detector.media
12.09.2012 09:16
Микола Хрієнко: Я поєднав непоєднуване: туризм, спорт і журналістику
Микола Хрієнко: Я поєднав непоєднуване: туризм, спорт і журналістику
Вчора спеціальний кореспондент «Дня» розпочав соціально-екологічний дослідницький маршрут по Дніпру

Байдарка, фотоапарат, диктофон і намет - найголовніші атрибути нового дослідницького маршруту Миколи Хрієнка. Вчора спеціальний кореспондент «Дня» відправився у двадцятиденну експедицію по Дніпру. Сплав Микола Хрієнко розпочав 11 вересня і приурочив його, зокрема, до 16-річчя виходу першого номеру видання.

 

Як ми повідомляли читачам («Від Києва до Світловодська - на байдарці», «День» від 7-8.09.2012), Микола Хрієнко планує пропливти на байдарці 364 кілометри від греблі Київського моря до греблі Кременчуцького моря біля Світловодська, щоб дослідити ситуацію із захопленням водоохоронної берегової лінії Дніпра, а також життя людей, чия доля пов'язана з цією рікою.

 

 

Власне, доля самого журналіста теж тісно пов'язана з Дніпром. Микола Хрієнко родом з села Ново-Липове Світловодського району, яке сьогодні знаходиться на дні Кременчуцького моря. Як кореспондент газети «Радянська Україна» він двічі сплавлявся по Дніпру на байдарках - у 1978 і 1979 році у складі студентської екологічної експедиції. Цьогорічний маршрут від Києва до Світловодська - це третій сплав і 25-й похід загалом. З них - лише п'ять групових. «Я - одиночник», - говорить про себе Микола Хрієнко.

 

 

 

 

Одиночні походи - це не лише певна свобода у діях, але й велика відповідальність, зокрема за збір всього необхідного для походу. На піщаному березі Дніпра поблизу Вишгорода - вже готова до плавання байдарка «Робінзон» (так човен назвав сам пан Микола; каже, що ця ідея спала йому на думку після того, як одного разу глянув на великий домашній глобус і зрозумів, що вся земна суша за своєю суттю - острови), а також спорядження, їжа - все у герметичних контейнерах. «Якщо байдарку раптом перекине хвиля, нічого не намокне і не розгубиться, бо прикріплене до човна мотузками. А далі я в ластах і жилеті доштовхаю байдарку до берега», - каже журналіст. І додає, що поки що такої загрози немає. Ймовірність великої хвилі та несприятливого вітру зросте, коли він досягне Кременчуцького моря, ширина якого близько 30 кілометрів. Утім, окремі байдарочники вже проходили цей маршрут. Якщо ж пливти по Дніпру стане неможливо, Микола Хрієнко продовжить експедицію пішки. Утім, хоч байдарка і вразливий вид пересування, але в цій експедиції - практично незамінний, адже оцінити рівень забудови берегової лінії Дніпра з суші неможливо.

 

 

Ретельна підготовка до кожної експедиції взагалі властива Миколі Хрієнку. Він каже, що головне для нього у поході - це виконати маршрут. На другому місці збір матеріалу, а на третьому -техніка безпеки. Але найважливіша запорука успіху - це відсутність страху.

 

«Важливо не боятися, адже страх паралізує і заважає адекватно оцінювати ситуацію. Коли під час виконання проекту «Українці за Уралом» переді мною постала дилема: переривати маршрут чи здійснювати піший перехід через гори довжиною у 530 кілометрів, я добу обмірковував ситуацію, раціонально зважував шанси на успіх. Врешті-решт я прийняв рішення йти далі, але якщо ви розумієте, що ваші шанси менші ніж 50%, то треба і не боятися відступити. Принаймні, тимчасово. Адже найголовнішим все одно залишається проходження маршруту. А дорога - це серйозний і безпощадний противник. Тому у будь якому поході багато значить фізична підготовка. Але вище за все - інтерес і любов до подорожі як такої. У своїх походах я поєднав те, що майже неможливо поєднати, - туризм, спорт і журналістику. Це такі три конячки - вони дуже норовисті, але в мене виходить з ними порозумітися», - говорить Микола Хрієнко.

 

 

Окрім екологічного спрямування, велику роль в організації маршруту відіграв суспільно-історичний фактор. За словами журналіста, особливу увагу він планує приділити могилі Тараса Шевченка та місцю на Чернечій горі, де у 1978-му році здійснив акт самоспалення Олекса Гірник, а також могилі Василя Симоненка. Серед інших пунктів походу - екопоселення у селі Ромашки біля Ходорова, Трахтемирівський півострів та Козацьке кладовище, будівництво Канівської гідроакумулюючої станції та Чигиринської АЕС. «Велике значення має для мене кінцевий пункт - Світловодськ, адже у Світловодському районі поховані мої батьки», - говорить Микола Хрієнко (детально маршрут спецкора «Дня» дивіться на малюнку).

 

 

Проводжали пана Миколу у похід дружина Тамара, молодший син Сергій та внук Мартин. Саме Мартин допоміг дідусеві за традицією перед стартом кинути у воду якір. А пані Тамара після того, як Микола Хрієнко відплив від берега, сказала журналісту «Дня»: «Я під час кожного походу хвилююся і молюся - і так вже сорок років».

 

Вікторія Скуба, фото Миколи Тимченка, «День»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY