42-га «Молодість» відкриється забороненою українською німою стрічкою 20-х років

13 Вересня 2012
5577
13 Вересня 2012
19:19

42-га «Молодість» відкриється забороненою українською німою стрічкою 20-х років

5577
До конкурсної програми фестивалю пройшла стрічка «Істальгія» української режисерки Дарії Оніщенко
42-га «Молодість» відкриється забороненою українською німою стрічкою 20-х років

42-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість» пройде в Києві цього року 20-28 жовтня. Програма фестивалю складатиметься з більш як 300 фільмів, 60 з яких будуть українськими. Про це сьогодні, 13 вересня, на прес-конференції у фестивальному центрі - кінотеатрі «Київ» - повідомив програмний директор МКФ «Молодість» Денис Нікітенко.

 

Наразі вже сформована половина конкурсної програми, серед фільмів - учасників конкурсу будуть представлені:

«Рік, коли Доллі Патрон була моєю мамою» / The year Dolly Parton was my mom Тари Джонс (Канада)

«Бруньки» / Poupata Зденека Жіраскі (Чехія)

«Алійа» / Aliyah Елі Вайман (Франція)

Здоровань / Teddy Bear Мадса Маттіесена (Данія)

«Віддай мені здобич» / Gimme the loot Адама Леона (США)

«Істальгія» / Eastalgia Дарії Оніщенко (Україна)

 

Фільмом відкриття фестивалю, що пройде 20 жовтня в Національній опері України, стане українська німа стрічка «Шкурник» 1927 року, що була відреставрована лише в цьому році, повідомив заступник генерального директора Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко. Показ відбудеться у супроводі симфонічного оркестру під диригуванням Германа Макаренка. Нову музику до стрічки написав український композитор В'ячеслав Назаров.

 

За словами пана Козленка, «Шкурник» - авантюрно-пригодницький роуд-муві, абсолютно нехарактерний для свого часу - один із небагатьох прикладів української ранньої кінокомедії. У стрічці в рівній мірі висміюються бюрократизм, фанатичність та абсурдизм більшовиків і клептократична пихатість білих.

 

Фарс, у якому радянська влада побачила карикатуру на себе, було заборонено до показу. Фактично фільм «Шкурник» було віднайдено завдяки невеличкій нотатці Осипа Мандельштама, який бачив фільм і дуже хвалив його у своїх текстах. Саме ці посилання надихнули мистецтвознавців почати пошуки фільму, єдина копія якого знайшлася лише у Держфільмофонді РФ. На її основі Національна кіностудія ім. Довженка і зробила реставрацію фільму.

 

У позаконкурсній програмі та в числі спеціальних подій 42-ї «Молодості» будуть німецька програма, традиційні «Ночі короткого метру», програма «Американських хітів», програма «Нового російського кіно», створена разом із фестивалем «Кінотавр».

 

«В рамках колаборації із кінофестивалем у Клермон-Феррані буде представлена програма короткометражних фільмів LABO, у програмі "Фестиваль фестивалів" будуть представлені 10 найкращих світових фестивальних хітів, в тому числі остання робота Кім Кі-Дука, що отримала "Золотого лева" у Венеції. На фестивалі також буде представлена ретроспектива фільмів французького режисера Алана-Роба Грійэ, а в рамках програми "Сінергія" - ретроспектива Артура Ліпсета, творчістю якого захоплювались Стенлі Кубрік та Джордж Лукас» - розповів Денис Нікітенко.

 

Окремою подією цьогорічної «Молодості» стане «Ретроспектива Богдана Ступки», що почнеться з його першої роботи «Білий Птах з чорною ознакою», а закінчиться останніми работами актора - стрічками «Свої» та «Дім». Про це повідомив директор кінофестивалю Андрій Халпахчи.

 

У рамках фестивалю буде показана також остання робота Кіри Муратової, яку режисерка представить особисто.

 

Серед гостей фестивалю Андрій Халпахчі відзначив французького режисера Лео Каракса, який вже приїздив на фестиваль багато років тому, а цього року приїде на «Молодість» вже як метр світового кіно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5577
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду