Українські книжки можуть подорожчати вдвічі – президент Форуму видавців

16 Липня 2012
3387
16 Липня 2012
15:09

Українські книжки можуть подорожчати вдвічі – президент Форуму видавців

3387
Уряд хоче з 1 січня 2013 року скасувати податкові пільги для української книги
Українські книжки можуть подорожчати вдвічі – президент Форуму видавців

Президент Форуму видавців Олександра Коваль прогнозує, що книжки в українських книгарнях можуть подорожчати вдвічі із січня 2013 року, коли буде запроваджено зміни до Податкового кодексу, що нині ініційовані Міністерством фінансів та Державною податковою службою. Про це йдеться в її статті з приводу законопроекту, що скасовує податкові пільги для українських видавців та книготорговельних компаній.

 

Міністерство фінансів і Державна податкова служба минулого тижня оприлюднили законопроект, що скасовує з 1 січня 2013 року податкові пільги для української книги.

 

Логіка прогнозу Олександри Коваль щодо подорожчання книг удвічі така:

19% - ставка ПДВ у 2013;

+ 10-15% - компенсація видавцями і книготорговцями втраченого прибутку задля збереження рівня обігових коштів на рівні минулого року;

+ 20-25% - прогнозована девальвація гривні, яка настане після виборів (орієнтовно);

+ 15-20% - подорожчання паперу та енергоносіїв, зумовлене девальвацією гривні.

 

«Не здивуйтеся, якщо 2 січня ви прийдете в книгарню і побачите, що книжка, яку ви хотіли прочитати, коштує рівно вдвічі дорожче, ніж коштувала 30 грудня», - попереджає пані Коваль.

 

Враховуючи те, що за даними Асоціації українських видавців (президент Олександр Афонін) середньостатистичний українець у 2011 році витратив на книжки 20 грн, а після подорожчання книжка замість теперішніх середніх 72 грн коштуватиме 130-150 грн, такі зміни можуть викликати значну редукцію українського книговидавничого ринку. «Неминучий крах малих видавництв, саме тих, які видають наших улюблених українських письменників, елітарну гуманітарну літературу і недорогі книжки для дітей, скорочення асортименту і закриття малих книгарень», - передбачає Олександра Коваль.

 

Також плановані зміни до Податкового кодексу нададуть конкурентну перевагу російським видавництвам, оскільки російська книжка стане набагато дешевшою за українську.

 

Пані Коваль наголошує: тільки одиниці з розвинутих країн мають ПДВ на книжки на рівні інших товарів. «Уряди і громадськість цих країн добре усвідомлюють, чим загрожує зменшення доступу до освітніх і культурних можливостей через їх подорожчання: деградацією населення і втратою ефективності на внутрішньому і на глобальному ринках», - застерігає президент Форуму видавців.

 

Олександра Коваль закликає всіх книжників єднатися і відстояти свої права, а читачів, про всяк випадок, не зволікати з купівлею улюблених книжок.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3387
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду