«Війни» за володіння луцькою телекомпанією «Аверс»

9 Вересня 2006
10789
9 Вересня 2006
10:26

«Війни» за володіння луцькою телекомпанією «Аверс»

10789
Конфлікт мали б розв`язати загальні збори акціонерів, призначені на 2 вересня, вирішивши хто надалі очолюватиме ВАТ «Корпорація «Аверс». Претендентів на цю посаду два – багаторічний президент корпорації Олег Величко і тимчасово виконуючий обов’язки голови правління Леонід Кирильчук. На жаль, компромісу знову не вдалося досягнути…
«Війни» за володіння луцькою телекомпанією «Аверс»

Конфлікт на луцькій телекомпанії «Аверс», спричинений незгодами між її акціонерами, розвивається з перемінним успіхом. Серед негативних «трофеїв» – припинення виходу телекомпанії в ефір, зініційоване 23 серпня «старим» керівництвом, та відновлення трансляції через кілька годин після цього «новим». Перша сторона трактувала такі дії другої, як як силове захоплення приміщення. Зрештою, «старе керівництво» вдалося до подібних дій, знову оволодівши приміщенням.

Конфлікт мали б розв`язати загальні збори акціонерів, призначені на 2 вересня, вирішивши хто надалі очолюватиме ВАТ «Корпорація «Аверс». Претендентів на цю посаду два – багаторічний президент корпорації Олег Величко і тимчасово виконуючий обов’язки голови правління Леонід Кирильчук. На жаль, компромісу знову не вдалося досягнути…

Корпорація – не сімейний бізнес!

Напередодні Зборів акціонерів 2 вересня група акціонерів ВВАТ «Корпорація «Аверс» на чолі з Леонідом Кирильчуком оприлюднила звернення, в якому пояснила суть і причини конфлікту. У ньому зокрема йдеться:

«Протягом останнього тижня усі ми стали свідками малозрозумілих для громадськості подій навколо телекомпанії «Аверс», які по різному коментуються як для громади, так і для трудового колективу. Одна конфліктуюча сторона висловлює думки і про нібито чиновницьке свавілля через бажання «дорватися до влади», і про начебто спробу через телекомпанію активно впливати на перевибори міського голови, про які наразі нічого невідомо. Така інформація супроводжується заявами про турботу за трудовий колектив, свободу слова та незалежність ЗМІ. Що ж насправді? Насправді все значно простіше.

Телекомпанія «Аверс» є дочірнім підприємством ВАТ «Корпорація «Аверс»та жодного стосунку до «корпоративних війн» між акціонерами не має і не повинна мати.

Тепер про суть справи. Корпорація «Аверс» — відкрите акціонерне товариство з акціями на пред’явника. Багато рокiв тому головою правління ВАТ «Корпорація «Аверс»було обрано Величка Олега Воимировича. Згідно статуту товариства голова правлiння обирається кожнi 4 роки. Однак протягом останніх років виборів голови правлiння не від6увалося. Більше того, за цей період акціонери неодноразово робили уснi та письмовi запити до голови правління Олега Величка про необхідність дотримання чинного законодавства з питань корпоративних прав.

Акціонерів цікавили прості речі: чому не скликаються чергові эбори акцiонерiв, як це передбачає законодавство, чому їм не надається інформаця про фінансовий стан товариства та його дочірніх підприємств, чому не обираються органи правління, не переоцінюються основні фонди, як використовується нерухоме майно, тощо. На жаль, жодної вiдповідi – ні усної, нi письмової — пан Величко не надав.

Виникло питання, як звітується товариство в умовах, коли акціонери не беруть участі у загальних эборах? Виявляється, дуже просто: пан Величко самостійно складає протоколи зборiв акцiонерів, звітуючись у такий спосіб сам перед собою. Суттєва кiлькiсть фальсифікацій звiтних документiв эмусила акцiонерiв серйозно занепокоїтися реальним станом та подальшою долею товариства.. І, як з’ясувалося пiзнiше — не даремно.

В кінці травня 2006 року таки відбулися загальнi эбори акцiонерiв ВАТ «Корпорація «Аверс» з порядком денним, який сформулював та опублікував Олег Величко як голова правлiння. Одним з пунктiв затвердженого порядку денного був звіт про дiяльність товариства за 2005 рік. І знову голова правління не захотiв дати вiдповіді на конкретнi запитання акцiонерів про стан основних фондiв, у тому числі нерухомого майна, про дiяльнiсть дочiрнiх підприємств тощо.

У результатi загальні збори акціонерів (66% вiд зареєстрованих акцiй, що становить 53% вiд загальної кiлькоств акцiй) створили спеціальну комісiю з перевірки діяльностi товариства і на час роботи комiсії вiдсторонили Олега Володимировича Величка від виконання обов’язків голови правлiння, призначивши виконуючим його обов’язки Леоніда Олексiйовича Кирильчука.

Замість того, щоб виконати рiшення вищого органу товариства — загальних зборiв акціонерiв —пан Величко пiшов на конфронтацію з 6iльшістю. Використовуючи службове становище, Олег Володимирович усно розпорядився, а його вiрнi виконавцi — Володимир Олексiйович Сінькевич та син Олег Олегович Величко — витурили весь трудовий колектив э приміщення та території товариства і зупинили дiяльнiсть пдприємства, у тому числi трансляцiю телепрограм у кабельній мережi та ефiрне мовлення ТК «Аверс».

Самі ж у той час повтікали, прихопивши печатки, установчі документи, відеокамеру вартістю понад 5 тисяч доларiв, 2 системних блоки з редакції газети «Аверс-прес» та автомобiль «Мiцубісi-грандiс». Унаслідок таких дiй завдано моральної, та матеріальної шкоди трудовому колективу, читачам газети ,Аверс-прес» (номер газети вiд 24 серпня не вийшов у друк), абонентам кабельної мережі (а це понад 80 тисяч мешканців обласного центру). Все це вiдбувалося в День Державного Прапора та в переддень дня Незалежностi України. «Гiдний» приклад того, як потрiбно працювати у правовiй державi.

Вiдчувши, що пiдняти громаду з метою тиску на акцiонерiв не вдалося, оскільки трансляція кабельних каналів та ефiрного мовлення була вiдновлена завдяки професiоналізму та громадянській вiдповiдальностi працiвникiв пiдприємства, пан Величко спробував чинити тиск на трудовий колектив, «пропонуючи» кидати роботу. Ми ж глибоко переконанi, що колектив повинен працювати, а власники — розібратися мiж собою згідно чинного законодавства.

Комісія розпочала свою роботу. І вже перші результати її роботи засвідчили: голова правління Олег Величко готував до продажу майно товариства за безцiнь. Бо як iнакше можна пояснити той факт, що не здійснювалася переоцiнка основних фондiв, і сьогодні вартість примiщень, які належать товариству (а це майже 4 тис. кв. м) «заморожена» на рiвні 190,0 грн. за 1 кв. м, що в десятки разів нижче вд реальної вартостi.

А як зрозумiти той факт, що фiрма, яку очолює дружина пана Величка, орендує приміщення в ,Аверса» за цiною 4,8 грн. за кв. м., ПП «РIА» Медiа-реклама» сплачує телекомпанiї «Аверс» 35 грн. за 1 год. ефірного часу, а телекомпанiя щомiсяця вiдраховує «РIА «Медіа-реклама» за монтаж і виготовлення рекламного продукту близько 12 тис. грн., тодi як з незрозумілих причин нi реклами, нi комерцiйної продукції самостiйно агентство не виготовляє. «РIА «Медiа-реклама» за надання газетних площ сплачує 500 грн. на місяць або близько 10 коп. за см. кв., що в десятки разiв менше ринкової цiни. За оренду примiщення у корпорації ПП «РІА «Медіа-реклама» сплачує 105 грн. на мiсяць, а ВАТ «Корпорацiя «Аверс» цьому приватному піприємству за обслуговування комп’ютерної мережі — 7,5 тис. грн. щомісяця.

Неважко пiдрахувати, що, сплачуючи лише 1 тис. грн., ВАТ «Корпорацiя «Аверс» РІА»Медіа-реклама» одержувала вд корпорації щомiсяця близько 20 тис. грн. Такою була система розрахункiв по рекламі та комерційній інформації протягом останніх 4-х з половиною років. Стало зрозуміло, з яких причин телекомпанiя не може самостійно виготовляти рекламу, залучати рекламодавців та чому всю рекламну службу телекомпанiї очолила приватний пiдприємець, акціонер ВАТ «Корпорації «Аверс», дружина голови правлiння товариства Любов Вiталіївна Величко. У своїй дiяльності вона використовувала примiщення, транспорт, медiа-ресурс ВАТ «Корпораця ,Аверс»... Че не забагато «відкриттів» для одного дня роботи комiсiї?

Враховуючи усі викладені обставини, акцiонери корпорацiї пропонують клану Величків вчинити у межах закону: повернути печатки, установчі та iнші документи, здати майно товариства, яким сьогодні користується. Через засоби масової інформацiї ми запрошували i запрошуємо усiх акцiонерiв «ВАТ Корпорація «Аверс» і особисто Олега Володимировича Величка, Любов Вiталiївну Величко, Володимира Олексійовича Сiнькевича, котрі на попереднiх зборах реєструвалися як акціонери, взяти участь у загальних зборах акціонерiв ВАТ «Корпорація «Аверс», які вiдбудуться 2 вересня 2006 року з порядком денним та мiсцем проведення, опублікованим правлінням товариства пiд головуванням пана Величка у газеті ,Аверс-прес».

З метою об’єктивної оцiнки та висвітлення подій навколо ВАТ «Корпорація «Аверс» запрошуємо на эбори акцiонерів представникiв ЗМI усiх форм власності Волинської області».

«Газова атака»


А буквально за добу до зборів акціонерів, у центральному офісі телекомпанії трапився черговий інцидент. Як повідомило інформагентство «Західна інформаційна корпорація», 1 вересня і близько 8-ї години ранку невідомі вибили шибку у дверях, які розміщені з тильної сторони будівлі ВАТ «Корпорація «Аверс». Після цього «штурмовики» знешкодили сльозогінним газом охоронців приватної фірми «Скорпіон» та забрали усі ключі. Пізніше на території з’явився президент телекомпанії Олег Величко, котрий викликав державну службу охорони «Титан».

Майже до 9.00 програми «Аверсу» транслювалися без звуку, оскільки при захопленні були пошкоджені кабелі трансляції. З 9.00 на територію телекомпанії почали впускати працівників «Аверсу». Сюди також прибули в.о. голови правління Леонід Кирильчук та перший заступник начальника УМВС в області Сергій Шелєпін, які закрились у кабінеті голови правління...

Коли підс тінами «Аверсу» зібралися журналісти, до них вийшов син президента корпорації «Аверс» Олег Величко (молодший), представився акціонером корпорації, уповноваженим давати коментарі для преси:

Олег Величко (молодший):


– Насамперед скажу, що 23 серпня були прийняті судові ухвали, які призупиняли резулятивні частині попередніх судових рішень на користь монетарних акціонерів. Цього ж дня Державна виконавча служба скасувала своє виконавче провадження. Не зважаючи на це, увечері відбулося силове захоплення приміщення. Після свят ми пройшли решту необхідних процедур, аби повернути собі приміщення юридично грамотно. І за допомогою міліції (а спецпідрозділ «Титан» – міліцейська охоронна структура), маючи на руках усі необхідні документи, офіційний договір з «Титаном», ми увійшли в приміщення, а легітимне керівництво приступило до виконання обов’язків.

– Але ж приміщення охоронялося!

– Охоронці, які тут була напередодні, – це приватна охоронна фірма «Скорпіон». Вони змушені були покинути приміщення, бо не мали належним чином оформленого договору з корпорацією на охорону цього приміщення.

– Між охоронцями двох фірм відбулася сутичка?
– Сутички не було, тому що «Скорпіон» не наважився вдаватися до сутичок з міліцейським підрозділом. Коли я і голова правління сюди під’їхали, тут уже перебували охоронці «Титану», нікого зі сторонніх людей не було. Біля входу стояли лише двоє людей у формі «Скорпіону» та двоє наших працівників. Відразу ж під’їхала і слідчо-оперативна група Луцького міськвідділу УМВС, яка й досі працює, з’ясовує всі обставини…

– Чи було застосовано сльозогінний газ?

– Коли я зайшов у приміщення, запаху такого газу я не відчув. А невідомі особи в цьому випадку, з юридичної точки зору, – це охоронці фірми «Скорпіон», які не мали правових підстав перебувати на об’єкті.

– Коли на об’єкті з’явився Леонід Кирильчук?

– Відразу після нас. Десь о 9.10 під’їхали акціонери, з якими у нас виникла суперечка, тобто Леонід Кирильчук іще з двома, і близько 10-ї години між обома групами акціонерів розпочалися переговори.

– Їх попередні результати вже відомі?

– Обговорюється формальна частина зборів акціонерів, які заплановані на 2 вересня. Проводити їх має Олег Величко, як голова правління. А такого поняття, як виконуючий обов’язки голови правління, у законі про акціонерні товариства взагалі не існує. До того ж, протокол зборів акціонерів, на який посилається пан Кирильчук, є сфальсифікованим, і ми вже оскаржили його в суді… Оскільки ж голова правління протягом тижня не мав доступу до документів, йому належить вирішити ряд процедурних моментів, запросити представника інспекції з цінних паперів, повідомити акціонерів тощо.

– Чи можуть пани Величко і Кирильчук дати спільний коментар?

– Думаю, можна, але пізніше. Зараз їм не варто заважати. Переговори увійшли в конструктивне русло і, думаю, всі зацікавлені в тому, щоб сторони дійшли згоди.

У кого чистіше публічне лице?

Загальні збори акціонерів ВАТ «Корпорація «Аверс», призначені на 2 вересня, закінчилися, фактично і не розпочавшись. На збори прибули акціонери, які зареєстрували 553 акції. Загальний статутний фонд товариства – 1119 акцій. Відповідно, зареєстровано 54,27 відсотки акціонерів. Згідно з законом «Про господарське товариство», цієї кількості голосів для проведення зборів акціонерів недостатньо. Оскільки кворуму не набралося, збори оголошено такими, що не відбулися...

Одразу після цього Леонід Кирильчук попросив журналістів залишитися, аби прокоментувати те, що відбулося. Подаємо його коментар майже дослівно.

Леонід Кирильчук

– Для людей думаючих ті події, які відбувалися протягом останніх 10 днів навколо «Аверсу», як на мене, є досить логічними і зрозумілими. Для тих, що думають головою, а не тільки вухами, сьогодні стало все зрозуміло. Ми, яких наші опоненти називали «монетарними акціонерами», чиновницькими, «захватниками», багато разів говорили: давайте жити по закону. Проявіться, шановні акціонери, прийдіть на збори, розгляньте порядок денний і прийміть відповідні рішення…

Ми були глибоко переконані, що не прийдуть сьогодні акціонери, колишні працівники «Аверсу», з акціями в руках. Так і сталося. І тоді виникає питання: а хто ж хоче продати «Аверс»: голова правління Олег Величко, який на минулих зборах зареєстрував 26 відсотків акцій, а сьогодні одну чи дві акції, чи десять? І чи має він тоді право заявляти: а хто ж тоді монетарний, умовний акціонер? І чи справді колишні керівники захищають інтереси засобів масової інформації, відкритість, чи, може, свої приватні інтереси, сімейний бізнес, який зробили з товариства?

Я розумію, що складно це зрозуміти: жити в меншості. Важко зрозуміти те, що ти наносиш збитки товариству, акціонерам. Важко піти на мирні переговори, важко віддати приватизований в сім’ю газетний бізнес. Але ми ще сьогодні готові до переговорів в розумних межах. Так, я – колишній чиновник. І колеги мої – теж чиновники колишні, але за багато років ведення господарства в місті ми навчилися проводити переговори, шукати компроміси. І не використовуємо такі методи, які використовують проти нас.

Якщо ми говоримо про публічне обличчя керівників «Аверсу», то там є не тільки телекомпанія, газета, там є інший бізнес, частина якого доводиться до того, щоб його продати за безцінь... То в кого тоді чистіше публічне лице? Боїмося жити по закону, то треба це визнати. Треба говорити відверто, що в сім’ю хочеться тягнути більше, аніж в товариство.

Дійшли вже й до залякувань. Чомусь мене сьогодні залякують «кришами» з Києва, розборками у столиці... Я готовий до цього. І оскільки такі залякування йдуть, то сьогодні перед телекамерами я заявляю: я цілком здорова людина, у мене справний автомобіль і я вмію ним керувати. Якщо зі мною чи моєю сім’єю щось станеться, то це буде на совісті моїх опонентів.

Я ще раз заявляю: навіть у таких військових умовах, які є сьогодні, ми готові до переговорів. Навіть в тих умовах, коли нас травлять газом, викручують руки, ми готові до пошуку компромісів. Ми цінуємо той суттєвий вклад, який вніс у розвиток «Аверсу» голова правління і повну відсутність вкладу його сина, який сьогодні активно намагається керувати колективом, до якого не має ніякого відношення, і який не перебуває в штаті. З його батьком ми дійсно готові сідати за стіл переговорів. Він повинен мати певний зиск від вкладеної роботи, хоча він справно отримував заробітну платню, яку сам собі визначав.

Наостанок ще раз прошу всіх акціонерів, які зареєструвалися і не зареєструвалися, але про яких всі знають, де гуляють ці акції, які є багаті, з «кришами», «без криш», з’явитися на наступні збори і розпочати життя згідно із законом.

У журналістів природно виникло ряд запитань до Леоніда Олексійовича.

– Хто з сьогоднішніх акціонерів зареєстрував свої акції у більш-менш повному обсязі?

– Можу сказати про себе і своїх колег, які сьогодні мають більшість у корпорації. Я, Леонід Кирильчук, зареєстрував сьогодні 251 акцію, Іщук Олег Ростиславович – 170, Яцюра Володимир Іванович – 114. Разом це склало 52,5%.

– Ми говорили про залякування. Хто конкретно це робить?

– Олег Олегович Величко.

– Збори не відбулися. Що це означає і хто буде виконувати обов’язки голови правління?

КИРИЛЬЧУК: На нашу думку, легітимне правління було обране попередніми зборами акціонерів, і ми виконували ці функції. Але оскільки вчора пройшов силовий захват приміщення, бандитськими методами, з газовою атакою, то ми сьогодні цих функцій виконувати не можемо. А голова, якого багато років підряд ніхто не обирав, який фальсифікував протоколи загальних зборів, у тому числі й до Комісії з цінних паперів. У нас є 100-відсоткові докази. Тому ми вважаємо, що сьогоднішній голова правління є нелегітимний, і ми ці речі будемо доводити в судовому порядку.

– Чи звертались ви до правоохоронних органів з приводу тиску на вас Величка меншого?

– Оце ж тільки одержав, ще не встиг. Це так мене перед зборами готували до проведення цих зборів.

– У чому цей тиск проявлявся?

– Словесно. Руками поки що не бив...

– Кого б ви хотіли бачити на місці голови правління після успішно проведених зборів?

– Думаю, про це поки що передчасно говорити, доки не відбудуться збори. Якщо вже говорити відкрито, то в правлінні ще з липня знаходяться наші заяви, де одна із пропозицій – обрати головою правління Величка Олега Володимировича. Тобто, ми готові йти на компроміси...

– Як на вашу думку, події розвиватимуться далі?

– Згідно чинного законодавства. Будемо оголошувати нові збори і працювати в судах, доводити в суді легітимність своїх прав. Як відомо, збори може ініціювати акціонер, який володіє щонайменше 10 відсотками акцій.

– Чи відомо, кому належать 5% акцій, які збори акціонерів декілька років тому постановили віддати трудовому колективу?

– А як відомо, коли ніхто не зареєструвався? Сховалися, мабуть, члени колективу. Мають акції, та не показують...

– Хто після сьогоднішнього дня керуватиме телекомпанією?

– Оскільки ми не можемо зайти до приміщення таким бандитським способом, як зайшла сім’я Величків, з газовою атакою, то будемо заходити із судовиконавцями.

– Коли це буде?

– Це вже вирішать самі виконавці, я не можу їх заставити.

– Є версія, що підрозділ «Титан», який штурмував «Аверс», не з Луцька...

– «Титан» луцький. Всі обличчя нам відомі, зафіксовані. Дії, які вони чинили, ще будуть аналізуватись і перевірятись...

– Вони вам давали які-небудь пояснення?

– Коли я до них звертався, вони просто опускали очі. Видно у сержантів совість ще не зовсім втрачена. А от у командирів, на жаль, втрачена…

– Чи ви знаєте, хто саме захоплював приміщення з газовою атакою?

– Я не можу цього коментувати, хоча дещо з цього знаю. Думаю, що правоохоронні органи розберуться і без нашого втручання.

Після того, як запитання до Леоніда Кирильчука вичерпалися, слова попросив Олег Величко (молодший) – син президента корпорації, акціонер:

– Буквально коротко про те, що тут ішлося про Київ. У Києві ми маємо частину акціонерів. Я пропонував розмову нашому опоненту Кирильчуку саме з ними. Мова йшла не про погрози, а по розмову із ними, бо вони такі ж акціонери, як і він...

Друге, щодо слів про газову атаку. Сьогодні, крім слів Кирильчука про газову атаку, жодних доказів. Коментарів, фактів, крім його коментарів, не існує. Я розбирався з цією тематикою, чи була газова атака, особисто, вже як журналіст я розбирався з цією тематикою. Жодних доказів я не виявив. І я не бачу логіки, чому працівники міліції мали би застосовувати газову атаку до приватного охоронного агентства газову атаку. Тому що коли приватне агентство бачить працівників міліції, воно зобов’язане виконувати вказівки міліції. Тому застосування якогось газу просто нелогічне.

– Тоді як ви можете прокоментувати вчорашній інцидент?

– Якщо э якась мова про газову атаку, то нехай буде звернення до правоохоронних органів. І правоохоронні органи мають зібрати свідчення і надати факти. Що була якась газова атака. Якщо це буде зроблено, ми будемо розбиратися. Звичайно, що це неприпустимо, щоб на території телекомпанії застосовувався газ чи щось інше. Тим більше, що у 2006 році такими методами вже давно ніхто не діє. І до кого було застосовувати газ, я не розумію? До сторожа, до діда? Це просто нелогічно...

– Чи було силове захоплення при допомозі міліції?

– Для міліції немає силового чи не силового методу, вона діє в рамках законодавчого поля. Якщо є якісь претензії до міліції, то ви, як журналісти, добре знаєте, що для цього існує суд. Його рішення – обов’язкове для виконання. А все інше – це просто слова, слова. Є суд першої другої інстанції, апеляційний, касаційний, - уперед! Вперед!

– Скільки відсотків мають київські акціонери?

– В нас акції на пред’явника, тобто не іменні. Коли вони прийдуть на збори, зареєструються, тоді стане відомо.

– Тобто, ви не знаєте їхніх імен?

– Це конфіденційна інформація, комерційна таємниця. І я не можу без їхньої згоди розголошувати її. Це ж приватний бізнес.

– А свою частку ви можете назвати?

– Це так само комерційна таємниця.

– То про яку відкритість ви говорите?

– Відкритість повинен мати державний чиновник, а в питаннях приватного бізнесу відкритість – це інше. І коли Ющенко був на Майдані, то він говорив про іншу відкритість. То не та свобода слова, коли приватний підприємець має розголошувати комерційну таємницю…

Слово взяв і Олег Величко – президент ВАТ «Корпорація «Аверс»:


– Я буквально декілька слів. Я не думав, що Леонід Олексійович такий лякливий. Оця його заява тут мене дуже здивувала. Щодо подій, які пройшли 23 серпня, мова йде про захоплення приміщення, то з цього приводу призначений розгляд суду на 9-10 число, буде відповідне судове рішення, і всі ці питання врегулюються. Але сторона-опонент вирішила не чекати цього рішення, звідси – і захоплення приміщення 23 серпня. Це – неправомірні дії, бо вчинені без судовиконавців.

Сьогодні ситуація, яка склалась, мусить повернутись у попередню точку і, зрозуміло, що без переговорів тут нічого не вирішити. Ми готові йти на переговори, балакати, домовлятися, і шукати якесь компромісні рішення. Тому що іншого варіанту тут нема. Але не ми почали силову акцію, і не ми її прихильники…

На жаль, так, те, що відбулося, це не робить честі нам, як засновникам корпорації. На жаль. Дійсно, створили добру структуру, розвинену, а в результаті доходить до якихось незрозумілих методів. Тому я думаю, що за нас це ніхто не вирішить. Нам доведеться сідати і говорити, правда, не завжди так воно виходить, тому що є надмірна емоційність, вона заважає в цих переговорах. Але я думаю, що нам це все-одно доведеться робити, і ми це питання вирішимо шляхом переговорів.
Після цього Олег Величко демонтративно покинув приміщення, де мали відбутися зьбори акціонерів, цим самим продемонструвавши своє небажання відповідати на запитання журналістів.

Згортання роботи «Аверсу» не буде

Натомість Леонід Кирильчук охоче погодився на відверту розмову. Хоча був заздалегідь попереджений, що запитання будуть незручними.

Леонід Кирильчук

– Пан Величко був відсторонений від посади ще 1 червня. Але він керував і надалі. Чому ви підняли питання саме зараз? Чи не тому, що «запахло» достроковими виборами?

– Це надумане твердження. Події навколо «Аверсу» не пов’язані з можливими перевиборами мера. Як колишній заступник міського голови, я знаю цю роботу зсередини, тому готовий публічно заявити: я не збираюся бути мером... Певний час ми просто не хотіли виносити «сміття з хати», думали, зможемо мирно врегулювати конфлікт. Пропонували пану Величку іти на переговори, пояснити ситуацію, дати відповіді на наші запитання. Але назустріч нам він не пішов. Ми змушені були звернутися за захистом своїх прав до суду.

– Пан Величко назвав вас та інших членів команди, яка працювала в мерії, «монетарними акціонерами». Мовляв, ви отримали акції, нічого у товариство не вклавши, а лише скориставшись своїм статусом?

– Чому ж тоді він нас 15 років терпів? Ми такі ж засновники, як і він. Коли створювали товариство, то, згідно з чинним законодавством, чесно внесли свої частки, вклали власні кошти. Свої акції, крім тих, які одержали як засновники, викупляли за гроші. Якщо ми одержали ці акції незаконно, то чому він не звернувся у правоохоронні органи, чому не робить цього зараз?

– Хто є акціонерами ВАТ «Корпорація «Аверс»?

– Можу надати лише інформацію, хто офіційно зареєструвався на зборах 27 травня. Річ у тім, що всі акції товариства – на пред’явника, тож за останні місяці могли відбутися зміни. Тоді зареєструвалися: Леонід Кирильчук, Олег Іщук, Володимир Яцюра, Олег Величко, Любов Величко та Володимир Сінькевич. До речі, кілька років тому ми приймали рішення про те, щоб 5 відсотків акцій віддати трудовому колективу. Де ці акції зараз, кому вони належать, допитатися в пана Величка ми так і не змогли.

– Чому приміщення «Аверсу» опломбовував син Величка?
– Можливо, із синівських почуттів, але до корпорації він досі жодного відношення не мав, у штаті не перебував, акціонерому теж не був. У будь-якому випадку, він не мав права виставляти працівників «Аверсу» за двері. До речі, коли Велички витурили людей за межі будівлі і опломбували її, а ми зайшли туди, щоб відновити трансляцію, виявили всередині двох людей – нібито друзів сина Величка. Чому їх «забули» в опломбованому приміщенні, ми не знаємо. Довелося викликати міліцію і передати їх правоохоронцям, аби вони це з’ясували.

– Олег Величко заявив, що була спроба захопити приміщення рейдерською структурою з Рівного. Мета оборудки – усе продати…

– Пан Величко, певно, судить по собі. З жодною фірмою у договірних відносинах ми не перебуваємо, такої фірми нема і в числі акціонерів. А щодо продажу майна, то не пан Величко, а ми просили суд заборонити такий продаж. Бо в нас є підозри, що саме він готував майно товариства до продажу за безцінь...

– Якби ви 23 серпня не відновили ефіру, лучани так би і залишились у святкові дні без телебачення?

– Певно, саме цього і добивалося попереднє керівництво. Вирішили збурити проти нас громаду, вчинити тиск, у тому числі й політичний, бо ж був День прапора, попереду у людей – вихідні. На щастя, цей намір не вдався. Але робити заручниками трудовий колектив, споживачів, абонентів кабельної мережі, – це, як на мене, не просто некоректно, а й кримінально…

– Інша сторона вважає, що відбулося захоплення, і оскаржує це в суді та прокуратурі.

– Пан Величко дійсно звернувся і в Міністерство внутрішніх справ, і в органи прокуратури. Це нас втішає, бо нарешті цивілізованим шляхом буде встановлено справедливість і доведено законність наших дій.

– Дехто каже, що за цим конфліктом стоїть тінь Кривицького, який прагне реваншу. А він сьогодні – ще й радник губернатора…

– Те, що губернатор цікавиться конфліктом, – природньо. А щодо Кривицького, з яким я досі періодично спілкуюся, то я не чув, що він хоче повернутись у мерію. Думаю, ці заяви – або від безсилля, або елементарна «гра на публіку». Ми діємо згідно з законом, закон – на нашій стороні.

– Що зміниться на телекомпанії зі зміною керівника?

– Ми повернемо у колектив нормальне ставлення до людей. Коли ми стали аналізувати бухгалтерію, мене дуже здивували відомості про виплату зарплатні журналістам. Чомусь пан Величко власною рукою, після того, як зарплата вже нарахована, коректував суми, на власний розсуд визначаючи, кому скільки виплатити. В результаті працівники отримували значно менше заробленого. Ми маємо виробити такий механізм нарахування зарплатні, щоб вона не залежала від того, сподобався ти керівнику чи ні. Сьогодні колектив працює у звичному режимі, нікого ми не звільняли.

– На «Аверсі» є профспілка, колективний договір?

– Наскільки мені відомо, немає. Ми пропонували пану Величку сформувати документи управління корпорацією, затвердити положення про трудовий колектив, раду трудового колективу, наглядову раду, правління контрольно-ревізійну комісію тощо. Ми сформувати такий пакет, направили йому ще на початку року. Відповіді не одержали.

– Отже, згортання роботи «Аверсу» не очікується?

– Навпаки, буде її розширення. Чому журналісти, монтажники, дизайнери не могли виготовляти власний продукт? Виявляється, тому, що це робила дружина пана Величка через свою фірму, а потім продавала «Аверсу», як свій продукт. Ми відновимо власне виробництво, обладнаємо ще одну монтажну, щоб виготовляти рекламу, робити авторські передачі. Оновимо і розширимо автопарк, бо коли я побачив, на чому їздять журналісти, мені стало соромно. Ми не обмежимося Луцьком, а розширимо діяльність на всю область, щоб у сюжетах переважала загальнообласна тематика...

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«ВГОЛОС»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10789
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду