Чи готовий Захід осмислити «Українське питання»?

7 Вересня 2012
9887
7 Вересня 2012
09:09

Чи готовий Захід осмислити «Українське питання»?

9887
Під час Всесвітнього конгресу преси «День» виступив із доповіддю про Україну, Європу та історичні контексти
Чи готовий Захід осмислити «Українське питання»?

Для будь-якого спортсмена вершиною успіху є участь в Олімпіаді й, зрозуміло, здобуття нагород, бажано, найвищої якості. Для журналістів мірилом успіху, оцінкою чи еталоном якісної преси є участь у Міжнародних конгресах преси та Міжнародних форумах редакторів.

 

На таких самітах найкращих головних редакторів та видавців можна обмінятися досвідом і представити себе. Цим скористався «День», пояснивши у своїй презентації, чому газета робить великий акцент на історії, чому намагається знаходити людей на Заході, які розуміють, наскільки складними сьогодні є процеси в Україні й як на них впливає історичне минуле нашої держави.

 

Невипадково у презентації ми згадали про книжку «Українське питання», яка була видана в Британії 1935 року. Виявляється, що про цю книжку практично ніхто не чув із західних журналістів, які брали участь у цьому форумі. Як же тоді можуть західні колеги розуміти нинішні процеси?

 

Ніколас Шатара-Морзе, генеральний директор «Проекту Синдикат», та менеджер із глобальних питань Джонатан Хоффман зізналися «Дню», що вони вперше почули про британського журналіста Ланселота Лоутона. До цього вони й не знали, що в середині 1930-х років цей журналіст виступив у Британському парламенті з промовою «Українське питання», а в 1939 році написав статтю «Україна - найбільша проблема Європи». І, схоже, це було відкриттям для всіх учасників форуму, які брали участь у панельній дискусії «Розвиток аудиторії - залучення читачів та рекламодавців». Ветеран французької журналістики Бернар Маргарітт, президент Міжнародного комунікаційного форуму, зізнався «Дню», що не пам'ятає такої промови. Але він вважає, що слова Лоутона про те, що «незалежна України є невід'ємною умовою економічного прогресу в Європі та миру у світі» є актуальними й сьогодні. «Україна знаходиться в центрі Європі й тому насправді є важливою країною для майбутнього Європи. Шкода, що багато французів не розуміють цього»,- сказав він. За його словами, незалежність України є важливою й для майбутнього демократичної Росії. Якщо вона цього хоче, додав пан Маргарітт.

 

Утім, складно вимагати розуміння від іноземних колег, якщо в українському медіа-середовищі не надто багато журналістів розуміють процеси нашої історії й їх важливість у тому, щоб давати адекватні оцінки поточній політичній ситуації. Зрештою, чи багато українських журналістів підтримали просвітницькі проекти «Дня»? На щастя, такого типу саміти - це можливість надолужити згаяне в сенсі розуміння одне одного, а також платформа для зміцнення журналістської солідарності.

 

Багатьом іноземних колегам, з якими вдалося поспілкуватися, сподобалася презентація «Дня». Вони сказали, що багато дізналися про унікальне українське видання, його нестандартні проекти, спрямовані на залучення аудиторії. Про це зізнався «Дню» генеральний директор найбільшої в Канаді газети «Торонто Стар» Джон Крюйкшанк. Він висловив занепокоєння щодо можливого курсу України в бік Росії. Разом із тим канадський журналіст погоджується з думкою «Дня», що Захід і Європа мають надавати більше підтримки силам в Україні, які виступають за зближення країни з Європою.

 

Ми сподіваємося, що іноземні видавці, редактори й журналісти, побувавши в нашій країні, зрозуміють, що для розповсюдження релевантної інформації про Україну потрібно більше знати її минуле, щоб давати правильні оцінки поточній ситуації.

 

Микола Сipук, редактор мiжнародного вiддiлу всеукраїнської газети «День»

Фото - vkurse.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Сipук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9887
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду