Цифрове радіо Україні «не світить»

7 Вересня 2012
16751
7 Вересня 2012
08:45

Цифрове радіо Україні «не світить»

16751
Цифрове радіо Україні «не світить»

На відміну від телебачення, яке скоро стане в країні виключно цифровим, радіо продовжить мовити по-старому

 

Грошей на модернізацію своїх мереж у держави поки немає, а комерційні мовники не хочуть змінювати свою систему роботи. Адже якщо переробляти FM-радіо, то потрібно переробляти й автомобілі. Саме автомобілісти - це його основна аудиторія.

 

Державні програми виявляться в меншості

 

Як повідомив «Коментарям» заступник директора з питань розвитку мереж радіомовлення Національної радіокомпанії України Валерій Юрченко, в проекті бюджету на наступний рік буде закладено лише 40 млн грн на закупівлю нових передавачів, що підтримують цифровий радіоефір. Водночас глава Держкомтелерадіо Олександр Курдінович все-таки сподівається, що в бюджет буде закладено на 30 млн більше. Фінальне слово скаже Міністерство фінансів. За словами Юрченка, воно поки не налаштоване давати більше.

 

Відзначимо, що розвиток мовлення державних радіостанцій на середніх хвилях (AM) цього року було заморожено. Причина проста - в бюджеті так і не знайшлося грошей на модернізацію мереж, які були збудовані за часів Радянського союзу.

 

На початку цього року плани держави у цій сфері були амбіційними. Уряд тоді розмірковував над створенням альтернативи проводовому радіо. Для цього планувалося виділити впродовж року додаткових 70 млн грн на закупівлю нових AM-передавачів, які повинні були забезпечити трансляцію двох програм Нацрадіо по всій країні. Але в підсумку коштів цього року вистачило тільки на підтримання AM-мовлення на старому обладнанні.

 

Валерій Юрченко вчора зазначив, що запланованих коштів у наступному році (40 млн грн) вистачить тільки на модернізацію мережі виключно для «першої кнопки» (складається з інформаційно-музичних блоків, інформаційних програм про події в Україні та за кордоном, передач на громадсько-політичні, соціально-економічні теми, літературно-художніх програм, передач для дітей та юнацтва). І то це станеться, якщо депутати підтримають у проекті бюджету цей пункт.

 

«Третя кнопка» (Радіо «Культура») переводитися на нові передавачі, як це планувалося на початку року, поки не буде.

 

Зволікання із модернізацією мереж може призвести до того, що населення скоро залишиться без державних радіопрограм. Мережа проводового радіо швидко «тане». «Коментарі» писали в понеділок у прогнозі зникнення застарілих послуг зв'язку, що в країні залишилося всього 2,06 млн радіоточок (а у 1991 році їх було 19 млн). За середнього темпу вимирання «брехунців» у 0,5 млн на рік, в 2016 році їх взагалі не залишиться. Якщо до цього часу не буде налагоджено мовлення в ефірі, то Україна може забути про національне радіо. Крім того, буде повністю зруйнована стара система оповіщення населення про НС.

 

Комерційне радіо залишиться в FM

 

Навіть якщо наступного року буде побудована перша нова загальнонаціональна радіомережа, вона як і раніше мовитиме в аналоговому форматі. Олександр Курдінович пояснює, що у населення поки немає на руках цифрових радіоприймачів, та й коштують вони дорого ($30-40). «Зараз слухати в Україні «цифру» зможуть хіба що заїжджі далекобійники, фури яких мають відповідне приймальне обладнання. Тоді як у Росії та Індії реалізуються масштабні програми з переведення на «цифру» державних програм», - нарікає глава Держкомтелерадіо.

 

В Україні новими цифровими приймачами, за словами Курдіновича, держава забезпечувати населення не збирається (за аналогією із закупівлею цифрових телеприймачів для пільговиків, як відбувається цього року).

 

Курдінович зазначає, що цифровізацію радіоринку не підтримують, перш за все, комерційні мовники, на яких припадає до 90% аудиторії країни. «Вони мовлять на FM-частотах в аналогу і не хотіли би пускати на ринок нових гравців (що неминуче з впровадженням «цифри»). Адже тоді їхні доходи ще більше розмиються», - заявляє голова Держкомтелерадіо.

 

Водночас радійники дотримуються іншої точки зору. «Левова частка нашої аудиторії - це люди, які їдуть зранку на роботу в автомобілі. Ми не хочемо втратити свій ринок. Хто вставлятиме у свою машину новий дорогий радіо-ресівер, якщо вона, наприклад, знаходиться на гарантійному обслуговуванні у продавця? В Америці це намагалися робити централізовано. Великі автомобільні концерни певний час вбудовували цифрові приймачі в автомобілі. Але це збільшувало його вартість приблизно на $200», - заявляє член правління радіогрупи «Тавр Медіа» Сергій Кузін.

 

Варто відзначити, що мільярдні держінвестиції у США в розвиток цифрового радіо все одно не врятували проект. Тому про Україну в даному контексті й говорити не варто. FM-мовлення ще довго працюватиме у тому вигляді, в якому воно є нині.

 

Comments.UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду