Чи завжди має рацію історія, або як "висвітити" Моцарта?

8 Серпня 2006
1933
8 Серпня 2006
14:17

Чи завжди має рацію історія, або як "висвітити" Моцарта?

1933
В усьому нинішньому році Моцарта, коли найбільшого композитора, як і колись, прославляє все людство, для журналістів і мистецтвознавців залишається багато незрозумілого. Навіть для німців і австрійців. Солідний журнал Die Zeit запитує на обкладинці ювілейного номера: Wer ist Mozart?
Чи завжди має рацію історія, або як "висвітити" Моцарта?

В усьому нинішньому році Моцарта, коли найбільшого композитора, як і колись, прославляє все людство, для журналістів і мистецтвознавців залишається багато незрозумілого. Навіть для німців і австрійців. Солідний журнал Die Zeit запитує на обкладинці ювілейного номера: Wer ist Mozart?

Хто є Моцарт, 250 років від дня народження якого виповнилося 27 січня? Для відповіді на це непросте запитання я набрався нахабства й цікавості, щоб особисто пізнати і полюбити ще більше музику Вольфганга Амадеуса (ласкаво по-німецькому — Вольферля). А також спробувати зняти документальний фільм про нього в Україні.

Почав заздалегідь читати щось із тисяч книжок та досліджень про нього. Відвідав рідне австрійське місто Моцарта Зальцбург, у якому він народився й ріс (музичну Мекку). Побував у німецькому Аугсбурзі, звідки вся його рідня. У Мюнхені поклонився місцю, де було поставлено першу оперу Вольфганга. У Національному театрі з трепетом і задоволенням прослухав німецькою мовою воістину «Чарівну флейту»...

Але щось заважало розумінню творчості й короткого 35-річного життя неймовірного композитора і музиканта! Я теж відчув, як уже понад 200 років розливається і не втрачає сили отрута навколо славетного імені генія, похованого невідомо де. На ганьбу всьому людству.

Виявляється, цей отрутний слід людству, і навіть його блискучим представникам, особливо цікавий. Тим більше що вже давно знайдений конкретний отруйник — колега-композитор Антоніо Сальєрі. Скільки ж неприємностей і популярності для великих людей від цих отруєнь у всі часи!..

Я зрозумів, що вже 200 років історія таємничого отруєння за своєю незнищенністю може конкурувати хіба що зі ствердженням чи запереченням надзвичайної легковажності «гультяя» Вольферля, який написав 600 творів, багато новаторських опер і симфоній; поряд із простенькими мелодіями, приємними і легкими. Як «Маленька нічна серенада», яка майже стерлася в ефірі від багаторазового виконання. Якщо постійно грати по радіо «Маленьку нічну серенаду» і розповідати нові подробиці лиходійства Сальєрі (починаючи від Пушкіна, продовжуючи Римським-Корсаковим, п’єсами-амадеусами Шеффера і однойменним фільмом мого улюбленого режисера Мілоша Формана), таки виходить страшна картина загибелі улюбленця жінок та богів. Це цікаво, цікаво і навіть рейтингово!

І тут я призупиняю написання своєї заявки і звертаюся до давньої теорії журналістики. Правило заманювання й сенсації, яке не у нас виникло через суворість царату і радянської влади, а нині розквітло, загальновідоме: «Треба, щоб не собака вкусив людину, а людина — собаку». Бажано, вогненну. Тоді це цікаво і гостро.

Подумаєш, Моцарт помер від черевної гарячки, грипу або сучасний варіант — «від поганої котлети». Кого цікавить, як дитина-вундеркінд, котра сиділа на колінах королів і курфюрстів, жила після того, як перестала бути вундеркіндом? Тяжко і з трагічними пасажами у творах? Облиште краще «Реквієм» і масона — Моцарт сам був масоном... Як це може бути, щоб улюбленцю жінок відмовило його перше кохання, наречена?! Краще доведіть, що його офіційна дружина його зраджувала... Часто мусив задовольнятися лише хлібом і кавою? Четверо його дітей померли в ранньому віці... Яке це має значення? Краще підрахуйте, скільки він заробляв за свої опери і концерти.

А головне, нехай розквітнуть ЗАЗДРІСТЬ І ЗЛІСТЬ, такі властиві і давнім часам, і плинові нашого собачого року. Розслідуйте з новими подробицями або спростовуйте (теж хід), як Сальєрі занапастив Моцарта. Господи, якби Олександр Сергійович знав, називаючи в Болдіно спочатку свою маленьку трагедію «Заздрістю», що з цього вийде для самої пам’яті про Моцарта?.. Адже він чудово розумів, що геній і лиходійство — несумісні. Навіщо ж зробив лиходієм хоча й не генія, але порядного композитора і педагога?! Мало Пушкіну було негідників навколо, які і його, й інших геніїв знищили по-справжньому, і ця традиція розвинулася успішно. Але не від заздрості, а від класової боротьби та неприйняття тих, хто надто розумний і талановитий. А тепер – і «нерейтинговий».

Ну навіщо, навіщо Моцарта вбив Сальєрі? І нам варто розповісти, що знаємо про Антоніо Сальєрі і його стосунки з Вольфгангом Моцартом. Цей слід приведе нас навіть в Україну. Хай і на шкоду музиці, відвернемося на спростування очевидних дурниць.

Питання «жовтизни» на бульварі — давнє. Не завжди треба довірятися і пресі. З Пушкіна починалася, як відомо, велика російська література. Пушкін перший і довірився. Після Болдіно є його запис: «Сальери умер лет восемь назад. Некоторые немецкие журналы говорили, что на одре смерти признался будто бы в ужасном преступлении — в отравлении великого Моцарта»…

«Нібито зізнався»... Підводять інколи газети, навіть німецькі. Однак уже з роками, коли чутка про злочин композитора-отруйника почала міцніти й розвиватися, не витримали у своєму обуренні справжні свідки-лікарі та санітари лікарні, в яку було привезено зовсім старого і хворого, з потьмареним розумом Антоніо Сальєрі. І в іншій німецькій газеті-журналі медики скріпили своїми підписами документальне обурення: «Перед обличчям Бога і перед усім людством» лікарі свідчили, що до їхнього пацієнта не пускали навіть родичів і що вони ніколи не чули від пана Сальєрі жодних слів із приводу отруєння пана Моцарта».

Все одно чується диявольський голос: а ви краще розкажіть, як на замовлення таємничого чорного чоловіка, мабуть теж масона, Моцарт написав для нього і для себе «Реквієм». Так, Моцарт усе життя писав на замовлення заради грошей. Але тут трапилося особливе свинство. Вже тяжко хворий і завалений, як завжди, роботою Вольфганг не відмовився й від цього замовлення: написати реквієм для якогось багача, у котрого померла дружина. Він хотів догодити її пам’яті твором знаменитого композитора. Ось і майже вся сумна пригода! Без придуманого доважку, нібито Моцарт писав реквієм для себе, вмираючого. Неначе у 35 років так уже й передбачають неминучу смерть?

Геній незбагненно, несправедливо, жахливим чином помер у такому молодому віці. Тінь смерті переслідувала його майже постійно і знайшла трагічне втілення у творчості цього веселого і безтурботного композитора.

Похорон Моцарта — напівзабутого й бідного — був злиденний і образливий. Однак тоді багатьох так ховали. І хто ж ішов за маленькою скромною труною серед кількох друзів та родичів (дружина Констанца хворіла й залишилася вдома)? У скорботній процесії йшов колега-композитор... Антоніо Сальєрі. Встановлений факт! І не заїкайтеся, що це було можливо для отруйника! Яка заздрість? Кого і до кого?

Можна лише припускати, що в ці скорботні хвилини італієць згадував про стосунки з генієм. Про що відомо не лише зі слів Пушкіна. У Сальєрі не було жодних мотивів убивати колегу.

Отже, хто кому заздрив? За розпорядженням австрійського імператора Йосипа II, влаштовували змагання відомих композиторів. 6 лютого 1786 р. на двох протилежних майданчиках оранжереї Шенбруннського палацу грали дві опери — Сальєрі і Моцарта. Знатна публіка пересувалася, залежно від того, кому віддавала перевагу, від одного дійства до іншого. І переміг Сальєрі! Схвалення публіки дозволило йому заробити фантастичну суму — 100 дукатів! Моцарт отримав лише 50.

З 1783-го по 1791 рік Моцарт дав у Відні 70 спектаклів, а Сальєрі — 168. І треба знати, що Моцарт був першою і грандіозною богемною людиною в музичному житті, справжнім вільним митцем. І навіть у Спілці композиторів не перебував. Пан Сальєрі ж обіймав вищі музичні посади при дворі Габсбургів — був придворним композитором і першим капельмейстером імператорської капели.

На ці найвищі музичні посади претендували обидва. Не проти був служити на зручному і хлібному місці й наш небесний геній. Сім’я і діти... Хто з вільних митців потай не мріє про штатну посаду? Але ніколи і в жодному творі, а Моцарт писав і патріотичні військові марші, під жодні замовлення, вимоги та смаки він не підлаштовувався. Писав для себе і ...неба. Але високооплачуваної посади, напевно, прагнув. У конкуренції з цим «італійчиком».

Геній — не цукор і в цих обставинах. Він пише невеличкого, витонченого листа ерцгерцогу Францу: «…Моя любов до праці й усвідомлення свого вміння дозволяють мені звернутися до Вас із проханням надати мені посаду капельмейстера, тим більше що п. Сальєрі, хоча й дуже досвідчений капельмейстер, ніколи не займався (неправда. — Ю.І.) церковною музикою»…

Не складається кар’єра у Вольфганга, і він скаржиться в листі: «...Імператор усе зіпсував, для нього існує лише Сальєрі». То хто кому повинен заздрити?

І ще одна несправедливість, яка надалі матиме дуже благородні наслідки. З боку Сальєрі. Про нього, видатного педагога принаймні, Моцарт пише зовсім уже безцеремонно: «Сальєрі не в змозі викладати фортепіано»... Звичайно, такого віртуоза гри на цьому інструменті, як Моцарт, ще треба було пошукати. І учнів у нього налічувалося багато — від тупих і знатних до дуже здібних. Однак недолюблював він давати уроки!

Те, що зробив Сальєрі в музичній педагогіці — у грі, вокалі, композиції, вражає! Він виховав цілу гвардію співаків і композиторів. У нього вчилися Вайгль, Айблер, Зюссмайр, Лівератті і плеяда майбутніх великих — Майєрбер, Шуберт, Ліст, Бетховен, нарешті. Десять років. І безплатними були всі уроки. Бетховен вважав Сальєрі своїм учителем, присвятив йому сонати. Є твори з правкою вчителя... Бетховен теж помер підозріло, і в його волоссі знайшли надлишок свинцю. Знову тінь отруйника? Які дурниці! Але заперечувати заслуги Сальєрі як автора 45 опер і майстерного вчителя!

І ось благородний слід помічений і в наших краях. Його учень Франц Ксавер, син Моцарта, який народився в останній рік життя батька, 16-річним юнаком 1807 року з’являється у Львові. Маючи при собі лист-рекомендацію... самого Сальєрі: «Я, що нижче підписався, свідчу: юнак п. Моцарт, уже умілий виконавець фортепіано, має рідкісний дар до музики; після вивчення правил контрапункту перейшов до мене для вдосконалення, і я йому віщую успіх не менший, ніж у його славетного батька. Відень, 30 березня 1807 р. Антоніо Сальєрі, перший капельмейстер Імператорського двору у Відні». У Львові нащадок генія і учень Сальєрі багато років заробляв собі на хліб працею композитора, піаніста, викладача, гастролював Україною.

А нині наш чудовий музикант Богодар Которович своїми стараннями знаходить ноти Антоніо Сальєрі і грає його музику. Так само, як і музику Моцарта. І нічого не порівнює, і ніде не виявляє ні злості, ні заздрості. А лише гармонію.

Ми відвернулися і лише хотіли показати, що не були суперниками у творчості Моцарт і Сальєрі (тим більше другий майже не писав інструментальної музики). Ви думаєте, що сам Сальєрі не розумів, хто такий Моцарт? І хто з них геній? Композитор підписує свій реквієм 1804 року: «Маленький реквієм, написаний мною і для себе, Антоніо Сальєрі, малюсінької людинки». Чесна скромність!

…Чим більше я відвертався на пікантні й достовірні історичні подробиці життя двох композиторів і заглиблювався в історію легенди страшного отруєння та помсти, тим тихше звучала геніальна моцартівська музика, інколи зовсім пропадаючи в шаблонах і масовому нерозумінні. І навіть тепер, на наших теренах, чи багато хто чує і знає справжнього і щедрого Моцарта, незважаючи на ювілейний рік? Чи багато ставиться його опер у нас? Незабаром народ слухатиме симфонічну музику лише на похоронах важливих осіб.

Я не можу не порівнювати з тим, як у ці дні ГРАНДІОЗНО й постійно звучить музичний геній у Європі. Тисячі концертів і фестивалів, на радіо і ТБ його мелодії не замовкають, магазини і крамнички сяють безліччю книжок та альбомів про нього. Для знавців і для дітей.

Трохи наплутав у своїй версії Пушкін, але про головне сказав чудово: «Одной любви музыка уступает, Но и любовь — мелодия»… Про глибини геніальної музики, про її блиск, трагедію й веселощі я давно хочу розповісти в заявці на фільм про Моцарта. Куди там... Хіба Моцарт рейтинговий? І чи підходить він під формат?

Ну неможливий Моцарт без отрути! Потім – незрозуміло, скільки ж він заробляв за рік у перерахунку на сьогоднішні валюти. І скільки в нього було жінок? Але ж музика Моцарта найважливіша! Наш ефір забитий певною музикою і словами. Такими — неначе й не було ні Моцарта, ні Сальєрі, ні Пушкіна. Нікого.

Якийсь дивний Моцарт виходить. Без заздрості й отрути. Хіба такий потрібен? Нехай сам відповість про себе. Словами і музично: «...Я не вмію писати вірші, я не поет. Не вмію створювати світло і тінь, я не художник. Я не танцюрист. Але я можу звернутися до вас із допомогою звуків, тому що я музикант»...

І ще Вольферль жартома і по суті відповідає на споконвічне запитання: «Відомий всім я птахолов»...І стає світліше на душі... Пам’ятаєте ще мотив?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Дзеркало тижня"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду