Микола Хрієнко: Я поєднав непоєднуване: туризм, спорт і журналістику

12 Вересня 2012
15487
12 Вересня 2012
09:16

Микола Хрієнко: Я поєднав непоєднуване: туризм, спорт і журналістику

15487
Вчора спеціальний кореспондент «Дня» розпочав соціально-екологічний дослідницький маршрут по Дніпру
Микола Хрієнко: Я поєднав непоєднуване: туризм, спорт і журналістику

Байдарка, фотоапарат, диктофон і намет - найголовніші атрибути нового дослідницького маршруту Миколи Хрієнка. Вчора спеціальний кореспондент «Дня» відправився у двадцятиденну експедицію по Дніпру. Сплав Микола Хрієнко розпочав 11 вересня і приурочив його, зокрема, до 16-річчя виходу першого номеру видання.

 

Як ми повідомляли читачам («Від Києва до Світловодська - на байдарці», «День» від 7-8.09.2012), Микола Хрієнко планує пропливти на байдарці 364 кілометри від греблі Київського моря до греблі Кременчуцького моря біля Світловодська, щоб дослідити ситуацію із захопленням водоохоронної берегової лінії Дніпра, а також життя людей, чия доля пов'язана з цією рікою.

 

 

Власне, доля самого журналіста теж тісно пов'язана з Дніпром. Микола Хрієнко родом з села Ново-Липове Світловодського району, яке сьогодні знаходиться на дні Кременчуцького моря. Як кореспондент газети «Радянська Україна» він двічі сплавлявся по Дніпру на байдарках - у 1978 і 1979 році у складі студентської екологічної експедиції. Цьогорічний маршрут від Києва до Світловодська - це третій сплав і 25-й похід загалом. З них - лише п'ять групових. «Я - одиночник», - говорить про себе Микола Хрієнко.

 

 

 

 

Одиночні походи - це не лише певна свобода у діях, але й велика відповідальність, зокрема за збір всього необхідного для походу. На піщаному березі Дніпра поблизу Вишгорода - вже готова до плавання байдарка «Робінзон» (так човен назвав сам пан Микола; каже, що ця ідея спала йому на думку після того, як одного разу глянув на великий домашній глобус і зрозумів, що вся земна суша за своєю суттю - острови), а також спорядження, їжа - все у герметичних контейнерах. «Якщо байдарку раптом перекине хвиля, нічого не намокне і не розгубиться, бо прикріплене до човна мотузками. А далі я в ластах і жилеті доштовхаю байдарку до берега», - каже журналіст. І додає, що поки що такої загрози немає. Ймовірність великої хвилі та несприятливого вітру зросте, коли він досягне Кременчуцького моря, ширина якого близько 30 кілометрів. Утім, окремі байдарочники вже проходили цей маршрут. Якщо ж пливти по Дніпру стане неможливо, Микола Хрієнко продовжить експедицію пішки. Утім, хоч байдарка і вразливий вид пересування, але в цій експедиції - практично незамінний, адже оцінити рівень забудови берегової лінії Дніпра з суші неможливо.

 

 

Ретельна підготовка до кожної експедиції взагалі властива Миколі Хрієнку. Він каже, що головне для нього у поході - це виконати маршрут. На другому місці збір матеріалу, а на третьому -техніка безпеки. Але найважливіша запорука успіху - це відсутність страху.

 

«Важливо не боятися, адже страх паралізує і заважає адекватно оцінювати ситуацію. Коли під час виконання проекту «Українці за Уралом» переді мною постала дилема: переривати маршрут чи здійснювати піший перехід через гори довжиною у 530 кілометрів, я добу обмірковував ситуацію, раціонально зважував шанси на успіх. Врешті-решт я прийняв рішення йти далі, але якщо ви розумієте, що ваші шанси менші ніж 50%, то треба і не боятися відступити. Принаймні, тимчасово. Адже найголовнішим все одно залишається проходження маршруту. А дорога - це серйозний і безпощадний противник. Тому у будь якому поході багато значить фізична підготовка. Але вище за все - інтерес і любов до подорожі як такої. У своїх походах я поєднав те, що майже неможливо поєднати, - туризм, спорт і журналістику. Це такі три конячки - вони дуже норовисті, але в мене виходить з ними порозумітися», - говорить Микола Хрієнко.

 

 

Окрім екологічного спрямування, велику роль в організації маршруту відіграв суспільно-історичний фактор. За словами журналіста, особливу увагу він планує приділити могилі Тараса Шевченка та місцю на Чернечій горі, де у 1978-му році здійснив акт самоспалення Олекса Гірник, а також могилі Василя Симоненка. Серед інших пунктів походу - екопоселення у селі Ромашки біля Ходорова, Трахтемирівський півострів та Козацьке кладовище, будівництво Канівської гідроакумулюючої станції та Чигиринської АЕС. «Велике значення має для мене кінцевий пункт - Світловодськ, адже у Світловодському районі поховані мої батьки», - говорить Микола Хрієнко (детально маршрут спецкора «Дня» дивіться на малюнку).

 

 

Проводжали пана Миколу у похід дружина Тамара, молодший син Сергій та внук Мартин. Саме Мартин допоміг дідусеві за традицією перед стартом кинути у воду якір. А пані Тамара після того, як Микола Хрієнко відплив від берега, сказала журналісту «Дня»: «Я під час кожного походу хвилююся і молюся - і так вже сорок років».

 

Вікторія Скуба, фото Миколи Тимченка, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Скуба, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду