмотря на то, что особенности работы данной компании давно вызывали нарекания киевлян. Теперь же всвязи с проблемами нишевого канала ТВi поступила разнорядка на критику "Воли" и Триолана, как я понимаю?Ожидать,как водится на ТК, по две-три публикации в неделю, надо полагать? Вот ведь оказывается, как мало надо для того, чтобы давно обсуждаемые на форумах и среди людей проблемы с услугами данного кабельного оператора наконец-то заметили на ТК
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду