Україна забрала частоти 824-888 МГц у цифрового телебачення

13 Вересня 2012
5867
13 Вересня 2012
14:36

Україна забрала частоти 824-888 МГц у цифрового телебачення

5867
Залишила їх у CDMA і після 1 січня 2016 року
Україна забрала частоти 824-888 МГц у цифрового телебачення

Уряд зняв заборону на використання частот у діапазоні 824-888 МГц під мобільний зв'язок у стандарті CDMA після 1 січня 2016 року. Раніше передбачалося, що з цієї дати радіочастотний ресурс буде переданий для розвитку цифрового телебачення. Про це йдеться в новому Плані використання радіочастотного ресурсу України, затвердженому минулого тижня й опублікованому Кабінетом Міністрів 12 вересня, пише газета «Коммерсантъ Украина».

 

Потреба в нових частотах під цифрове ТБ відпала зважаючи на вдосконалення технологій, пояснив виданню заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко. «Зараз в одному мультиплексі "Зеонбуду" (оператор мережі цифрового ТБ. - ред.), що займає один аналоговий канал зв'язку, мовлять вісім телеканалів. Перехід на "цифру "дозволяє економити радіочастотний ресурс», - пояснює депутат.

 

За словами першого заступника голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Оксани Головатенко, після повного відключення аналогового телебачення у 2015 році в розпорядженні телевізійників виявиться достатньо частот. «Ще невідомо, чи буде попит на нові мультиплекси і чи з'являться охочі інвестувати в будівництво нових мереж», - відзначає вона.

 

Зараз CDMA-зв'язком в Україні користуються понад 2,1 млн абонентів (дані iKS-Consulting на кінець липня). Найбільшим оператором є «Інтертелеком» (931 тис. абонентів), що належить придністровським бізнесменам Віктору Гушану й Іллі Казмали. На другому місці - Peoplenet (821,3 тис.) дніпропетровського бізнесмена Вадима Шульмана. На третьому - ITC (ТМ «CDMA-Україна»; 382,4 тис.), що входить до групи «Континіум» Ігоря Єремеєва.

 

Діапазон 800 МГц привабливий для впровадження мобільного зв'язку четвертого покоління в стандарті LTE. Наприкінці минулого року придністровський оператор «Інтерднестртелеком», що також належить Віктору Гушану і Іллі Казмали, заявив про початок робіт з будівництва LTE-мережі на цих частотах. Про плани розвивати LTE-800 повідомляли також румунські, угорські, словацькі та польські оператори. Однак для будівництва таких мереж Україні доведеться внести ще не одну зміну в план використання РЧР, відзначають оператори. За словами гендиректора «Астеліту» (ТМ life:)) Олександра Баринова, потрібен ще один частотний канал, а він знаходиться в діапазоні, який все ще зайнятий аналоговим телебаченням.

 

Нагадаємо, у 2009 році Європейська комісія з телекомунікацій закріпила частотний діапазон 790-862 МГц (відповідає 61-69-му ТВК) за мобільним зв'язком нового покоління. Раніше ці частоти планувалося використовувати для розвитку цифрового телебачення згідно з планом «Женева-2006». Це була перша фаза цифрового дивіденду.

 

У Європі вже обговорюється друга фаза цифрового дивіденду - вивільнення смуги 698-790 МГц (49-60-й ТВК) для потреб мобільного зв'язку. Рішення може бути прийняте на Всесвітній конференції радіозв'язку 2016 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5867
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду