Телеканали знизили ціни на політрекламу

31 Липня 2012
6288
31 Липня 2012
09:34

Телеканали знизили ціни на політрекламу

6288
Під час попередніх виборів канали завищували ціни, а нині знизили
Телеканали знизили ціни на політрекламу

Вартість передвиборної агітації, оприлюднена найбільшими каналами в офіційних державних друкованих органах, виявилася набагато нижчою, ніж у попередні виборчі кампанії. Про це пише газета «Коммерсантъ».

 

Під час попередніх виборів канали змогли значно завищити ціни, пояснюють учасники ринку. «За три роки вони падали тільки на окремих каналах, і то не в таких масштабах. Значить, минулі розрахунки були некоректними», - говорить керівник відділу продажів одного з телеканалів. За даними директора агентства Mindshare Валерія Варениці, який на виборах 2010 року розміщував рекламу Віктора Януковича, під кінець кампанії ціни на агітацію на каналах групи StarLightMedia (СТБ, ICTV, Новий канал) досягли 40-45 тис. грн за секунду.

 

Як змінювалися розцінки на телевізійну передвиборну агітацію, тис.

 

Інтер

1+1

Україна

СТБ

ICTV

Новий канал

Парламентські вибори 2012

0,17-1,12

0,05-0,2

0,15-0,24

0,05-0,77

0,037-0,73

0,005-0,24

Президентські вибори 2009

0,07-2,7

0,24-1,67

0,27-0,4

0,095-5

1,2-5,3

0,07-3,5

Парламентські вибори 2008

0,05-7,9

0,7-10,5

0,1-0,37

0,043-1,6

0,064-1,7

0,048-2,5

 

Причиною зниження цін учасники ринку називають політичний тиск на канали з боку Партії регіонів. «У формуванні цін на політичну агітацію завжди бере участь правляча партія. Раніше їй було вигідно, щоб ціни були високими - це дозволяло відсіяти невеликих конкурентів, що не мають значних медіабюджетів, але вимагало великих витрат від самої партії», - розповідає директор рекламного агентства, що займається політичною рекламою.

 

Однак у майбутніх виборах майже не буде партій, яких можна було б відсіяти подібним чином - опозиція об'єдналася, і її бюджет виріс, зазначає співрозмовник видання. «При цьому Партії регіонів не хочеться марно роздувати свій бюджет, тому від каналів зажадали знизити ціни», - зазначає керівник відділу продажів одного з телеканалів.

 

«Партія регіонів ніякого відношення до господарської діяльності каналів мати не може - навпаки, це вони могли змовитися, як на минулих виборах», - заявила перший заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко (Партія регіонів). «На минулих виборах ціни на рекламу були настільки високими, що ряд політичних сил відмовлявся від її розміщення. Можливо, цього разу канали одумалися і вирішили заробити свої гроші не за рахунок ціни, а за рахунок обсягу розміщення», - вважає вона.

 

За законом середньодобова ціна однієї секунди політагітації повинна відповідати середній комерційній ціні на каналі за три квартали року, що передує виборам, нагадує керуючий партнер юридичної фірми Jurimex Юрій Крайняк. Втім, нинішні ціни також вище комерційних, відзначають учасники ринку.

 

«Прорахувати, скільки насправді коштувала реклама на тому чи іншому каналі, з урахуванням усіх знижок, що надаються клієнтам, для держорганів майже неможливо, тому абсолютний контроль над цінами вони не здатні встановити», - зазначає керівник одного з каналів.

 

Середню ціну за секунду майже всі канали знизили за рахунок нічного часу (з 1.00 до 6.00-7.00) - вартість розміщення в цей час на всіх каналах дорівнює 1-1,2 грн за секунду. «Середня ціна за добу повинна бути комерційною, але нічні та ранкові слоти купувати майже марно - зазвичай купують тільки прайм-тайм за найвищою ціною», - каже менеджер одного з каналів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6288
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду