Руслан Сенічкін: Інколи на мене нападає «пес»

17 Серпня 2012
22322
17 Серпня 2012
08:27

Руслан Сенічкін: Інколи на мене нападає «пес»

22322
Ведучий «Сніданку з «1+1» — про свідомий відхід від теленовин i складнощі ранкових ефірів
Руслан Сенічкін: Інколи на мене нападає «пес»

Із Русланом Сенічкіним ми зустрілися у студії «Сніданку з «1+1», що розташована в «олівці» на Мельникова, 42. Перше, що кинулося в очі, - розміри приміщення значно менші, ніж їх сприймають через телеекрани. Але ведучий ранкового проекту «Плюсів», який на цьому «посту» майже два роки, такий же відкритий, балакучий і добродушний, як і в ефірі.

 

«За інформаційно-аналітичним жанром трохи сумую»

 

- Руслане, ви починали телекар'єру в Дніпропетровську з фінансово-економічної тематики, потім були новини на К1 та «Інтері», зараз працюєте у розважальному проекті. Які професійні риси сформував у вас кожен із жанрів?

- Я починав у фінансово-економічній програмі, коли закінчив коледж автоматики і телемеханіки, отримавши професію «молодший інженер iз комп'ютерної техніки» (ще «дореволюційної», у сучасній навряд чи зможу фахово розібратися). Тоді були несамовитість у здоровому розумінні, принциповість, амбітність. Як і кожна молода людина, я хотів себе реалізувати, хапав усе нове. П'ять років тому я відкрив архів, але не зміг передивитися всі програми того періоду. Після кількох кадрів подумав: «Боже, яким же я був!» Я себе завжди критично оцінюю - і раніше, і тепер. Пройшло 15 років після роботи на дніпропетровському телебаченні, тепер розумію тодішні свої помилки.

 

Новини задали темпи і ритм життя. Працюючи ведучим, я зрозумів, наскільки це складно говорити в ефірі, коли важливе все: не лише зміст, а й крапки, коми, інтонації. Зараз трохи сумую за інформаційно-аналітичним жанром.

 

- Ви свідомо пішли з «Інтера» наприкінці 2009 року, щоб не говорити про політику, як того вимагають телеменеджери?

- Я відверто сказав про це колегам. З одного боку, не треба виносити сміття з комори, бо є якісь корпоративні стосунки. Але головний лейтмотив я озвучив: залишив «Подробиці», бо не мав ані найменшого бажання висвітлювати тодішню президентську кампанію. Ішов у нікуди. Але в мене дві руки, дві ноги, я ще опанував дві-три професії. Це дає мені можливість бути впевненим у собі й певною мірою вільним.

 

- Ви зараз слідкуєте за новинами? Яким джерелам довіряєте?

- Уже не так активно, як раніше. Закладки інтернет-ресурсів у моєму комп'ютері: «Українська правда», «Інтерфакс», «Ньюс.рум», Бі-Бі-Сі. Теленовини принципово не дивлюся. Можна, звичайно, ввімкнути телевізор, щоб пересвідчитися, що в кращий бік нічого не змінилося, відколи я пішов iз новин.

 

- Був нетривалий період, коли одночасно на К1 ви вели «Один день» українською мовою, а інтерівські «Подробиці» - російською. Уже майже два роки в ранковому ефірі «Плюсів» говорите українською. Як ставитеся до нещодавно прийнятого мовного закону?

- Моя рідна мова - російська. Українською говорю із задоволенням. Щоправда, інколи в мене дуже багато помилок. Менi можна закинути багато чого, але тільки не небажання вивчити українську мову. Нею всюди намагаюся розмовляти. Хоча й російської не цураюся, щоб підтримувати певний рівень. Якби англійську досконало знав і було з ким спілкуватися нею, теж не відмовився б від цього.

 

Експертом щодо підписаного Президентом закону про «язик» виступати не можу. Але переконаний, якщо ми є незалежною країною, у нас має бути одна дер­жавна мова - українська. Стосовно мовного питання маємо багато інсинуацій, особливо під час виборів. Замість вирішувати конкретні економічні проблеми для політиків простіше розхитувати мовне питання.

 

«Перші три доби, коли почав працювати у «Сніданку», зовсім не спав»

 

- Ви майже випадково потрапили у «Сніданок з «1+1». Чи до того слідкували за ранковими проектами загалом і «плюсівським» зокрема? Для вас мало значення, що до вас ведучими ранкового ефіру «1+1» були Анна Безулик, Олег Панюта, а сама програма вже стала своєрідним брендом?

- Уже казав, здається під час вручення нашій команді «Телетріумфу», що із задоволенням дивився «Сніданок» з Анною Безулик ще студентом, коли навчався у Дніпропетровську. Мені подобалося. За 15 років у проекті змінювалися ведучі та формати, контент, але він дійсно став брендом. Тримати високу планку складно, але ми намагаємося це робити.

 

Я із задоволенням вмикав телевізор, коли в ранковому ефірі Нового каналу працювали Олександр Педан, Сергій Притула та Оля Фреймут. Дуже подобався «Підйом» і тоді, коли там могли на голові стояти Маша Єфросиніна та Юра Горбунов, які вдихнули новий струмінь у вітчизняну молодіжну телевізію.

 

Ніколи не порівнюю «Сніданок» iз «Підйомом» чи будь-яким іншим ранковим проектом. Усі вони різні, для різних аудиторій, тільки виходять в один час. Можна говорити про те, що можливе об'єднання певної частини глядачів різних ранкових програм. Але зробити один проект, який би влаштовував усіх, хто вмикає вранці телевізор, неможливо.

 

- Чи відчуваєте конкуренцію?

- Я не задумувався над цим. Кожен проект вирізняється наповненням, монтажем, якість яких можна порівнювати. Ми щоразу після ефірів обговорюємо, що класного є в проектах колег. Свої «родзинки» є i в нас. Ми намагаємося бути щирими з нашими глядачами і доносити до них позитив. Але порівнювати ведучих ранкових програм, кожен з яких - особистість та індивідуальність, вважаю, не варто.

 

- Трохи попрацювавши у «Сніданку», ще у 2010-му, ви казали, що періодично перебуваєте в особливому стані, який називаєте «післяефірним синдромом». Минулося?

- Я кажу: іноді на мене нападає «пес», і я з цим нічого не можу зробити. «Післяефірний синдром» (за початковими літерами той самий «пес») - це коли після внутрішньої нервової напруги трьох годин прямого ефіру ти деякий час - півгодини чи навіть годину - не хочеш ні з ким спілкуватися, пробуєш проаналізувати, що ти говорив і робив у студії. Я не екзальтована, а більш-менш емоційна людина, відверта й інколи «шалена». А тут настає момент, коли я мовчу, нічого мені від світу не треба і від людей. Особливо переживаю, якщо в ефірі сталася якась помилка. Усі вже знають, що мене краще не чіпати, коли напав «пес», бо від мене нічого не доб'єшся. Закритися і побути на самоті - це найкращий спосіб пережити «післяефірний синдром».

 

На першому етапі роботи у «Сніданку» «пес» навідувався частіше, бо було дуже складно запускати прямі ефіри програми, яка тривалий час виходила перед тим у запису. Майже половина команди на той момент не розуміла, що таке прямий ефір. Я використовував невеликий досвід роботи на радіостанціях і новиннєвий - на великому телеканалі. Але мав особисту проблему: я себе на той момент не бачив у ранково-розважальному жанрі. Я перші три доби, коли почав працювати у «Сніданку», зовсім не спав! Перші мої ефіри були надважкі, вважаю, наднецікаві з погляду ведення. Але ми змогли вистояти і прорватися.

 

Про особливості гостей

 

- Для вас є різниця - брали ви інтерв'ю у Президента Ющенка, коли працювали у «Подробицях», чи в акторки Людмили Гурченко в ранковому ефірі «Сніданку»?

- Кожне інтерв'ю має жанрові й індивідуальні особливості. Але загалом добитися, щоб політики були відвертими перед камерою, практично неможливо, бо для них головне у більшості випадків - маніпулювання свідомістю людей. Інша справа - Людмила Марківна Гурченко, щира й відкрита людина, яка навряд чи хоче щось прихо­вати.

 

- Через ефіри «Сніданку» проходить велика кількість гостей. Чи були випадки, коли на когось ви не могли налаштуватися в ефірі?

- Дуже складно було працювати з гуртом «Моранді» - молодь, яка цікавиться європейською попсою, його знає. Люди були втомлені, я ставив їм запитання і... відповідав на них. Бо вони тільки махали головами «так» чи «ні». Коли я спробував формулювати питання, які не передбачають таких відповідей, вони знайшли третю: «Не знаємо».

 

Інколи розмови не клеяться - наші глядачі це бачать на екрані, бо гості не можуть приховати невдоволення чи роз­дратування від того, що їм, щоб потрапити у ранковий ефір на 10 хвилин, довелося вставати о шостій ранку або ще раніше. Декому з наших зірок дуже важко вранці прокидатися і приділяти увагу «Сніданку». Взагалі наша специфіка в тому, що в Україні дуже мало публічних людей і зірок порiвняно з Росією і навіть Польщею. Там зірка може прийти на двохвилинний ефір, і в одній ранковій програмі можуть побувати 10 знакових гостей, частина з яких просто відповідала на тематичні питання. А в нас апріорі ставлення багатьох вітчизняних співаків, артистів: українське телебачення мені завинило, а я такий красивий прикрашаю «Сніданок». Розговорити всіх без винятку вдається лише Каті Осадчій у «Світському житті». Значною мірою цьому сприяє і мобільність роботи авторитетної ведучої. Формат «Сніданку» ж передбачає спілкування з гостями у студії, у вранішній час, коли розворушити багатьох людей дуже складно. Тут можна згадати навіть Гітлера, який починав війну дуже рано, поки всі ще спали...

 

- Хто головний у команді «Сніданку»?

- Якщо брати ієрархію, головний продюсер проекту - Юлія Жмакіна. Але коли приймаємо рішення, вони колективні: починаючи від планування наступного тижня до заміни декорацій у студії. У роботі посадові кордони стираються. І регочемо ми значно частіше, ніж сваримося.

 

- Ви казали, що є амбітною людиною. Які плани реалізовуєте?

- Я ніколи не планував життя. Мріяв працювати на радіо, якось так склалося, що потрапив туди. Мріяв про телебачення - опинився тут. Але це випадковості, збіг обставин. Я ніколи не ходив по головах і нікого не посунув, щоб отримати собі місце. Я завжди претендував на вакантні посади і проходив кастинги. Планувати наперед нічого не хочу і не буду, бо живу не майбутнім, а тим, що відбувається тут і зараз.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Руслан Сенічкін, 32 роки

Народився у Дніпропетровську. Закінчив Дніпропетровський Національний університет. За першою освітою - інженер, за другою - журналіст.

Працював на FM-радіостанції «Радіо-Прем'єр», потім на «11 Каналі» у Дніпропетровську.

Із 1999 р. - власний кореспондент інформагентства «МедіаПростір» у Дніпропетровську.

Із початку 2006 р. - ведучий програми «Один день» на телеканалі К1.

2007-2009 рр. - ведучий «Подробиць» на «Інтері».

Із 30 серпня 2010 р. - ведучий «Сніданку з «1+1».

 

Валентина Самченко,  «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22322
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анна
4279 дн. тому
Руслан - замечательный ведущий! Украшение эфира! И прекрасный человек!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду